Τρίτη, Σεπτεμβρίου 08, 2020

“Συμφωνούν” Ντόρα Μπακογιάννη και δήμαρχος Χανίων Για τα κτήρια του Πολυτεχνείου

 


                

 


Για τα όσα λέγονται και γίνονται αυτές τις ημέρες σχετικά με τις χρήσεις του κτηρίου του Πολυτεχνείου μίλησε χθες ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης παίρνοντας ξεκάθαρη θέση όπως του ζητήθηκε από την Ρόζα Νέρα και τον κ. Γιάννη Σαρρή, επικεφαλής μίας εκ των παρατάξεων μειοψηφίας.

 

·         Για το θέμα μίλησε επίσης η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. και πρώην υπουργός σήμερα(8-9-20) στην εκπομπή «Μικρόφωνο για 2» των Γιώργου Γεωργακάκη και Μανώλη Κονσολάκη στον ΑΝΤ1δ.Κ. 97,1 FM.

                               Το 2040 θα είναι ωραία

·         Πριν πάμε στις δηλώσεις τους όπως τις καταγράψαμε με το Ραν ταν πλαν και τα ζωάκια της στήλης  να σημειώσουμε  τι θα σημάνει τυχόν δυνατότητα ματαίωσης της συγκεκριμένης επένδυσης.

·         Θα σήμαινε, το λοιπόν χοντρά -χοντρά γιατί θα υπάρχουν και τα άλλα γνωστά γραφειοκρατικά που θα επιμηκύνουν τον χρόνο των νέων διαδικασιών:

·         1.Υποχρέωση του  Πολυτεχνείου να αποζημιώσει(!) την εταιρεία για την υπαναχώρησή του. Εκταμίευση ποσού και εξεύρεση της δαπάνης, άγνωστα. Βάλτε ότι νομίζετε. Χρόνος αποδέσμευσης: 2 έτη. (εάν γίνει συμβιβαστικά  και όχι δικαστικά που θα έπαιρνε μία δεκαετία)

·         2. Έναρξη διαδικασιών νέας μελέτης ΧΡΗΣΕΩΝ εφ’ όσον  κάποια «ανώτερη» δύναμη έριχνε από τον «ουρανό» στην πρυτανεία  γύρω στο 1 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει μελέτη  χρήσεων τέτοια που να προβλέπει και έσοδα για το Πολυτεχνείο. Χρόνος: 2 χρόνια το λιγότερο.

·         3. Διαδοχικές εγκρίσεις από αρχαιολογία και Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).Χρόνος: 3-4 χρόνια με …σπρώξιμο!

·         4.Αναζήτηση  ευρωπαϊκού ή τραπεζικού (;) χρηματοδοτικού προγράμματος περίπου 18 εκατ ευρώ και βάλε για  υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης. Χρόνος : 3-4 χρόνια

·         5.Ενταξη στο  όποιο πρόγραμμα και διαδικασίες σύνταξης τευχών δημοπράτησης. Χρόνος: 2 τουλάχιστον χρόνια.

·         6. Δημοπράτηση, κατακύρωση Χρόνος: Έστω 2 χρόνια

·         7. Ενστάσεις Χρόνος: 2-3 χρόνια

·         8. Υπογραφή με ανάδοχο . Χρόνος: Άντε, 1.

·         9. Εγκατάσταση αναδόχου: Χρόνος 1

·         10. Έναρξη και πέρας  εργασιών. Χρόνος 2-3.

·          Κάνω μια σούμα. Σε είκοσι χρονάκια θα έχουμε ξελασπώσει το κτήριο και θα μπορούμε  να το εγκαινιάσουμε!

·         Να καταλάβουμε λοιπόν ότι ματαίωση της επένδυσης σημαίνει επί της ουσίας εγκατάλειψη του κτιρίου, το οποίο αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά στατικά προβλήματα. Η ματαίωση εξυπηρετεί μόνο ΟΛΟ το εύρος της αντιπολίτευσης στα Χανιά, καθώς θα το προβάλλει ως αποτέλεσμα  των πολιτικών αγώνων της. Αφετέρου πλήττει το κύρος της κυβέρνησης  η οποία ναι μεν πέτυχε την έξωση της κατάληψης ομαλά, αλλά αν δεν προχωρήσει η επένδυση θα χάσει το αναμφισβήτητο πολιτικό κέρδος που θα έχει αν σε δυο χρόνια η επένδυση δημιουργήσει ένα ζηλευτό χώρο πολιτιστικής μνήμης (όπως κάνουν σε όλη την Ευρώπη και μετατρέπουν  τα πολιτιστικά τους μνημεία σε σύγχρονες πολιτισμικές δομές  τουρισμού). Και ακόμα η τοπική οικονομία θα έχει ήδη ωφεληθεί τόσο κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης όσο και μετά κατά την λειτουργία.

·         Τα αποτελέσματα της αναβλητικότητας και χρόνιας απραξίας της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί  να συνεχιστούν εις βάρος της τοπικής οικονομίας και βέβαια του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχει πληγεί από τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και αναζητά πόρους ΤΩΡΑ. Τα ετήσια έσοδα του Πολυτεχνείου από την συμφωνία θα αυξήσουν κατά 30% τον ετήσιο προϋπολογισμό του.

                               Πολιτική άποψη

·         Χθες, λοιπόν,(7-9-20) ο δήμαρχος Χανίων μετά το «σκηνικό» σύσκεψης αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων με την αντιπροσωπεία της Ρόζα Νέρα που ο ίδιος προσκάλεσε στο γραφείο του για να τους ακούσει, δήλωσε  ότι είναι αντίθετος με την επένδυση ξενοδοχείου. Βέβαια αμέσως μετά αναγνώρισε ξεκάθαρα στο Πολυτεχνείο «το δικαίωμά του να  ορίζει την ιδιοκτησία του και τις χρήσεις της. Αλλά στο κομμάτι της πολιτικής έκφρασης που πρέπει να έχουν οι χρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή θα γίνει μια αναλυτική συζήτηση,  θα υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση στο πλέον αρμόδιο όργανο να εκφέρει άποψη για τα συγκεκριμένα ζητήματα, πολιτική άποψη, όπως είναι  το Δημοτικό Συμβούλιο…»

·         Τουτέστιν μεθερμηνευόμενο για να το ακούνε και οι καταληψίες και οι λοιποί που καλόπιστα δεν θέλουν ξενοδοχείο εκεί αλλά βγάζουν φλύκταινες και με την κατάληψη, ότι αυτό μπορώ αυτό κάνω. Εκφράζω ξεκάθαρη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ότι δεν θέλω ξενοδοχείο. Τελεία. Να το ακούει και η κυβέρνηση και να πάρει το μήνυμα ότι «μανιπιουλάρεται η κατάσταση …πολιτικά»

·         Σίγουρα το πήρε το μήνυμα και η βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Και σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων Γεωργακάκη-Κονσολάκη για την θέση της απέναντι στον δήμαρχο που δήλωσε «ΟΧΙ σε ξενοδοχείο» απάντησε… χαλαρά: Ο δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει για το αν θα γίνει η όχι ξενοδοχείο.

·         Γι αυτό σας λέω. Για την επένδυση στο κτήριο του Πολυτεχνείου εκτός από το ίδιο το Πολυτεχνείο που πριν ένα μήνα επιβεβαίωσε την συμφωνία με την εταιρεία με απόφαση της συγκλήτου του, ο  δήμαρχος  Χανίων και η Ντόρα Μπακογιάννη,

·         Συμφωνούν, επίσης.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου