Σάββατο, Απριλίου 30, 2016

Αι γενεαί πάσαι




“ ….τα δάχτυλά σου ξεχωρίζουν όπως λιγνές γραμμές φωτός
δείχνοντας την ανταύγεια μιάς πόλης που επιμένει
ενώ κάποιοι επιβάτες δίπλα λένε La Canea, La Canea.”
Τίτος Πατρίκιος "Η επιμονή μιας πολης"

                                          
«Αι γενεαί πάσαι» είναι  -μεταξύ άλλων-το  τροπάριο που βρίσκεται στα χείλη μας. Ένα τροπάριο που εδώ και χρόνια ψάλλουμε με αισθήματα, λύπης αλλά και  χαράς.  Καθώς η σταύρωσή Του άλλαξε τους ανθρώπους εδώ και δυο χιλιετίες και όπως προφητικά αναγγέλλει θα ψάλλεται από όλες τις γενιές που θα έλθουν.
·         Άχαρο την σημερινή μέρα να γράψεις για την επικαιρότητα και δη την τοπική.
·         Να σχολιάσεις, ουσιαστικά, καθώς οι ειδήσεις «έσκασαν» ως  πασχαλιάτικες «κροτίδες»  στην Χανιώτικη Ιερουσαλήμ.
·         Τι εννοείς, Ραν ταν πλαν;                                      
·         -Μα, την απόφαση του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα να αλλάξει τους πάντες στην ηγετική ομάδα του δήμου Χανίων, ζητώντας τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων αλλά και όλων των προέδρων και αντιπροέδρων των Δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων.
·         Μια απόφαση, που έρχεται να ανατρέψει  σχόλια (καλοπροαίρετα και όχι) ότι δεν τολμά αλλαγές. Μια απόφαση που οφείλουμε να εκλάβουμε ως θετικό μήνυμα, τόλμης και εναρμόνισης του με την ανάγκη που εξέφραζε η τοπική κοινωνία για καλύτερο συντονισμό και συλλογικότερη προσπάθεια ώστε να προωθείται και να επικοινωνείται, αμφίδρομα από και προς την δημοτική αρχή, το δημοτικό έργο. Και να είναι αποτελεσματικότερο.
·         -Αναστάσιμες, λοιπόν οι «κροτίδες»;
                                   Προτεραιότητες, σχέδιο, συνεργασία

·         -Θα φανεί. Στο πώς …. «αι γενεαί πάσαι»  που θα ακολουθήσουν θα κρίνουν το συνολικό έργο της πενταετίας του κ. Τ. Βάμβουκα.
·         Ένα έργο που και τώρα έχει υλοποιηθεί. Όπως π.χ., οικονομικό νοικοκύρεμα στο δήμο γενικότερα, διαφανέστερες διαδικασίες σε πολλούς τομείς, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην καθαριότητα, στην ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ., στην ολοκλήρωση του γκαράζ της Περίδου,  στις τελευταίες προσπάθειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά και  στις προσπάθειες συναινέσεων που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων που όμως πολλές φορές «τορπιλίστικαν» για μικροκομματικοπαραταξιακούς λόγους.
·         Από την άλλη έχουν μείνει πολλά θέματα ανοικτά, πολλά έργα για τα οποία οι πληροφορίες δεν είναι επαρκείς ή δεν δίδονται καθόλου. Και φυσικά δεν είδαμε ένα συλλογικό σχέδιο δράσης με συνεργασία όλων των τομέων.                               
·         Άρα συνοψίζοντας, τρία –κατά την άποψή μας- είναι τα άμεσα ζητούμενα.
·         Χάραξη προτεραιοτήτων μέσα στις ασφυκτικές –όντως- σημερινές οικονομικές δυνατότητες, κατάστρωση σχεδίου τριετίας με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του και, βεβαίως, προϋπόθεση για να υλοποιηθούν αυτά, είναι να μην μετράμε «ομάδες» και «φέουδα».  Δηλαδή, να υπάρχει ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Στρογγυλά καθημερινά τραπέζια. Για να βλέπουμε -όλοι μαζί- που πήγαμε καλά και που  υστερούμε. Επειδή, πώς να το κάνουμε; Υπήρχαν και «ομάδες» και «φέουδα». Και σωστή μεν η επιχειρούμενη ανανέωση, αρκεί βέβαια να μην απογοητεύσει εν τη γενέσει της.
                                   Περιλαμβάνονται οι δημοτικές κοινότητες;
·         Α! Και να μην ξεχνιόμαστε. Ανανέωση στην ηγετική ομάδα του δήμου Χανίων, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ανανέωση και στις Δημοτικές Κοινότητες του δήμου Χανίων.  Στα Χανιά κατοικούμε. Και βλέπουμε την απογοήτευση όλων των δημοτικών συμβούλων (και αυτών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μη εξαιρουμένων) για το τέλμα  που έχει δημιουργηθεί λόγω της ρουτίνας και της αδυναμίας προώθησης πρωτοβουλιών που πράγματι να προέρχονται από την βάση και όχι αντίστροφα. Έχουν «κοπεί» τα όνειρα και τα φτερά όσων προσήλθαν με διάθεση προσφοράς  πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες και προτάσεις. Άσε που ήταν και προγραμματική δέσμευση η πραγματική ενεργοποίηση των Δημοτικών κοινοτήτων.  Ο νοών νοείτω.
·         Ο επιτάφιος ύμνος Μεγάλης Παρασκευής, μπορεί να είναι θρηνητικός αλλά έχει μέσα του ταυτόχρονα το σπόρο της ελπίδας , της αλλαγής.
·          Είχε ήδη συνταχθεί  το παρόν κείμενο, όταν μάθαμε ότι οι αλλαγές αντιδημάρχων έγιναν. Ουσιαστικά ανασχηματισμό μπορείς να τον πεις με τρεις μόνο αλλαγές.
·         Προς το παρόν ας το θεωρήσουμε τον ανασχηματισμό-έστω- καλό σημάδι για μια πιο αποτελεσματική συλλογική πορεία της δημοτικής αρχής και βέβαια του δήμου μας. Κάτι που πιστεύουμε, θα επιθυμούν όλοι (εντός της δημοτικής ομάδας της συμπολίτευσης αλλά και των ομάδων της αντιπολίτευσης) ανεξάρτητα από την μέχρι σήμερα, στάση τους. Ας την αλλάξουν όλοι. Και η αντιπολίτευση. Για να πάνε μπροστά τα Χανιά μας και να μιλούν γι αυτά…
Αι γενεαί πάσαι! 



Πέμπτη, Απριλίου 28, 2016

« Πομπές»… κόντρ λα μουτρ







Eδώ και δεκαετίες  o Ραν ταν πλαν κι εγώ  παρακολουθούμε  εκ του σύνεγγυς την πολιτική σκηνή (ο Θεός να την κάνει) στην χώρα μας .
·         Ε, λοιπόν, δεν θυμόμαστε ποτέ τέτοιο βρίσιμο σε άπταιστα… γαλλικά τα οποία μάλιστα ειπώθηκαν  ...κοντρ λα μούτρ κατά την πρωινή επίσκεψη κλιμακίου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  στην αγορά στην Θεσσαλονίκη.
·         Το διαδίκτυο κοντεύει να … πέσει από τα κτυπήματα στο αναρτημένο βίντεο  και στο You tube με τις έντονες «αποδοκιμασίες» (σικ) = βρίσιμο κανονικό, των καταστηματαρχών αλλά και διερχομένων πολιτών.(δείτε εδώ http://www.oparlapipas.com/2016/04/video-kako.html).

·         Το ...ουουου είναι …χάϊδεμα! Έπεσε βρισίδι κανονικό: «Ξεφτιλισμένοι, κ...συριζαίοι, τι γελάς για γέλια είναι; Φύγετε. Μας καταστρέψατε .Θυμάστε πέρυσι που είχατε έλθει και μας λέγατε να ξεσηκωθούμε ενάντια στη Ν.Δ; Από λόγια χορτάσαμε ,φώναζε μια γυναίκα στο δρόμο... Και άλλα  παρόμοια.
·          Δεν ξέρω αν ζούμε τις τελευταίες ημέρες της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.
·         Καθώς δεν τους βλέπω να φεύγουν. Ειδικά τώρα, με τον λαό σε αναβρασμό, δεν θα θέλουν  για πολλούς λόγους(φόβος) να χάσουν την εξουσία.
·          Και απ' ότι «διαισθάνεται» ο Ραν ταν πλαν από τις εσπευσμένες δηλώσεις του κ. Τσίπρα όλο το απόγευμα, θα κλείσουν άρον- άρον την αξιολόγηση μπας και κρατηθούν.
·          Σίγουρα, πάντως, ζούμε μία  οικονομική και πολιτισμική καταστροφή(ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο καθώς χάθηκε και κάθε ελπίδα σύντομης χρονικά ανάκαμψης) .
·         Μια καταστροφή την οποία οι Έλληνες βιώνουν πλέον εν … ηφαιστιακώ βρασμώ.  Ο Θεός να φυλάξει να μην προκαλέσει και ηφαιστιακή καταστροφή –τηρουμένων των αναλογιών- σαν  αυτή της Πομπηίας.

·         Καθώς –τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες –
τέτοιες ...πομπές δεν είχαμε με καμιά κυβέρνηση









Δευτέρα, Απριλίου 18, 2016

(Συ) σκότιση Β.Ο.Α.Κ: Μέχρι τον …κόκκινο Μάη ;




                                


  «Μου έχουν σκοτίσει τον έρωτα» ακούστηκε να λέει σε ξεχασμένο ανοικτό μικρόφωνο  στην Βουλή υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστή από παλιά η έκφραση («μου έχει ζαλίσει τον έρωτα» την ξέραμε). Βέβαια δεν την ακούγαμε στην Βουλή.
·         Ο Ραν ταν πλαν δικαιούται, κατόπιν τούτου να την χρησιμοποιήσει καθώς οι συνειρμοί του σχετικά με την Μη πορεία του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς εξαγγελίες , ανακοινώσεις υπουργών (παλιότερων κυβερνήσεων αλλά και τωρινών) οι οποίες ανά εξάμηνο αλλάζουν ή επαναλαμβάνονται χωρίς ποτέ να υλοποιούνται, μας έχουν «ζαλίσει τον έρωτα».
                                               Ζήσε  (κόκκινο)Μάη μου!

·          Υπεσχημένο και αθετημένο. Και κατά που θωρούμε την …φλάσκα ούτε φέτος αλλά ούτε και του χρόνου Πάσχα. Διότι πώς θα ενταχθεί ένα  τέτοιο έργο όταν δεν έχει γίνει ακόμα η μελέτη του;
·         Τελευταία «νέα» σχετικά με την προώθησή του; Μένουμε με τα …παλιά. Δηλαδή, μετά από συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης με  τον  κ. Σπίρτζη (υπογράφω πώληση αεροδρομίων αλλά …κλαίω) τον Γενάρη (Χ.Ν. 14-1-16)  ο κ. Αρναουτάκης  διαπίστωσε την δικαίωση της Περιφέρειας  ότι δεν υπάρχουν  ώριμες μελέτες  ότι κάποιες πρέπει να ολοκληρωθούν και να γίνουν και κάποιες νέες !!!
·          Α! και για να μην αυταπατώμαστε οι Χανιώτες οι νέες μελέτες που λείπουν είναι σχεδόν όλες  του τμήματος Β.Ο.Α.Κ νομού Χανίων.
·           Ζήσε Μάη μου! Παγκρητίως. Και ζήσε κόκκινε Μάη μου ειδικότερα για τα Χανιά. Έχουμε μια … αισθητικά ποιοτική διαφορά δηλαδή στα Χανιά! Άλλος ο σκέτος Μάης κι άλλος ο Κόκκινος.
·         Τώρα, για την (άμ) ποτε  χρηματοδότηση του έργου, γεγονός είναι  ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση που υπάρχει στον…ορίζοντα των  Κρητικών και Χανιώτικων «Μάηδων» είναι η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράζεζα Επενδύσεων(Ετεπ) χωρίς διόδια με ρήτρα διαθεσιμότητας. Δηλαδή, να πληρώνει κάθε χρόνο το ΚΡΑΤΟΣ στην Ετεπ ένα ποσό αντί των διοδίων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.)!
·         Άντε βρε! Ποιό Π.Δ.Ε; Το ανύπαρκτο; Ποιες Δημόσιες επενδύσεις;   Να γελάσουμε τώρα ή όταν ..λευτερωθεί η Κρήτη από την καθημερινή αιματοχυσία στον Β.Ο.ΑΚ ;

                                      Οδική ασφάλεια

·         Αφού, λοιπόν,  ο «έρωτας» μας για  το έργο του Β.Ο.Α.Κ φαίνεται  πλέον ανεκπλήρωτος,  εσχάτως -και σωστά- η Περιφέρεια Κρήτης φαίνεται να επικεντρώνει-τουλάχιστον- στην εξασφάλιση κονδυλίων για έργα οδικής ασφάλειας του υπάρχοντος Β.Ο.Α.Κ. που, τρομάρα του, είναι λέει και ενταγμένος στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. Πόση «ασφάλεια» να εξασφαλιστεί; «Ε, απ’ ολότελα», φτάνουμε να λέμε, «καλή κι η Παναγιώταινα».
·          Διαβάσαμε, λοιπόν, τα  απανωτά δελτία τύπου της Περιφέρειας Κρήτης στην ιστοσελίδα της, στα οποία αναφέρεται η υπογραφή συμβάσεων για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειάς του Β.Ο.Α.Κ.

                          Γιατί όχι ανά Περιφέρεια ;
·         Διαπιστώσεις, επ’ αυτών, αλλά και της εμπειρίας μας τόσα χρόνια ως νομός Χανίων, κάνει ο Ραν ταν πλαν και τα άλλα  ζωάκια της φάρμας των «περί τοπικών». Ως συνήθως.
·         Πρώτη γενική κοινότυπη διαπίστωση: Ναι, είναι αναγκαία η αναβάθμιση  της οδικής ασφάλειας του Β.Ο.Α.Κ.
·         Δεύτερη :Ναι είναι αναγκαίες οι εργολαβίες(συμβάσεις) μέσω των οποίων θα αναβαθμιστεί  ο Β.Ο.Α.Κ. Αν και παρηγορητική, θεωρείται, η λέξη «αναβάθμιση»  επειδή θα γίνουν κάποιες «βελτιώσεις» όπως τις γράφει προσεκτικά η Περιφέρεια.
·          Θα πέσουν, δηλαδή, κάποια ασφαλτικά, θα γίνουν διαγραμμίσεις, θα κοπούν δέντρα και θα συντηρηθεί ο ΥΠΑΡΧΩΝ ηλεκτροφωτισμός.
·         Τρίτη :Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς τις χρηματοδοτήσεις για την συντήρηση του Β.Ο.Α.Κ. βλέπει ότι οι εργολαβίες  για όλους τους νομούς υπογράφονται  από την Περιφέρεια.
                                       Παρενέργειες
·         Και μια πρώτη παρενέργεια υπογραφής όλων των εργολαβιών στο Ηράκλειο, όχι απαραίτητα ηθελημένη, αλλά παρενέργεια, είναι ότι έως ότου τελειώσουν οι πρώτες εργολαβίες (που συνήθως, αφορούν στο νομό Ηρακλείου και τα τμήματα πέριξ αυτού) τελειώνουν οι χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται για το πρώτο, ας πούμε έτος. Και πάμε για το δεύτερο. Στον επόμενο προϋπολογισμό, δηλαδή. Καταϊδρωμένοι και εφ’ όσον εξασφαλιστούν κι άλλες πιστώσεις.
·         Γιατί, λοιπόν, οι συνολικές πιστώσεις που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης, να μην κατανέμονται αναλογικά-έστω- στις 4 Περιφερειακές ενότητες του νησιού;
·         Ώστε να κάνουν εκείνες τον προγραμματισμό και να εξασφαλίζεται ότι κι αυτή η …χωλή βελτίωση του Β.Ο.Α.Κ., δεν θα έχει ευνοημένους και μη;
·         Και να  υλοποιείται έτσι και η πολλάκις επικαλούμενη «αποκέντρωση» και ισόρροπη ανάπτυξη ;

                          Προτεραιότητες
·         Μια τέταρτη διαπίστωση –απορία: Είναι η συντήρηση του υπάρχοντος ηλεκτροφωτισμού ικανή να συμβάλλει στην οδική ασφάλεια του Β.Ο.Α.Κ;
·         Όταν μεγάλα τμήματά του στερούνται εντελώς ηλεκτροφωτισμού;
·         Με δεδομένη την επικινδυνότητα του «τρομοκράτη» Β.Ο.Α.Κ, σε ποια βαθμίδα ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ  θα πρέπει να τοποθετήσουμε την παντελή έλλειψη υποδομών ηλεκτροφωτισμού;
·         Τι είναι πιο επικίνδυνο για όσους τον διατρέχουν; Να κοπούν οι θάμνοι και τα δέντρα και να γίνουν διαγραμμίσεις ή να υπάρχει φως, σε ένα σκοτεινό δρόμο όπου, μετά τις 4.30 το απόγευμα τον χειμώνα και τις  8-9 το καλοκαίρι, έχει σκοτάδια;
·         Και ιδιαίτερα σε μια μεγάλη απόσταση όπως Χανιά-Ηράκλειο, την οποία αναγκάζονται να κάνουν –πολλές φορές  και καθημερινά -  οι πολίτες των Χανιών για να τακτοποιήσουν υποθέσεις στην έδρα της Περιφέρειας αλλά και να επισκεφθούν –ως ασθενείς- το ΠΕΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου;
·         Μήπως πρέπει να συζητήσουμε, ξανά, τις προτεραιότητες βελτίωσης του Β.Ο.Α.Κ;
·          Γιατί εάν απλώς συντηρήσουμε τον υπάρχοντα ηλεκτροφωτισμό , αυτό θα σημαίνει ότι  θα μας … «(συ) σκοτίζουν τον έρωτα» , με «βελτιώσεις».
·         Θα σημαίνει,  για όλη την Κρήτη, αλλά ιδιαίτερα για το νομό Χανίων που είναι πίσω και σε μελέτες, ότι πλέον, θα έχουμε, για τον Β.Ο.Α.Κ.

(Συ) σκότιση  μέχρι τον… Κόκκινο Μάη!



 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------






  Φωτο από σχόλιο Χ.Ν.  για σκοτάδι στους κόμβους Αρμένων και Καλαμίου στο νομό Χανίων 12-2-16 :
 Αν οι εργολαβίες συντήρησης (γενικώς για όλα τα έργα του Β.Ο.Α.Κ. )κατανέμονταν ανά Περιφερειακή ενότητα δεν θα είχε άμεση  προτεραιότητα  η συντήρηση των  ελάχιστων αυτών φωτιστικών; Αλλά και άλλων έξω από το Pilot Beach Resort στον Καβρό Αποκορώνου  των οποίων τα καλώδια, τρώνε- συνεχώς ; - τα ποντίκια ;
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------