Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2013

Στον πηγαιμό για την νέα «Ιθάκη» του μέσω της «ψηφιακής» φωτογραφίας Δια γυμνού οφθαλμού · Ένα απολογιστικό φωτογραφικό λεύκωμα Από τον Μιχάλη Πολυχρονάκη




   
 « «Ενεργός θεατής» στο θέατρο του κόσμου και της ζωής, επιστρέφω μετά το «διάλειμμα» και επανενδύομαι το ρόλο μου. Γιατί έχω έργο ακόμα μπροστά μου»…(Μιχάλης Πολυχρονάκης «Δια γυμνού οφθαλμού»)


                                              
 Θα μπορούσε, μεταφορικά, χρησιμοποιώντας την φωτογραφική ορολογία “Point and shoot” (το γνωστό μας κλικ) να χαρακτηριστεί ως διπλός φωτογραφικός «πυροβολισμός» η φετινή εκδοτική δραστηριότητα του εικαστικού μας φωτογράφου Μιχάλη Πολυχρονάκη.
·         Καθώς, φέτος, ο Χανιώτης καλλιτεχνικός δημιουργός «πυροβόλησε» με δυο  εκλεκτά εκδοτικά εγχειρίδια σχετικά με την  καλλιτεχνική φωτογραφία και την 24ετή παρουσία του στην δημιουργική «αναλογική» φωτογραφία.
·         Πρόκειται για την έκδοση «Φωτο-γραφήματα» που κυκλοφορήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και είναι ένα βιβλίο κειμένων και δοκιμίων καλλιτεχνικού και φιλοσοφικού περιεχομένου για την καλλιτεχνική φωτογραφία, … χωρίς φωτογραφίες.
·         Αλλά, επίσης, και για το υπέροχο λεύκωμα φωτογραφιών επιλεγμένων ενοτήτων από την δουλειά του δημιουργού  με τίτλο «Δια γυμνού οφθαλμού» Μιχάλης Πολυχρονάκης Φωτογραφίες 1989-2012»
                      
                                            Εικαστικός φωτογράφος

·         Ο «εικαστικός» (κριτική προσφώνηση από την κριτικό τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη) φωτογράφος Μιχάλης Πολυχρονάκης, είναι ένας από τους αγαπημένους καλλιτεχνικούς δημιουργούς μας με μεγάλη αναγνωρισιμότητα όχι μόνο στα Χανιά, τόπο καταγωγής του, αλλά και στην Ελλάδα και στην διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα. Εξ’ αιτίας τόσο της πληθώρας των ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στις οποίες συμμετείχε αλλά και λόγω των διεθνών πρώτων βραβείων, χάλκινων μεταλλίων και επαίνων που έχει κερδίσει σε διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης, λόγω των πολλών ελληνικών  και διεθνών αναρτήσεων, δημοσιεύσεων και συμμετοχών του σε ποικίλες ελληνικές εκδόσεις.


                                         Φωτο-γραφήματα
·         Όλα αυτά τα χρόνια της πλούσιας καλλιτεχνικής του δημιουργίας, ο  φιλοσοφημένος καλλιτέχνης φωτογράφος παρέμενε σχεδόν «άφωνος» στο «περιθώριο» της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Είναι άλλωστε του «ολίγου και του ακριβούς» στα λόγια του. Γι' αυτό και τις ατομικές και ομαδικές εκθέσεις του  τις προλόγιζε απλά με ένα  λιγόλογο, κατανοητό–πλην «πλατωνικά» φιλοσοφημένο κείμενο. Ίσα-ίσα, ως συνοδευτικό-υποστηρικτικό του μύθου  που διηγούνταν οι φωτογραφίες του.
·         Ωστόσο φέτος μας εξέπληξε ευχάριστα. Αφού, χωρίς να απέχει από το πιστεύω του ότι «ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να μιλάει για την τέχνη του αλλά εκείνη γι' αυτόν», διαβάσαμε στην πρώτη φετινή του έκδοση κείμενά του για την φωτογραφία με τίτλο «Φωτο-γραφήματα» (Ιανουάριος 2013).
·          Και, φυσικά, εξηγεί την σκοπιμότητα του εγχειριδίου  που δεν είναι άλλη από την ανάγκη για «φιλολογική» υποστήριξη του εκάστοτε εκτιθέμενου υλικού» λόγω εμπλοκής του και με την διδασκαλία της φωτογραφίας. Ταυτόχρονα, ως  διαλεκτικός φιλόσοφος προσθέτει εισαγωγικά: «..Θα ήταν ευχής έργο, τα κείμενα που ακολουθούν να αποτελέσουν έναυσμα γόνιμων φωτογραφικών συζητήσεων ή και αντιπαραθέσεων».
·          Σ’ αυτά τα φωτο-γραφήματα, αυτός ο κατ’ εξοχήν φωτογράφος, περιλαμβάνει  κείμενα από τους μύθους των θεματικών φωτογραφικών ενοτήτων  της δουλειάς του, αλλά …χωρίς φωτογραφίες . Επίσης, περιλαμβάνει, λιτά και κατανοητά δοκιμιακά  φιλοσοφικά κείμενα για την φωτογραφία.
                                     
                                                     Δια γυμνού οφθαλμού

·          Η δεύτερη φετινή έκδοση του Μιχάλη Πολυχρονάκη «Δια γυμνού οφθαλμού» κυκλοφορήθηκε  φέτος το καλοκαίρι (2013). Αυτή τη φορά όμως πρόκειται για ένα  αμιγώς φωτογραφικό λεύκωμα με επιλογές από 17 ενότητες της δουλειάς του από το 1989 μέχρι το 2012, μεταξύ των οποίων «Τα ταμπακαριά», «Το ναυάγιο», «Ερείπια», «Αράδαινα», «Ο ταρσανάς» κ. ά.
·         Επίσης περιλαμβάνονται φωτογραφίες από την «μυθική» δουλειά του «Το σαπουναριό» η οποία δεν έχει ακόμα εκτεθεί συνολικά. Ωστόσο, αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές, είναι πιθανόν να δούμε  επιτέλους αυτή την «μυθική» ενότητα στο πρόγραμμα των φετινών εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης. Γεγονός που θα προσδώσει προστιθέμενη πολιτιστική αξία τόσο στην πινακοθήκη μας όσο και στα Χανιά, τόπο γέννησης και εικαστικής δραστηριότητας του αναγνωρισμένου διεθνώς εικαστικού μας φωτογράφου.
·         Το λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφίες μέσω των οποίων ο Πολυχρονάκης  έχει διηγηθεί τον «δικό του» μύθο για τον χωροχρόνο. Αφού, ο χώρος, το φως (για την ακρίβεια  η σκιά), και κυρίως ο χρόνος παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του. Και, μέσα από το δικό του καθρέπτη-οφθαλμό, αποκαλύπτει τα κρυμμένα μυστικά τους. Αποκαλύπτει, το  ενεργειακό τους απο-τύπωμα στο χρόνο: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Τα τρία χρονικά στοιχεία  που…  «στοιχειώνουν» στα έργα του, μέχρι σήμερα, και συναποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την δική του και στην συνέχεια δική μας παραμυθία.                                               
                                   
                                          Συλλεκτικό-απολογιστικό-αναδρομικό
·         Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λεύκωμα  καλλιτεχνικό, αναδρομικό, συλλεκτικό και «αυτο-βιογραφικό» μιας 24 ετούς καλλιτεχνικής φωτογραφικής  πορείας-δημιουργίας. Ένα χρηστικό  πορτοφόλιο για πολλούς: Για κριτικούς και ιστορικούς τέχνης, για πινακοθήκες και εικαστικές συλλογές και για κάθε λάτρη της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.   
·         Μέσω αυτού , ο Μιχάλης, επέλεξε να προβεί σε ένα δημόσιο «απολογισμό» του μέχρι σήμερα, έργου του με «όπλο» την τεχνολογία της «αναλογικής» φωτογραφίας. Γι' αυτό και στο επιμύθιο του τόμου γράφει: «… Η αναδρομή αυτή, λυτρωτική και σωτήρια για μένα, όχι μόνο απελευθερώνει τις φωτογραφίες μου από εμένα αλλά και αντίστροφα, με αποδεσμεύει από αυτές Γίνομαι έτσι δεκτικός και ελκυστικός σε κάθε τι καινούργιο που έρχεται και δεν γνωρίζω…».
·         Δεν είναι επομένως μία τυχαία επιλογή του χρόνου του δημόσιου απολογισμού του καλλιτέχνη. Αφού μαζί με τον «αποχαιρετισμό» στα «όπλο» της αναλογικής τεχνολογίας ο Μιχάλης ανακοινώνει δημόσια και την αυτοεπιστράτευσή του στο «όπλο» της «ψηφιακής» τεχνολογίας.
·         Και γράφει: « Μα αυτός ο δημόσιος απολογισμός, έχει και μιαν άλλη πλευρά…Αποχαιρετώ την «αναλογική» λεγόμενη φωτογραφία, για να δοκιμαστώ στην λεγόμενη «ψηφιακή». Και λέω λεγόμενη, γιατί κατά την γνώμη μου και οι δύο όροι είναι καλλιτεχνικά σαθροί. Αυτό που έχει σημασία, είναι οι τεχνοτροπίες και όχι οι τεχνολογίες. Ακόμα και όταν μια τεχνολογική αλλαγή γεννά μια νέα τεχνοτροπία, το σημαντικό βρίσκεται στην δεύτερη και όχι στην πρώτη… ». Για να καταλήξει: «…Ευεργετημένος και πλουσιότερος, παίρνω την ευχή της, πολύτιμο εφόδιο σε τούτο το μοναχικό ταξίδι του πηγαιμού που είναι και γυρισμός και, με την παραίνεση και του ποιητή, εύχομαι ως την επόμενη αντάμωση,  «να’ ναι μακρύς ο δρόμος»…
·         Το ευχόμαστε και βέβαια το πιστεύουμε, κι εμείς.














Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2013

Πώς… «κολλά» η προσβασιμότητα ;





                                                                       

Να μιλήσουμε άλλη μια φορά για την καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων. Ιδιαίτερα τώρα που κάνουμε και αίτηση να βραβευτούμε ως προσβάσιμη πόλη της Ευρώπης.

  • Tο ζητάμε από τους …πάλαι ποτέ κουτόφραγκους, αλλά μήπως πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Διότι τι να το κάνουμε το βραβείο όταν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι -ουσιαστικά- απροσπέλαστα ;
  • Και μη μας πουν ότι η καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων δεν σχετίζεται άμεσα με την προσβασιμότητα. Επειδή ο όρος σαφώς περιλαμβάνει την ασφάλεια, την επικινδυνότητα αλλά και την υγιεινή των δρόμων και πεζοδρομίων.
  • Οπότε  εκτός από το κυκλοφοριακό χάος, εκτός από τα αδιάβατα πεζοδρόμια για πεζούς,  ΑμΕΑ, ηλικιωμένους, γονείς με καροτσάκια κλπ, εκτός από την κατάληψη δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα, εκτός  των κατεστραμμένων  οδοστρωμάτων σε κεντρικότατους και περιφερειακούς δρόμους της πόλης και του δήμου Χανίων, εκτός από την έλλειψη ποδηλατορδρόμων. Εκτός, εκτός…
  • Υπάρχουν και προβλήματα ασφάλειας και πρόκλησης ζημιών εξ αιτίας της βρωμιάς και της επικινδυνότητας από τα περιττώματα ζώων που είναι γεμάτα τα πεζοδρόμια (και φταίνε σ’ αυτό και οι πολίτες).
  • Αλλά και της βρωμιάς και επικινδυνότητας  που προκαλούνται από ένα είδος δένδρων το οποίο είναι διάσπαρτο σε όλη την πόλη.  Και φυσικά –και αυτά-  λογαριάζονται στα αρνητικά της προσβασιμότητας στην πόλη μας.
                         
                                               UHU
  • Ο λόγος σήμερα, λοιπόν, για τα δένδρα που παράγουν μία κολλώδη ουσία (ρωτήσαμε αλλά δεν μάθαμε το όνομά τους) η οποία καλύπτει σε μεγάλο μήκος τα πεζοδρόμια αλλά και την άσφαλτο ακόμα και εάν δεν είναι συνεχόμενα.  
  • Η κατάσταση, κυρίως κάθε καλοκαίρι, είναι δραματική (χωρίς υπερβολή) Καθώς η ρύπανση δεν είναι μόνο οπτική αλλά δημιουργεί και προβλήματα  υγιεινής, ατυχημάτων και ζημιών.
  • Δηλαδή: Η κολλώδης ουσία  πέφτει μαζί με φύλλα στα πεζοδρόμια και σε μεγάλο μέρος της ασφάλτου.  Έτσι, πέραν του ότι μαζί με την  άσφαλτο μετατρέπεται σε μία συμπαγή κολλώδη μάζα που δεν ξεκολλά με τον αέρα ούτε από τα πεζοδρόμια ούτε από την άσφαλτο δεν ξεκολλά και από τα παπούτσια μας και τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα.
  • Το  χειρότερο όμως, είναι η πρόκληση μικροατυχημάτων τόσο στους ανθρώπους (στραμπουλήγματα αλλά και μερικές φορές κατάγματα)  όσο και στα αυτοκίνητα (ζημιές). Επειδή η κόλλα αυτή κολλά (καλύτερα από Uhu) στις οροφές, στα παρμπρίζ και στα πλαϊνά τζάμια των αυτοκινήτων και δεν φεύγει. Ζημιές προκαλούνται και στο μηχανισμό των τζαμιών των αυτοκινήτων, αφού δεν ανοίγει, ταλαιπωρείται, καταστρέφεται. Αυτά ποιος θα τα πληρώνει, πλέον; (Γνωρίζουν στο δήμο ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει αγωγές κατά αυτοδιοικητικών για ατυχήματά τους και ζημιές σε περιουσίες τους; Και ότι δικαιώνονται;)
  • Γιατί ο δήμος Χανίων δεν παρεμβαίνει να απαλλάξει  την πόλη από το μικρό αλλά -ουσιαστικά- μεγάλο πλέον πρόβλημα;  Λύσεις υπάρχουν. Τρεις, τουλάχιστον: 1. Κόψιμο των κλαδιών ώστε η κολλώδης ουσία να περιοριστεί . 2.Πλύσιμο κατ’ αρχάς με υδροφόρα που θα ξύσει την κόλλα και στη συνέχεια πλύσιμο δυο φορές τουλάχιστον την εβδομάδα για να μην ξανακολλούν. 3. Η σταδιακή -έστω- αντικατάστασή των δένδρων αυτών από άλλα.
  • Σκοπεύει ο δήμος Χανίων να παρέμβει και να ανακουφίσει τους κατοίκους πολλών δρόμων της πόλης μεταξύ των οποίων και οι  κεντρικοί από τη βρωμιά και τα ποικίλα ατυχήματα; (Π.χ  δρόμοι όπως η  8ης Δεκεμβρίου (τα χειρότερα), Ηρώων Πολυτεχνείου, Α. Παπανδρέου  και πολλοί άλλοι).  Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές. (Φωτο 2 Το δένδρο που παράγει  την κόλα).
  • Κι επειδή όλα αυτά είναι στοιχεία που συνθέτουν την γενικότερη προσβασιμότητα στην πόλη μας, το ερώτημα είναι … «υπαρξιακό» :  Αφού όλα τά’ χει η Μαριορή,  πώς, άραγε, … «κολλούν» τα φρου-φρου και τα αρώματα βραβείων προσβασιμότητας για την πόλη μας ;

Δημοσιεύτηκε  Χανιώτικα Νέα 17-9-13 



Σάββατο, Σεπτεμβρίου 14, 2013

Πόσο μας ενδιαφέρει το Ιστορικό διατηρητέο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής Χανίων ;




             
Το θέμα της παραμονής ή όχι  του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο κτίριο της πρώην Γαλλικής σχολής Χανίων έρχεται  τα τελευταία 3-4 χρόνια κατά διαστήματα στην τοπική επικαιρότητα.
  • Από την ίδια τούτη στήλη «Εφημερίες» των Χανιώτικων Νέων» είχε παρουσιαστεί και στις 8-3-2010 με τίτλο «Πάνε …περίπατο και οι «Θερμοπύλες»; Εισαγωγικά, λοιπόν, γράφτηκαν τότε τα εξής επίκαιρα και  ενημερωτικά και σήμερα :
  • «Η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την ίδρυσή της, εγκαταστάθηκε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ και μέχρι την ανέγερση νέων κτιρίων στην Πολυτεχνειούπολη,(σ.σ. έτσι ήταν ο σχεδιασμός) στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής. Κτίριο ιστορικό, διατηρητέο σύμφωνα με την Υ.Α1880/196/ΦΕΚ31/Δ/30.01.1990, με την οποία καθορίστηκαν και ειδικοί όροι και διαδικασίες για τυχόν «αξιοποίησή» της.
  • Επί πλέον, μετά από πρόταση και σχετική μελέτη ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΔΚ, έχει προταθεί για προστασία και ανάδειξη το ιστορικό κέντρο της Χαλέπας. Πρόταση, η οποία σε συνεργασία με το δήμο Χανίων, έχει καταλήξει σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Η δε αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου Χαλέπας ορίζεται -ΚΥΡΙΩΣ- από τις οικίες Βενιζέλου- Βλούμ, το Παλατάκι και την Γαλλική Σχολή….»
  •  «… Ήδη οι χώροι της Γαλλικής Σχολής όχι μόνο δεν χωρούν τους φοιτητές και τα εργαστήριά τους αλλά δεν τους «σηκώνουν» πλέον. Καταστρέφονται.  Και βέβαια, ουσιαστικά ΟΛΑ τα υπόλοιπα τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης τα οποία χρησιμοποιούσαν τους χώρους της Γαλλικής για εκδηλώσεις (επιστημονικές και πολιτισμικές) ώστε το έργο τους να προβάλλεται και να επικοινωνούν ΑΜΕΣΑ με την τοπική κοινωνία, έχουν αποξενωθεί από το χώρο αυτό….»
  •  Κάποια μέλη της Πολυτεχνειακής και αρχιτεκτονικής κοινότητας και κυρίως μερίδα καθηγητών της Αρχιτεκτονικής αρνούνται και τώρα και  αρνούνταν και τότε την μεταστέγαση (υποδαυλίζοντας το αντίστοιχο αίτημα κυρίως ορισμένων φοιτητικών παρατάξεων) για δικούς τους λόγους που είναι φανερό ότι σχετίζονται άμεσα και με μία μελέτη που είχαν υποβάλλει και προωθούσαν για υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ ύψους μόλις 15 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η μελέτη προέβλεπε υπόσκαφα κτίρια  στον ακάλυπτο χώρο των 6 στρεμμάτων του κτιρίου, έκτασης  μόλις….4,5 στρεμμάτων !!! Παρά το γεγονός ότι από τότε υπήρχαν κτίρια, νέα και παλαιότερα, στην Πολυτεχνειούπολη για τα οποία έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για να ανεγερθούν από το Δημόσιο και το πολυτεχνείο τα οποία πληρώναμε και πληρώνουμε από την τρύπια τσέπη μας.
  •  «Δηλαδή, γράφαμε, προτείνουν την «τσιμεντοποίησή» της και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας ενός από τα ιστορικά κέντρα της πόλης. Φυσιογνωμία για την οποία –όπως καλώς γνωρίζουν οι αρχιτέκτονες - η Κρητική Πολιτεία προέβλεπε ειδικούς όρους δόμησης και …αναπνοής…»
                       Αυθαίρετα - πρόστιμα –νέα κτίρια
  •  Όλα τα παραπάνω ήλθαν στην μνήμη καθώς διαβάζαμε την χθεσινή (11-9-13) ανακοίνωση της  σημερινής πρυτανείας και του συμβουλίου του ιδρύματος που είναι και απόφαση της συγκλήτου.
  •  Δηλαδή, να μεταστεγαστεί η Αρχιτεκτονική σε πληρωμένα από τα χρήματά μας και το ΕΣΠΑ νέα κτίρια της Πολυτεχνειούπολης  καθώς, όχι μόνο δεν χωρούν στην Γαλλική , όχι μόνο οι συνθήκες φοίτησης και μαθημάτων είναι άθλιες  αλλά  υπάρχουν και αυθαίρετα κτίσματα μέσα στον χώρο τα οποία δεν πληρούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και για τα οποία η πολεοδομία έχει επιβάλει υψηλά πρόστιμα στο Πολυτεχνείο πάνω από 300.000 ευρώ, εάν δεν κατεδαφιστούν. Την καταγγελία για τα αυθαίρετα έκαναν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι αντιτίθενται σαφώς στην επέκταση του κτηρίου για πολλούς και σοβαρούς λόγους  όπως η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κτιρίου, του ιστορικού κέντρου Χαλέπας, η υπέρμετρη κυκλοφοριακή και  η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.
  •  Αντίθετοι στην επέκταση ήταν και το ΤΕΕτδΚ, ο αρχιτεκτονικός σύλλογος Χανίων, ο σύλλογος αποφοίτων της Γαλλικής, ο εκπρόσωπος κατοίκων της Χαλέπας και -υποθέτω – ήταν και είναι όλοι οι σώφρωνες πολίτες αυτής της πόλης. Καθώς βλέπουν άναυδοι εκείνους που κλήθηκαν, και θα κληθούν μεθαύριο μετά την αποφοίτησή τους, να φυλάνε τις «Θερμοπύλες» της αρχιτεκτονικής  φυσιογνωμίας των Ιστορικών διατηρητέων κτιρίων και μνημείων αλλά και τους νόμους του κράτους, να θεωρούν εαυτούς «πατρίκιους» εξαιρουμένους όλων των παραπάνω υποχρεώσεων.
                                    Είναι παραλογισμός;
  • Ανατρέχοντας , λοιπόν, τόσο στο κείμενό αυτό στα «Χ.Ν.» μέρος του οποίου μεταφέρω πιο πάνω  αλλά και σε άλλα κείμενα που έχω αναρτήσει στο nanosk.blogspot.gr τον Φεβρουάριο του 2011, και ισχύουν και σήμερα, σκέπτομαι εάν είναι  άραγε παραλογισμός να απορούμε δημόσια αναρωτώμενοι :
  • Τυχόν επέκταση του κτιρίου (που χρειάζεται ειδικές άδειες από τα συναρμόδια υπουργεία για να γίνει)  η οποία είναι φανερό ότι αλλοιώνει την φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της Χαλέπας, την φυσιογνωμία του ίδιου του κτιρίου, ωφελεί την τοπική κοινωνία;
  • Αν  εξαιρεθούν οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες στην π. Γαλλική, γιατί να μην εξαιρούνται και οι πολεοδομικές παραβάσεις περιοίκων και όχι μόνο;
  • Αφού το κτίριο είναι ιστορικό διατηρητέο,
  • Αφού το ιστορικό κέντρο της Χαλέπας, ήδη επιβαρυμένο, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά από τυχόν παραμονή της αρχιτεκτονικής σ’ αυτό το κτίριο (αν υπάρχει άλλη λύση θα συζητηθεί),
  • Αφού υπάρχουν αυθαίρετα,
  • Αφού υπάρχουν άθλιες συνθήκες , φοίτησης στο κτίριο της π. Γαλλικής,που καταγγέλλονται από τους φοιτητές επίσης,
  • Αφού το κτίριο αυτό μπορεί να ενταχθεί στις πολιτισμικές χρήσεις του Πολυτεχνείου αλλά και της τοπικής κοινωνίας, και κυρίως
  • Αφού υπάρχουν ολοκαινούργια άδεια κτίρια στην Πολυτεχνειούπολη, που προσφέρονται στην Αρχιτεκτονική Σχολή για να είναι η πρώτη που θα τα χρησιμοποιήσει,  εμείς ,ο λαός, (που σιγά -σιγά μας κόβεται και το ψωμί)  θα (συ)ζητούμε  για…παντεσπάνια υπόσκαφων ή άλλων αυθαιρεσιών ;

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2013

Σήμερα στο θέατρο ανατολικής τάφρου ο « Ράφτης Κυριών» Αξίζει να απο-δράσουμε Με την θεατρική ομάδα ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ


Τα Χανιά έχουν παράδοση στην στήριξη της θεατρικής δημιουργίας. Ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια ιδρύθηκαν και έδρασαν στην πόλη και το νομό πολλές ερασιτεχνικές ομάδες με αμιγή σύνθεση από ερασιτέχνες ή μικτή από ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς. Οι περισσότερες από αυτές μάλιστα συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους μέχρι σήμερα παρά τις πολλές κοινωνικο-οικονομικές αντιξοότητες. Θεατρική από-δραση • Σήμερα, το βράδυ στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, η νέα θεατρική ομάδα ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ, επίσης με μικτή σύνθεση από ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, έχοντας ήδη κάνει το «ντεμπούτο» της με μία επιτυχημένη παράσταση τα «Ορφανά» μας προτείνει μία θεατρική από-δραση από την πεζή καθημερινότητα με την κλασική φαρσοκωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ «Ράφτης Κυριών» με την οποία καυτηριάζει ουσιαστικά καταστάσεις σκανδάλων και κοινωνικού ψεύδους. • Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Απόστολος Κουγιτάκης, γνωστός και από την θητεία του στην Πειραματική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης που μας έχει παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς του αλλά και της δουλειάς των ερασιτεχνών και έμπειρων ηθοποιών με τις παραστάσεις «Το Μεγάλο μας τσίρκο» και «Λυσιστράτη», έχει στήσει και τώρα (σύμφωνα με τις πληροφορίες μας) μια ξεκαρδιστική παράσταση , που πατά γερά τόσο στο κλασικό έργο της γαλλικής κωμωδίας όσο και –και αυτό είναι σημαντικό για τα Χανιά μας-στην απόδοση των ρόλων και τον ενθουσιασμό όλων των ηθοποιών και των συντελεστών. • Είναι δεδομένο ότι θεατρικές ομάδες, εκτός από την δική τους αγάπη για το θέατρο που είναι το κυρίαρχο κίνητρο για να δημιουργούν, χρειάζονται απαραίτητα και την δική μας στήριξη ώστε να το αποδείξουν. Και εάν το αξίζουν να πάρουν δύναμη να συνεχίσουν την προσφορά τους στον τοπικό πολιτισμό. • Επομένως αξίζει να ΑΠΟ-ΔΡΑΣΟΥΜΕ μαζί τους στο χώρο της φαρσοκωμωδίας σήμερα Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου Χανίων και να δούμε τι …ράμματα (θεατρικής από-δοσης) έχουν για τις «γούνες» κυρίων και κυριών. Παίζουν οι ηθοποιοί : ETIEN - Μαρίνος Παλιουδάκης ΥΒΟΝ - Μαίρη Ανδρεαδάκη ΜΟΥΛΙΝΟ - Απόστολος Κουγιτάκης ΜΠΑΣΣΙΝΕ - Γιώργος Κοκολάκης ΚΥΡΙΑ ΑΙΓΚΡΕΒΙΛ - Γαρυφαλιά Μπουζάκη ΣΟΥΖΑΝ - Ιων Ασηθιανάκη ΩΜΠΕΝ - Νίκος Τριποδάκης ΠΟΜΠΙΝΕΤ - Χρυσα Βολάνη ΡΟΖΑ - Σίσσυ Δαμουλάκη