Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2015

Τί είναι ;



Ίσως είναι λίγο άχαρο να γράφεις για τα τοπικά προβλήματα και τις λύσεις που απαιτούνται την ώρα που τα κεντρικά εθνικά πολιτικο-οικονομικά γεγονότα κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας ως προτεραιότητα επιβίωσης της χώρας και καθενός ξεχωριστά.
·         Από την άλλη, είναι και «βολικό» για τις τοπικές εξουσίες να μην ασχολούνται και πολύ μαζί τους τα τοπικά ΜΜΕ. Ο Ραν ταν πλαν, όμως, έχει άλλη γνώμη. Η ζωή πρέπει να προχωρά παράλληλα σε όλα τα επίπεδα. Και άρα να προβάλλονται και τα τοπικά προβλήματα. Και ειδικά αυτά που ιεραρχούνται ως προτεραιότητες.
·         Έξι μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές, οι τοπικές εξουσίες του νομού μας ((αντιπεριφέρεια και δήμοι δηλαδή) -νέες στην πλειοψηφία τους – έχουν  οι περισσότερες βρει μια νέα περπατησιά. Και ένα μίνιμουμ, τουλάχιστον, πρόγραμμα για τις φετινές προτεραιότητες.
·         Με το δήμο Χανίων, τι γίνεται;  Στην πόλη Χανίων, π.χ. ποιες είναι οι προτεραιότητες που ιεραρχήσαμε και αρχίσαμε να  υλοποιούμε; Και-κυρίως- ποια είναι τα πρακτικά πρώτα  αποτελέσματα κατά τομείς στο εξάμηνο που πέρασε;
·         Είναι οφθαλμοφανές ότι πολλά θέματα που αφορούν στην τοπική μας Ιερουσαλήμ- δυστυχώς- μοιάζουν ακινητοποιημένα. Και δίδεται η αίσθηση της παγίωσης καταστάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα του Χανιωπολίτη.
·         Όπως κυκλοφοριακό, ανεξέλεγκτη στάθμευση, παρκόμετρα  χωρίς αντίτιμο  και αντ’ αυτού …νονοί στην πλατεία Μαρκοπούλου, τραπεζοκαθίσματα και άλλα τέτοια ρουτινιάρικα αλλά άκρως απαραίτητα για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Παρεμβάσεις και λύσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν ελάχιστη έως καθόλου δαπάνη.
·          Βεβαίως, για να μην θεωρηθεί ότι τα μηδενίζουμε όλα, υπάρχουν και τομείς όπως η κοινωνική πολιτική και η πρόνοια όπου τα βήματα είναι σημαντικά. Θα μιλήσουμε και  γι αυτά. Αλλά, δεν γίνεται να περιοριζόμαστε σ’ αυτά.
                                       Δημοτική Κοινότητα Χανίων
·          Ο Ραν ταν πλαν, σήμερα, θα κάνει μία πρώτη στάση στην (υπο)λειτουργία του θεσμού της Δημοτικής κοινότητας Χανίων. Καθώς είναι η ΒΑΣΗ της αυτοδιοίκησης. Η δημοτική μας αρχή είχε υποσχεθεί την αναβάθμισή της.
·          Φυσικά, εκτός από τον ρόλο της δημοτικής αρχής, ρόλο παίζουν και οι ίδιοι οι αιρετοί σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων και τοπικών συμβουλίων. Πλειοψηφίας τε και μειοψηφίας. Με την σιωπή ή την διεκδικητικότητά τους.
·         Ρόλο παίζουν και οι Πρόεδροί τους. Ανεχόμενοι ή όχι την θεσμική υποβάθμιση   των οργάνων τους  και διεκδικώντας μαχητικά την  ενεργοποίηση όλων των αρμοδιοτήτων τους και την εφαρμογή των αποφάσεών τους.
                                                         

                                   Πότε;
·          Τα  ουσιαστικά αντικείμενα της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων της Δημοτικής Κοινότητας  είναι -και πάλι- οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
·          Στις πρώτες συνεδριάσεις  και στο μόνιμο θέμα ημερήσιας διάταξης  «προτάσεις για λύσεις προβλημάτων της πόλης»  συζητήθηκαν και  θέματα τραπεζοκαθισμάτων, ανεξέλεγκτων stands (η πλειοψηφούσα πρόταση ήταν να ελεγχθούν όλα  από μηδενική βάση),  ελεύθερων χώρων της πόλης, κλπ.  Όμως,  οι όποιες προτάσεις και αποφάσεις φαίνεται να … συρταριάζονται  στα «υπ’ όψιν»  των αρμοδίων επιτροπών και του δημοτικού συμβουλίου.
·          Γεγονός είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν  την έναρξη της θερινής περιόδου και  δεν έχει αποφασιστεί ούτε είναι καθαρό τι θα γίνει με τα τραπεζοκαθίσματα, την ανεξέλεγκτη στάθμευση, το κυκλοφοριακό.
·         Και αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο στην δημοτική κοινότητα Χανίων αλλά -κυρίως- στην δημοτική αρχή που δεν έχει πάρει μέτρα και ούτε έχει ανακοινώσει αποφάσεις.
·         Πότε θα γίνουν γνωστοί οι όροι για την νέα(;;) διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων; Πότε θα περιοριστούν; Πότε θα δοθεί μία μικρή-έστω- ανάσα στο κυκλοφοριακό με την απαγόρευση στάθμευσης δεξιά και αριστερά  σε κεντρικούς-τουλάχιστον- δρόμους όπως η Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Κυδωνίας, Αποκορώνου, Παπανδρέου;
                                                 Τυχαίο;
·         Υπήρξαν όμως και αποφάσεις της Δημοτικής κοινότητας Χανίων. Για την δημιουργία νέων πολιτισμικών θεσμών, εκδηλώσεων τέχνης  και  άλλες. Ούτε που πέρασαν ακόμα από το δημοτικό συμβούλιο αν και έχουν παρέλθει μήνες. Και αυτό ενώ  υπάρχει ρητή θεσμική υποχρέωση της δημοτικής αρχής (άρθρο 87 παραγρ. 1)   «..μέσα σε 8 μέρες από την συνεδρίαση να τίθενται υπ’ όψιν των αρμοδίων οργάνων του δήμου τα οποία οφείλουν να τις μελετήσουν και ενημερώνουν σχετικά για κάθε θέμα το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας μέσα σε ένα μήνα»!!!
·          Έτσι, κατά την γνώμη μας, το ενδιαφέρον και η όρεξη για δουλειά που είχαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι  πλειοψηφίας (κυρίως) αλλά και μειοψηφίας είναι λογικό να μειώνεται.  Αφού, ουσιαστικά, δεν υπάρχει δυνατότητα για αποτελεσματικό πεδίο δράσης. 
·         Όπως και πριν, ούτε τώρα έχουν παγία προκαταβολή ή προϋπολογισμό. Ακόμα δεν έχουν συζητηθεί  οι προτάσεις και αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα.
·         Επομένως,  δεν είναι  τυχαίο- κατά την γνώμη μας- ότι συμβούλια όπως το προτελευταίο της δημοτικής κοινότητας έχουν αναβληθεί λόγω μη απαρτίας. Που σημαίνει ότι δεν πηγαίνουν ούτε όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
·         Και ότι στο τελευταίο Δ.Σ. αποφασίστηκε, λέει, να υπάρχει αναμονή ενός τετάρτου της ώρας για την προσέλευση. Αλλιώς να … ματαιώνεται η συνεδρίαση.
·          Αν αυτό δεν είναι «ομολογία» ότι ο θεσμός αφήνεται να φθίνει και να παροπλίζεται από… μόνος του!!
Τι είναι;

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ti-ine/#ixzz3SkROf8KO
Under Creative Commons License:
Attribution Non-Commercial
Follow us:
@HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2015

Προκόψαμε




Καθώς οι εθνικές προτεραιότητες απασχολούν όλους μας, είναι σημαντικό να τις προτάσσουμε  δημοσιογραφικά και δημοσιολογικά. Έτσι, αφήνονται σε δεύτερο επίπεδο τα τοπικά θέματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραμερίζονται. Απλά, στην ιεράρχηση προηγείται το γενικό.
·         Επί του γενικού, λοιπόν, και σήμερα και μετά πάμε τοπικά, όπως η στήλη συνηθίζει.
·         Μετά  την προχθεσινή 96ωρη ΝΟΤΑ του Eurogroup  και τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις Σόϊμπλε  στο ίδιο μοτίβο, είναι βέβαιο ότι όλοι κρεμόμαστε από τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και τι μας περιμένει.
·         Και, παρά το αρχικό κλίμα ευφορίας, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ότι τουλάχιστον δεν θα συνεχιστεί αυτή η χωρίς ελπίδα καθημερινότητα και ότι ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα υπάρξει η δυνατότητα ανάκτησης της αξιοπρεπούς διαβίωσης συνταξιούχων, μισθωτών, μικρομεσαίων και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης,  είναι αλήθεια ότι υπάρχει, ξανά,  ένα μούδιασμα. Είναι αλήθεια  ότι ο ΦΟΒΟΣ για ένα χειρότερο αύριο  επανήλθε.
·         Καθώς, ναι μεν ο λαός έδωσε εντολή στο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ να σταματήσει αυτή η ακραία λιτότητα που πλήττει κυρίως την μεσαία και χαμηλή τάξη, αλλά ΕΝΤΟΣ ευρωζώνης. Εντός ευρώ. Ευτυχώς υπάρχουν φωνές  και στον  ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που το αναγνωρίζουν. Και μία χθεσινή δημοσκόπηση το επιβεβαιώνει.
·         Φυσικά, «πειθαναγκάζεται» να το αποδεχθεί και η κυβέρνηση. Ανεξάρτητα του τι δηλώνει εντός και εκτός χώρας για λόγους διαπραγματευτικούς και φυσικά πολιτικο-κομματικούς.
                              
                                     Άλλο η διαπραγμάτευση
·          Αυτή την ώρα, λοιπόν, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών περιμένει με κομμένη την ανάσα την έκβαση της πρώτης σκηνής του θρίλερ “Grexit or not” (δυστυχώς θα υπάρξουν κι άλλες). Περιμένει στηρίζοντας την κυβέρνησή του, επειδή η όποια, μικρή έστω, επιτυχία θα αντανακλά σε μια μικρή ανάσα της καθημερινότητας των πολιτών.
·          Στηρίζει την κυβέρνησή του στο εθνικό θέμα της διαπραγμάτευσης. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα την στηρίζει ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Και ότι θα πρέπει για λόγους εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων να εξακολουθούμε να χάνουμε χρόνο - χρήμα. (Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στοιχίζει  κάθε  δανεισμός μας από το ΕLA αντί του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Αυτά τα επιπλέον χρήματα ποια λαϊκή τάξη θα τα πληρώσει;)
·         Επίσης,  η στήριξη στην διαπραγμάτευση  δεν σημαίνει ότι σε  θέματα εσωτερικής πολιτικής συμφωνούμε όλοι με θέσεις και εξαγγελίες-από του βήματος μάλιστα της Βουλής- για ΕΘΝΙΚΑ θέματα όπως η παιδεία. Εξαγγελίες που εάν εφαρμοστούν και μάλιστα άμεσα ως μη έχοντα  ιδιαίτερο οικονομικό κόστος θα έχουν, άμεσα  και μεσομακροπρόθεσμα, κοινωνικό κόστος. Θα πισωγυρίσουν την χώρα ακριβώς στο πεδίο της παιδείας όπου έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού.  Άλλωστε,  από «ΠΑΙΔΕΙΑΣ άρξασθαι». Και τα καλά και τα κακά.


                     Ο «Γκοντ –ό» των… «συναινέσεων»
·         Παρ’ όλα αυτά, περιμένοντας  ως κοινωνία τον… από μηχανής  Θεό  ή αλλιώς «περιμένοντας τον Γκοντό» (που κατά μία ερμηνεία Γκοντ -ο είναι ο Θεός από το  αγγλικό God) ώστε να δοθεί μια ΒΙΩΣΙΜΗ λύση σχετικά με την οικονομία μας, είδαμε ότι η κυβέρνηση κάνει την πρώτη στροφή προς τον ρεαλισμό καταθέτοντας (χθες) αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Να ελπίσουμε για καλύτερο… μίγμα πολιτικής ;
·         Ταυτόχρονα όμως, και ενώ βλέπαμε με ανακούφιση ότι -τουλάχιστον- μπορεί να υπάρξει αλλαγή στα μέχρι τώρα κατεστημένα κομματικά κανάλια που βρίσκουν μεταξύ τους διαύλους …αυτοσυντήρησης και συνέχισης,  ιδού…  η βαθιά κρυάδα, στην πλειοψηφία θα λέγαμε των πολιτών: Προκόπης Παυλόπουλος για πρόεδρος της Δημοκρατίας.
·         Πρόταση που σήμερα (Τετάρτη  πρωί γράφεται η στήλη) αναμένεται να ψηφιστεί  από το σύνολο της κυβέρνησης και την Νέα Δημοκρατία!  Βροχή τα σχόλια και οι αντιδράσεις στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα! Ιδού μερικά:  «Πόσο πιο ..αριστερά θα πάμε;» «“Ιλεως, ίλεως, λάμα ..νέμια…» «Ποιος; Ο υπουργός των 865000 προσλήψεων σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο υπουργός  επί των ημερών του οποίου κάηκε η Αθήνα κατά την δολοφονία Γρηγορόπουλου;» «Ο…Πάκης ;».
·          Και  μία μαντινάδα βέβαια  άγνωστου βοσκού από τον Ομαλό: « Η μέρα σαν εμέσιασε το χάσαμε το τόπι/για Πρόεδρο εψάχναμε κι εβρήκαμε Προκόπη/Είναι καλός, είν' σοβαρός, τα χείλια στάζουν μέλι/μα ούτε δεξιός ούτε ζερβός, κανείς δεν τονε θέλει».
·         -Αμέ το ότι είναι μνημονιακός που το βάνεις; Ρωτά, έξαλλος και ο Ραν ταν πλαν.
·         -Ναι, είναι,  αλλά ...λίγο. Ψήφισε μόνο  ένα μνημόνιο. Το 2012 όταν η Ν.Δ. ήταν κυβέρνηση.
·         -Ε, τότε και ο Σαμαράς και πολλοί βουλευτές είναι λίγο μνημονιακοί. Αφού ΔΕΝ ψήφισαν τα μνημόνια του 2010 και 2011!! Ο χαρακτηρισμός «μνημονιακός», δηλαδή, θα έχει πλέον …κλίμακες αξιολόγησης;
·          Και ανάλογα θα ενεργοποιείται (ήδη άλλωστε συνέβη και για βουλευτές) η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους το πολιτικό σύστημα (που αποδεικνύεται ότι εξακολουθεί να είναι κραταιό και να αφομοιώνει σιγά –σιγά και την νέα εξουσία) θεωρεί ότι του δίνουν ευρύτερη απήχηση ώστε να γεύεται και να διατηρείται, εναλλάξ,  στην εξουσία;
·         - Καταλήγουμε, δηλαδή, ότι ο ως καλύτερος  «Γκοντ-ό» των …συναινέσεων ,  επελέγη ο κ. Προκόπης.
Ε, τότε… Προκό-ψαμε!