Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2016

Εορτασμός Εθνικής γιορτής Περθ Αυστραλίας.

























Ημέρα της Αυστραλίας (χώρας του Καγκουρώ) η 26η Ιανουαρίου εθνική τους γιορτή.
Εδώ στο Περθ γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο με αθρόα συμμετοχή κόσμου που υπολογίστηκε στις 300.000 άτομα . Η σύνθεση του κόσμου ήταν πολυπολιτισμική. Πολλές oi εθνικότητες όπως άλλωστε είναι και η σύνθεση του πληθυσμού της χώρας.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ημέρα Γιορτής που γιορτάζεται από μόνιμους κατοίκους , τουρίστες και όσους βρίσκονται εδώ περιστασιακά με όποιο τρόπο θεωρεί καθένας ότι πανηγυρίζει.
Γιορτάζουν την «απόβαση» των πρώτων Αγγλων αποίκων το 1788 που ήταν η αρχή για την δημιουργία αυτής της μεγάλης και πλούσιας χώρας. Ταυτόχρονα βέβαια αναπτύσσεται και μια ειρηνική διαμαρτυρία των Αβοριγίνων , ντόπιων κατοίκων, καθώς την θεωρούν ημέρα πένθους και υποδούλωσης των προγόνων τους και καταγγέλλουν την γενοκτονία και λεηλασία που υπέστησαν από τους Ευρωπαίους.
Το σημαντικό κεντρικό δρώμενο (event) που διοργανώνεται από την πολιτεία του Περθ είναι τα 32000 περίτεχνα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται γύρω στις 8 το βράδυ.Είναι ορατά γύρω από τις όχθες του ποταμού Σουάν ( SWAN είναι ο πελεκάνος εξ ου και το έμβλημα της πόλης του ΠΕΡΘ είναι ο πελεκάνος τον οποίο συναντάς σχεδόν παντού στα τεράστια πάρκα και όχι μόνο της πόλης). Είναι ένα φαντασμαγορικό θέαμα με το οποίο λήγει ο εορτασμός.
Αλλα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα δεν πήρα …είδηση! Μου φαίνεται ότι όλα εξαντλούνται σε εκδηλώσεις που αναπτύσσονται γύρω από τις όχθες του ποταμού ολημερίς καθώς είναι επίσημη αργία. Ωστόσο τα περισσότερα επιχειρηματικά κέντρα και επιχειρήσεις είναι ανοικτά και φυσικά κάνουν χρυσές δουλειές κυρίως όσα αφορούν σε εστίαση και άλλα φαγώσιμα.
Η φετινή γιορτή δεν είχε μεγάλα αρνητικά γεγονότα κάποιων –κυρίως μεθυσμένων- και φάνηκε ότι εισακούστηκε η ευχή όλων να υπάρχει ηρεμία και καλή συμπεριφορά πολιτών και αστυνομίας.
Σε ένα μικρό επεισόδιο που υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες πάντως(κάποιος «τρελλαμένος» για άγνωστο σε μας λόγο εξερράγη ) η αστυνομία βρέθηκε εκεί –κυριολεκτικά- σε κλάσματα δευτερολέπτου Υπήρχε δε από νωρίς άψογη οργάνωση με προειδοποιητικές πινακίδες για event σε εξέλιξη, ετοιμότητα ιατροφαρμακευτική αστυνόμευση, τροχαία και γενικότερα ήταν φανερή η πρόνοια και παρουσία της πολιτείας.Και έτσι παρά την μαζικότητα της εκδήλωσης ένοιωθες ασφαλής.
Αν με ρωτήσετε τι έλειπε, θα έλεγα αδίστακτα ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό πνευματικό περιεχόμενο σε όλο αυτό. Δεν υπήρχε πολιτισμικό υπόβαθρο.
Γι αυτό υπερτερεί η Ελλάδα μας Και η Ευρώπη βέβαια. Διότι υπάρχει πολιτιστική κληρονομιά χιλιετηρίδων η οποία διαχέεται στο παρόν και το μέλλον των δικών μας εορτασμών.
Σ αυτήν την καινούργια χώρα-υπάρχουν αξιοθαύμαστοι κανόνες και πολιτειακή οργάνωση αλλά ο στόχος είναι βασικά η οικονομική ανάπτυξη και μόνο.
Επιθυμητός στόχος και εκ των ως ουκ άνευ πλέον στην σημερινή εποχή. Προσωπικά, αν με ρωτήσετε πέραν της φαντασμαγορίας δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να γίνεται αυτό το ολοήμερο πανηγύρι κενό άλλου περιεχομένου πλην του εορτασμού της άφιξης των αποίκων και δημιουργίας σιγά σιγά αυτής της κατά τα άλλα ευημερούσας οικονομικά χώρας. Δεν κατάλαβα ίσως επειδή είμαι από …χωριό! Τα Χανιά μας!