Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2014

Μας καθήλωσε η ποίηση και ο ποιητής της «ΚΑΖΟΒΑΡ» Βαγγέλης Κακατσάκης





Ήταν όλα εξαιρετικά, όπως πάντα στις παρουσιάσεις των βιβλίων του Βαγγέλη Κακατσάκη. ΟΙ παρουσιαστές «συνήθεις» ύποπτοι των γραμμάτων και τεχνών  της τοπικής μας  Ιερουσαλήμ  έδωσαν ρέστα:  Βαρβάρα Περράκη, Γιάννης Φίλης, Μιχάλης Αεράκης, Δημήτρης Νικολακάκης,   Ζωή Κολλάρου.
Η τελευταία, έδωσε μια  ακόμα αλλά διαφορετική  …νότα στην όλη παρουσίαση με νότες  και φωνή(μελοποίηση και απόδοση) δύο ποιημάτων της  συλλογής «ΚΑΖΟΒΑΡ» του Βαγγέλη Κακατσάκη.
 Εξαιρετική και  προικισμένη (όπως  εύστοχα  είπε ο συντονιστής της εκδήλωσης και πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης, εκφράζοντας πιστεύω την καθολική εντύπωση όσων παραβρέθηκαν) Ζωή Κολλάρου.
Η οποία μας καθήλωσε με την μουσική που έγραψε αλλά και την υπέροχη αισθαντική φωνή της.  Πρόκειται βέβαια για την γυναίκα του σφαιρικού  Χανιώτη καλλιτέχνη  Γιάννη Μαρκαντωνάκη ο οποίος και εικονογραφεί την "ΚΑΖΟΒΑΡ".
Όμως, για άλλη μια φορά, ήταν ο ίδιος ο ποιητής που με την σύντομη αλλά μεστή αγάπης αντιφώνησή του  άγγιξε  τις καρδιές μας:  Με  την ταπεινοφροσύνη και τα γκαρδιακά του ευχαριστώ. Παραγγελιά  της μάνας του. Όπως γράφει και σήμερα στην καθημερινή του στήλη ΠΕΤΑΧΤΑ   στα Χανιώτικα Νέα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο…
Εμείς,  σου οφείλουμε  ευχαριστώ για τα εξαιρετικά του επικολυρικά  ποιήματα που αφορούν σε κάθε άνθρωπο και –καλή τύχη- εκφράζονται από ένα Χανιώτη λογοτέχνη-ποιητή- δημοσιογράφο, ακριβό φίλο.
Σημάδι πάντως για μένα της  ευφρόσυνης  βραδιάς – παρά τον βαθύ πνευματικό προβληματισμό που προκάλεσε η ανάλυση της ποιητικής συλλογής,  ήταν το άρωμα βασιλικού που σκορπίστηκε  στο τέλος της εκδήλωσης σε όλο τον υπαίθριο χώρο της αυλής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθ. Κ Βενιζέλος» όπου έγινε η εκδήλωση. Δεν είναι σημαδιακό; Τα τρία κλωναράκια βασιλικό που –ως συνήθως- μοίρασες στο πάνελ των παρουσιαστών, να μοσχοβολήσουν ξαφνικά όλο τον αυλόγυρο ;
 Για μένα  είναι . Είναι σημαδιακό: Της ξεχωριστής πνευματικής παρουσίας σου στα ελληνικά γράμματα και στον τόπο σου ,την Κρήτη και τα Χανιά. Και της ξεχωριστής σχέσης σου με όλους τους ανθρώπους της πόλης μας.
Καλή συνέχεια καλέ μας φίλε. Καλή δύναμη. Και πάντα , ετσά. 

Υ.Γ.  Η φωτογραφία εξωφύλλων βιβλίων του Βαγγέλη Κακατσάκη είναι από το προφίλ της καλής φίλης Χανιώτισσας πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργού Αθηνάς Κανιτσάκη.

Σάββατο, Ιουνίου 14, 2014

Που είναι οι τοπικοί φορείς ;



Να ανοίξει το Πολυτεχνείο ζητούν πλέον και πολλοί φοιτητές. Οντας κατάπληκτοι για το γεγονός ότι οι ντόπιοι φοιτητοπατέρες κλείνουν το Πολυτεχνείο επειδή θίγονται τα δικαιώματά τους !


 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (διασταυρωμένες όμως) συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ενώ δηλαδή, πριν χρειαζόντουσαν προσθετο χρόνο μετά την φοίτησή τους να πάρουν μάστερ, με τον νέο οργανισμό αναγνωρίζεται επίσημα ότι το παίρνουν στα πέντε χρόνια μαζί με την αποφοίτησή τους .

 Γιατί λέμε όχι ; αναρωτιούνται; 

Και την ίδια ώρα απευθυνόμενοι στην πρυτανεία την ...κατηγορούν γιατί δεν φωνάζει την αστυνομία να ανοίξει το ίδρυμα. 

 Είναι απελπισμένοι. Θέλουν να κερδίζουν χρόνο για να πάρουν το πτυχίο τους και όχι να χάνουν χρόνο ξοδεύοντας λεφτά από τον ισχνό οικογενειακό κορβανά.

 Η τοπική κοινωνία μέσω των φορέων της γιατί δεν το ζητά;