Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

Μετά από 20 χρόνια Το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου Φεύγει παραμένοντας ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ !!!

Εδώ και 20 χρόνια το μόνιμο και ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ αίτημα και της αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά και των διαφόρων συλλογικοτήτων ήταν η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ του θεάτρου της Ανατολικής τάφρου και η δημιουργία νέου Στους Αγίους Αποστόλους κατά προτίμηση με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη.

Και ο δήμαρχος Χανίων και η δημοτική αρχή , προγραμματικά στο φυλλάδιο που εξέδωσε με τις δεσμεύσεις της αναφέρει στο κεφάλαιο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ «επενδύουμε στο αύριο-αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας (μεταξύ άλλων τονισμένα με Bold) με τη δημιουργία νέου, σύγχρονου Δημοτικού θεάτρου, που θα φιλοξενεί τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του δήμου».
Σε προφορικές δε συνεντεύξεις του μιλούσε -ακόμα και πρόσφατα μετά την εκλογή του- για δημιουργία νέου θεάτρου στους Αγίους Αποστόλους.

---------------
Και τώρα παρουσιάζεται ως μέγιστον επίτευγμα η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του υπάρχοντος θεάτρου στην ανατολική τάφρο με άλλο, στην ίδια ακριβώς θέση, αλλά χωμάτινο (!!). Το θέμα συζητείται σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων.
Αλλά εδώ υπάρχουν ερωτηματικά. Και προφανώς και επιφυλάξεις. Και πιθανότατα(εύχομαι αλλά δεν ελπίζω και πολύ) και ενστάσεις από ειδικότερους .


Οι δικές μου ενστάσεις απορρέουν- κατ αρχήν- από την ανάγνωση της είδησης της απόφασης του ΚΑΣ. Το οποίο (μέσα σ αυτήν την οικονομικο-κοινωνικο-πολιτική θολούρα) αποφάσισε –λέει- να κατεδαφιστεί το σημερινό κατασκεύασμα που από το 1991 ήταν ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ, και να αντικατασταθεί, (διαβάστε καλά) επίσης ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, με άλλο χωμάτινο ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ .
Το οποίο, λέει , η είδηση χωρίς να διευκρινίζει ποιος αποφαίνεται γι αυτό, δεν θα προσβάλλει (τάχα μου τάχα μου) το μνημείο. Εχει και λοιπές …σαλτσούλες. Όπως, το μεταφερόμενο χώμα από την Δυτική τάφρο (εν είδη ιερής τέφρας;;;!!) ώστε να είναι ίδιο με αυτό της ανατολικής. (Αλήθεια ποιο από τα δυο χώματα είναι πιο «γνήσιο» ενετικό μετά από κάποιους αιώνες;)

--------------------

Η δημιουργία ,λοιπόν, του ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ θεάτρου θα στοιχίσει –λέει- γύρω στις 300.000 ευρώ. Βάλτε και 80.000 ευρώ που στοίχισε λέει η μελέτη (για την οποία έχει γίνει διοικητική προσφυγή από αρχιτέκτονες διότι δεν έγινε με διαγωνισμό) το όλον χοντρά- χοντρά 380.000.
Οι δικές μου άσπονδες (ως συνήθως) ενστάσεις –απορίες –ερωτηματικά είναι :
1. Τόσα λεφτά, πολλά λεφτά και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς από ιδίους πόρους του δήμου Χανίων για να φτιάξουμε άλλο ένα ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ θέατρο;
2. Αυτό ήταν το ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ που είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή;
3. Γιατί δεν έδινε 10.000 ευρώ (όσο είναι περίπου το κόστος συντήρησης που προβλέπεται άλλωστε στα τεχνικά έργα) για να λειτουργήσει και φέτος το θέατρο ως έχει και να χωροθετηθεί το ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ δημοτικό θέατρο στους Αγίους Αποστόλους ή όπου –εν τέλει- η τοπική κοινωνία και ο δήμος αποφασίσει;
4. Γιατί δεν μας λένε επιτέλους τα σύκα –σύκα και την σκάφη- σκάφη; Ως πότε θα μας μιλούν με αυτή την παλαιοκομματική γλώσσα του «άλλα λέω, υπόσχομαι και άλλα εννοώ, πριν και μετά τις εκλογές;
5. Ποιός πιστεύει ότι μέσα στην παρούσα τετραετία η νυν δημοτική αρχή (αλλά η επόμενη αλλά και μεθεπόμενη ) θα δημιουργήσει ένα ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ, σαν αυτό που έχει ανάγκη η πόλη; Με μεγάλη χωρητικότητα και λοιπές παροχές, στα όρια ή έξω από την πόλη , όπως στους Αγίους Αποστόλους; Που να είναι επιτέλους ένα θέατρο λειτουργικό και άξιο της ιστορίας των Χανίων; Με τι λεφτά θα το κάνει;
6. Και πότε θα το χωροθετήσει , πότε θα το εντάξει στο νέο Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) όποτε εγκριθεί κι αυτό ; (Αφήστε που και το ΓΠΣ θέλει λεφτά και θα πάρει δυο θητείες –τουλάχιστον- για να υλοποιηθεί). Άρα θα φάμε 8 –τουλάχιστον- χρονάκια περιμένοντας το νέο ΓΠΣ.
«Σκαλωσιές τέλος από την Ανατολική Τάφρο», γράφουν σήμερα τα «Χανιώτικα Νέα». Σωστό.
Φεύγει παραμένοντας Προσωρινά

Αλλά, ΤΕΛΟΣ και για την δημιουργία ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ δημοτικού θεάτρου.
Επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Τόχουμε , άλλωστε, δει πολλές φορές το έργο. Και για το συγκεκριμένο θέατρο η ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΗΤΑ είναι διαρκείας. Μέχρι τώρα 20 χρόνων. Και αρχίστε να μετράτε πάλι. Όχι μόνο τα ευρώ που σπαταλώνται ΠΡΟΣΩΡΙΝΑααααα, αλλά και τα χρόνια που θα μείνει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑαααα το χωμάτινο θέατρο της Ανατολικής τάφρου.

Ομολογώ πάντως ότι το … επικοινωνιακό «σερβίρισμα» έχει στυλ!! Ξέρουν αυτοί!
Κι εμείς πάλι είμαστε τόσο απασχολημένοι και παραζαλισμένοι από τις τρόικες και τα μνημόνια….. Ποιός να αντισταθεί και τι να πρωτο καταγγείλει.
Δυστυχώς, όπως λέει και ο …νόμος(!) του COHEN στο σατιρικό πόνημα «Ο νόμος του Μέρφυ» και μου γαβγίζει ο Ραν ταν πλαν:



« Αυτό που έχει σημασία είναι το όνομα που δίνεις στα γεγονότα κι όχι τα γεγονότα τα ίδια».


Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2012

Κόψτε τα ...σάπια !!





Θέατρο, θέατρο , θέατρο . Ρόλοι μοιρασμένοι, ρόλοι συμφωνημένοι εντός και εκτός Ελλάδος.Ως εξής:
Μέτρα εσείς,δήθεν «διαπραγμάτευση» σκληρή μεταμεσονυκτίως εμείς!( με τον κ. Παπαδήμο!!) Κι αυτό την ύστατη ώρα όταν όλα είχαν «κλείσει».
Δήθεν σε εκκρεμότητα οι επικουρικές και οι κύριες συντάξεις καθώς δεν βρέθηκαν ισοδύναμα μέτρα 300-600 εκατ ευρώ το τελευταίο «πολεμικό» ανακοινωθέν.
Και πριν η ημέρα τελευτήσει, χωρίς νέα σύσκεψη αλλά κυρίως χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ , ιδού ο μέγας (το δέμας) αντιπρόεδρος ανακοινώνει 'ηδη στο Euro group ότι επετεύχθη συμφωνία. Θα δοθούν ,λέει, από κωδικούς τους υπ. Άμυνας.
Ναι; Και χθες και παραπροχθές τη νύχτα δεν το είχαν σκεφτεί; Τέτοια δύσκολη ...φαεινή ιδέα τους ήρθε όταν συμβουλεύτηκαν το ..μαξιλάρι τους ;
Για να έλθετεπάλι μετά από 4-6 μήνες να λέτε ότι υπάρχει μαύρη τρύπα και επομένως θα κοπούν τότε τα τελευταία κατάλοιπα μισθών και συντάξεων;
Και γιατί δεν ρώτησαν τον Ραν ταν πλαν ο οποίος είχε ΠΡΟΤΑΣΗ ;
Στην οποία, τώρα, επιμένει ...γαυγίζοντας αγριεμένα;



Κόψτε, γαυγίζει ο Ραν ταν πλαν, επικεφαλής χιλιάδων λαού από τις βουλευτικές αποζημιώσεις σας.
• Είστε από τους πλέον καλοπληρωμένους πολιτικούς της Ευρώπης. Εσείς που μας κάψατε τις γούνες θα αφήσετε τις δικές σας γερές;
Κόψτε με νόμο –εντός του μνημονίου -τις ΔΥΟ και τρεις συντάξεις του συναφιού σας . Αυτές που παίρνουν όσοι είχαν θητεύσει σε τοπική αυτοδιοίκηση, Βουλή ή τανάπαλιν, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ παίρνουν (ή αναμένεται να πάρουν) και επαγγελματική (όσοι άσκησαν επάγγελμα).
Να παίρνετε ΜΙΑ εξ αυτών και αυτή κουτσουρεμένη από τώρα.
Κόψτε τις επιχορηγήσεις των κομμάτων σας των οποίων την εξόφληση χρεώνετε στο κράτος .Τις κομματικές δαπάνες σας να τις πληρώνουν τα κόμματά σας αφού κάνετε απολύσεις κομματικών στρατών.
Και αν θέλετε κι άλλα παρόμοια ισοδύναμα να σας πούμε.
• Κόψτε , όμως, το … ρετρό πολιτικό θέατρο για δήθεν διαπραγματευση
Κόψτε τα …σάπια, εεεε !

Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2012

Πίεση!!!



Πίεση εδώ και δυομιση χρόνια (από την ελληνική κυβέρνηση ΓΑΠ – Παπαδήμου, ΛΑΟΣ και Σία, το ΔΝΤ και την ΕΕ) που με τις επιλογές τους δημιούργησαν στρατιές νεόπτωχων στην ελληνική κοινωνία , διόγκωσαν την ανεργία και την ύφεση χωρίς…. διάφορο για ανάπτυξη και την προοπτική της χώρας.
Πίεση τώρα να υπογραφεί το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση με όρους χρεοκοπίας των πολιτών και πλουτισμού των δανειστών.
Πίεση-πακέτο, από σήμερα , όχι μόνο για υπογραφή των παραπάνω αλλά και για παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου ,ώστε να εφαρμόσει ότι θα ψηφιστεί (;;;). Μαζί με το ταμείο που θα ελέγχει τι μας δίνουν από τα δανεικά (επιτροπεία εις διπλούν, δηλαδή) η πίεση στην ελληνική κοινωνία ανεβαίνει.
Κάποιος να τους στείλει το πόνημα του Arthur Block « Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΦΥ ή το πώς και το γιατί πάνε όλα στραβά».



Εκεί στην σελίδα 20 θα διαβάσουν ότι :
«ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ» Ποια πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν; Μα …οι αντιδράσεις μας. Τα άλλα είναι που είναι…


Και άρα να σταματήσουν την αφόρητη πίεση για τα πάντα και να διαπραγματευτούν σαν εταίροι.
Μπορεί να φαίνεται …αστεία αυτή η προτροπή αλλά μην ξεχνάμε / μην ξεχνάνε ότι «Το αστείο είναι το πιο σοβαρό πράγμα» .


Θα το καταλάβουν ;

Γι αυτό μας τα...βγάζουν!




Διαβάζω στο διαδίκτυο ότι υπάρχει πιθανότητα οι πολιτικοί αρχηγοί να διαπραγματευτούν με την φράου (μία είναι η φράου) και τον κ. Σαρκό κάποιους όρους.
Πάλι μας κοροϊδεύουν; Αφού το τελικό-όπως λένε όλοι- 16σελιδο κείμενο θα έχει ήδη σταλεί στους αρχηγούς .
Αυτοί θα το διαβάζουν ΤΩΡΑ και το απόγευμα με τον κ. Παπαδήμο θα το συνυπογράψουν. Τι θα διαπραγματευθούν με τηλεδιάσκεψη;
Θα πείτε: Κι αν γίνει;
Ε, αν γίνει, θα γίνει με προσυμφωνημένη ατζέντα για «τα μάτια του κόσμου».
Τα δικά μας αλλά και των πολιτών των δικών τους κρατών. Ώστε όλοι να κερδίζουν κάτι πολιτικά.
Κυρίως , πάντως θα γίνει για τα δικά μας (δύσπιστα) πλέον μάτια που έχουν όμως τόση «γλύκα» . Όση, τα δις ευρώ που απομυζούν από μισθούς συντάξεις και τον φυσικό και υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας για τον οποίο ξερο...γλείφονται.
Γι αυτό , ήδη ξαναγίνεται σουξέ και παίζεται εν είδη ….καντάδας με μια ελαφρά παραλλαγή στην αντωνυμία (εντός της χώρας από τους πολιτικούς μας και εκτός από τα ευρωπαϊκά διευθυντήρια το παλιό ελαφρολαϊκό άσμα)
«Τα μάτια, τα δικά σας τα μάτια που έχουν τόση …..γλύκαααα…. στο λέω αληθινά άλλα δεν βρήκααα….»





Γι αυτό μας τα. ..βγάζουν!
Καταλάβαμε;


Υ.Γ. Επί του. ..πιεστηρίου ανάρτησης του παρόντος, μεταδίδεται από αθηναϊκά ΜΜΕ ότι η κομισιόν πιέζει τώρα για παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ώστε , όχι μόνο να πάρει τα μέτρα αλλά να τα εφαρμόσει ,κιόλας Οποία…σύμπτωση , ε; Τα ίδια ζητάει και ο Γ.Α.Π.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2012

Αυτά και πόσα άλλα μας κρύβουν;



Πριν λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο δεν ήταν αυτή που περιμέναμε.
Επειδή, όπως είπε ο δήμαρχος Διστόμου, το διεθνές δικαστήριο στηρίχτηκε σε άλλη απόφαση του δικού μας Ειδικού δικαστηρίου που έγινε επί εποχής Κ.Σημίτη . Η απόφαση αυτή δεν δικαίωνε την καταβολή αποζημιώσεων από το Ελληνικό κράτος. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε ,λέει, να ζητούμε κάτι που και το ίδιος το κράτος μας απορρίπτει. Βέβαια τίποτα δεν χάθηκε. Αυτή η απόφαση δεν δεσμεύει την Ελλάδα να μην προσφύγει και να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις τις οποίες –άλλωστε- έχουν πάρει όλες οι άλλες χώρες που τις διεκδίκησαν.

-------------------

Δυστυχώς, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να βρεθούμε πάλι στην ...γωνία κατά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης όχι μόνο αναφορικά με τα επαχθή οικονομικά μέτρα αλλά σε ότι αφορά και στις γερμανικές αποζημιώσεις !!!
Επειδή αυτή θα νομιμοποιεί το μνημόνιο του 2010.Πολύ περισσότερο εάν ψηφιστεί από 180 + βουλευτές.
Το οποίο μνημόνιο σε μία διάταξή του λέει ότι δεν μπορεί να συμψηφιστούν οι γερμανικές αποζημιώσεις με το χρέος της Ελλάδος. (οι οποίες ανέρχονται σε 168 δις ευρώ και μαζί με τους τόκους σε ένα τρις και πλέον. Που σημαίνει τρεις φορές το χρέος της χώρας μας).
------------

Δηλαδή, παρ ότι το μνημόνιο έχει ψηφιστεί από την Βουλή, πρώτον δεν έχει ψηφιστεί από την αυξημένη πλειοψηφία που χρειάζεται σύμφωνα με το σύνταγμα και δεύτερον το μνημόνιο δεν έχει ψηφιστεί ως νόμος του κράτους αλλά έχει προσαρτηθείστον νόμο που ψηφίστηκε τότε εν είδη επιστημονικής «έκθεσης».
Άρα, υπάρχουν ελπίδες. Πώς;
Εάν, ανεξάρτητα από την συμφωνία για νέα δανειακή σύμβαση, υπάρξει ρητή διάταξη –αναφορά που να εξαιρεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.Και βέβαια άμεση διεκδίκησή τους. Και όταν λέμε άμεση , αμεση. Ωστε να μάθει και η υφήλιος ότι μας χρωστά το γερμανικό κράτος .

------------

Εν τούτοις. Μας πληροφορεί κάποιος πολιτικός αρχηγός ή υπουργός κάτι γι αυτό; ΣΙΩΠΗ
Μόνο κάποιοι βουλευτές με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου πλέον κ. Κουρουπλή τώρα κάνουν μια κίνηση να τεθεί και στην βουλή. Δεν πρέπει να πάρει ευρεία δημοσιότητα το θέμα; δεν πρέπει να κληθεί η κυβέρνηση να απαντήσει πώς θα χειριστεί το θέμα;
-------
Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της Ελλάδας γιατί δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές αποζημιώσεις; Μία μόνο ρηματική επίσημη ανακοίνωση έγινε –λέει- το 1995 από τον Α.Π.Και σταμάτησε εκεί.
Και κάποιες επιτροπές της Βουλής το συζήτησαν-και τι σύμπτωση!- το εγκατέλειψαν.
------------
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί δέχτηκε να ψηφίσει το μνημόνιο 2010 και δεν ζήτησε να αφαιρεθεί αυτή –τουλάχιστον- η διάταξη .Και όχι μόνο αυτό αλλά το αποσιώπησε κιόλας;


-------------

Και τι θα πουν τώρα οι πολιτικοί αρχηγοί ; Γιατί δεν θίγει κανείς δημόσια το θέμα; Τι θα πουν οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ , το ΛΑΟΣ αλλά και των κομμάτων αριστεράς ;
Ότι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει τέτοια διάταξη στο μνημόνιο του 2010;
Δηλαδή , ούτε αυτοί το διάβασαν ; Εάν δεν διάβασαν το μνημόνιο για το οποίο ξεσηκώθηκε ο ελληνικός λαός στις πλατείες και ήδη βρίσκεται σε εξαθλίωση, τότε πώς τολμούν και συνεχίζουν να είναι και να θέλουν να μας εκπροσωπούν; Σε ποια κολυμβήθρα του Σιλωάμ νομίζουν ότι θα μπουν για να …ξαναγεννηθούν άσπιλοι και …μεταρρυθμιστές;
Εάν πάλι το γνωρίζουν, τί πρόκειται να κάνουν, έστω τώρα ΠΡΙΝ-ενδεχομένως- ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση;
Θα θέσουν το θέμα αμεσα ΟΛΟΙ ή θα αφήσουν να χαντακωθεί και πάλι η χώρα μας;
Ως πότε θα μας κρύβουν τέτοια σημαντικά θέματα από αμέλεια ή σκοπιμότητα; Και πόσα άλλα ,άραγε , μας κρύβουν για τους ίδιους λόγους;