Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2010

Τον χειμώνα ετούτο…

«Αρχιμηνιά και αρχή χρονιά, κι αρχή καλός μας χρόνος…»
Το πόσο καλός, γενικά, το ευχόμαστε μεν- αμφιβάλλουμε δε. Τοπικά όμως αυτό μπορεί να συμβεί. Εξαρτάται και από τις δικές μας τοπικοαυτοδιοικητικές και πολιτισμικο-κοινωνικές «επιδόσεις» στην Κρήτη και στα Χανιά.
«Επιδόσεις» που εξαρτώνται και από τις τοπικές μας αρχές των οποίων η ορκωμοσία στα Χανιά συνεχίζεται σήμερα με τον νέο δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη και την ομάδα του να ορκίζεται σε λίγο στο δημαρχείο Χανίων. Και μπορεί σήμερα να μην καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε την ορκωμοσία αλλά έχουμε σκοπό-Θεού θέλοντος- να παρακολουθούμε τα δημοτικά συμβούλια.
------------
Και βέβαια να σας ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα με την ματιά των ζώων της φάρμας της στήλης και του Ραν ταν πλαν. Σήμερα, να «δούμε» με μικρές «πινελιές» όσα συμβαίνουν στα Χανιά …πάσης Ελλάδας. Τα οποία μας απασχολούν ήδη και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών από 1ης Ιανουαρίου 2011.
• Όχι δεν πρόκειται για τοπικό Καζαμία, παρ’ ότι η στήλη , ένα… «χάρισμα» Κασσανδρικών προφητειών, αποδεδειγμένα, το έχει εδώ και χρόνια.
• Αλλά τι να Κασσανδρίσεις, πλέον, όταν όλα συντελούνται στο παρόν και το μέλλον και το έχουν «ξεσκίσει» οι προβλέψεις των ξένων και ντόπιων «οίκων» και πολιτικών αξιολόγησής μας;
• Περιφερειακοί και τοπικοί προβληματισμοί είναι το κυρίως «πιάτο» σήμερα. (το επιδόρπιο είναι ..μελομακάρονα) εν αναμονή και των πρώτων ενεργειών των νέων αυτοδιοικητικών αρχών μας και όχι μόνο.

Παρα-ύστερα οι Χανιώτες

• Δυστυχώς ο πολλά δώρα φέρων ανά την Ελλάδα «Καλλικράτης» μέσα στην σημερινή πολιτικο-οικονομική συγκυρία δεν φαίνεται (και μακάρι να διαψευστούμε) να δικαιολογεί τις προσδοκίες των ελλήνων πολιτών .
• Και στο νομό Χανίων οι νέοι αυτοδιοικητικοί είναι φανερό (από τις …σιωπές αλλά και τα μισόλογά τους) ότι ψάχνουν άλλοθι: Άλλοτε στα οργανωτικά λόγω των νέων Καλλικρατικών δομών και άλλοτε μιλούν (άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε) για παγκρήτια ανάπτυξη. Και…παραΰστερα οι κατωμερίτες. Συγνώμη οι δυτικομερίτες…οι Χανιώτες, τελοσπάντων.
• Επειδή αυτά τα …μίζερα τοπικά που ξέραμε, τελειώσανε, όπως -στο περίπου- ακούσαμε στην τηλεόραση να λέει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης.
• Με την ευκαιρία, άσχετο με το σημερινό θέμα αλλά σχετικό με το θέμα της στήλης της προπερασμένης Τετάρτης «κουρέματά μας».
• Αναγνώστης μου έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα που γράφει. «Έγραψες για όλες τις έδρες υπηρεσιών που μεταφέρονται ή ιδρύονται στο Ηράκλειο λόγω έδρας της Περιφέρειας. Δεν ρώτησες όμως αν στο «κούρεμα» των Χανιών περιλαμβάνεται τελικά και η-κατ’αρχήν- διάσπαση και στην συνέχεια ολική μεταφορά, του Εφετείου Κρήτης. Γιατί; » Παράλειψή μου, πράγματι.
• Το γράφω τώρα. Ε, και πως το γράφω; Μήπως κουνήθηκε…χαλίκι για όσα γράφουμε και γράψαμε και στο συγκεκριμένο και σε τόσα άλλα; Πώς λένε η ...σιωπή μας προς απάντησή σας; Ετσι…


Η κοινωνία σε δράση

• Βέβαια παράλληλα με τις πολιτικο-αυτοδιοικητικές δράσεις η πόλη και ο νομός μας σεμνύνονται για τις κοινωνικο-πολιτισμικές δομές που έχουν συσταθεί. Και χάρις στην εθελοντική ή πολιτιστική τους προσφορά ο τόπος αυτός συνεχίζει να αναπτύσσει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ: Τόσο σε επίπεδο γραμμάτων και τεχνών όσο και σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας.
• Εδώ οι δράσεις που ολοχρονίς αναπτύσσονται αλλά και ο προγραμματισμός τους για το απώτερο αύριο, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν θεόσταλτη ευλογία.
• Ο λόγος για την τοπική δράση κοινωνικοπολιτισμικών συλλόγων, φορέων και ατόμων που από χρόνια δρουν στα Χανιά. Και σήμερα που η δημόσια κοινωνική πολιτική υποβαθμίζεται και υποβαθμίζει ανθρώπους και ιδρύματα υγείας και πρόνοιας, δίνουν ένα ηχηρό τοπικό παρόν χάρις και στην εθελοντική προσφορά των ανθρώπων που υπηρετούν αυτές τις δομές.
• Αναφερόμαστε στα ιδρύματα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΕΛΕΠΑΠ, Μεγαλόχαρη , ΚΗΦΑΜΕΑ και άλλα), στον Ερυθρό Σταυρό Χανίων, στα συσσίτια Σπλάντζιας και τα άλλα συσσίτια που υπάρχουν στην πόλη, στον «ΟΡΙΖΟΝΤΑ» (για παιδιά και συμπολίτες με καρκίνο) και την ακαταπόνητη δραστηριότητά των ιδρυτών και μελών του, και βέβαια στους “ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”. Το τοπικό παράρτημα των οποίων (από τα πλέον δραστήρια της χώρας) δίνει καθημερινά προσωπικό αγώνα των μελών του για την ποικίλη ανακούφιση συνανθρώπων που έχουν ανάγκη. Όχι μόνο ανάγκη περίθαλψης και ιατρικής βοήθειας αλλά και κοινωνικής στήριξης.
• Σημαντική είναι η δράση και των διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης και του νομού αλλά και μεμονωμένων ατόμων στα γράμματα , στις τέχνες στην παράδοσή μας. Μια ματιά στις πολιτισμικές , κοινωνικές και πολιτιστικές σελίδες των «Χανιώτικων Νέων» καθημερινά βεβαιώνει του λόγου το αληθές.
• Όλοι αυτοί συνθέτουν μια κοινωνία σε δράση που είναι βέβαιο ότι μπορεί και να …αντιδράσει στην μονομερή καθημερινή φοβία που ενσπείρεται διεθνώς και πανελλαδικά.
• Αλλά γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσουμε να συμβάλλουμε ενεργά όλοι. Όχι από τον καναπέ μας, φυσικά. Αλλά συμμετέχοντας όπου και όπως μπορεί ο καθένας.
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, λοιπόν, ψιλή μου δενδρολιβανιά… με μελομακάρονα να κάνουμε τα πικρά –γλυκά.
• Επειδή όπως τραγουδά και ο Σαββόπουλος, ίσως …
• Τον χειμώνα τούτο άμα τον πηδήξουμε για άλλα 10 χρόνια άντε, θα …καθαρίσουμε !!!

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

Περί τοπικών και άλλων «δαιμονίων»


Χο, χο, χο...!


Τρίγωνα κάλαντα μέσ’ την γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά….Χό, Χό Χόοο..!!! (Το Χο, χο, χο, όπως θα ξέρετε -εδώ το ξέρει και η δίχρονη εγγονή μου η Αθηνά και μας έχει ταράξει να το επαναλαμβάνει- είναι από το επιφώνημα του Αγίου Βασίλη που συνοδεύει την ανάλογη μελωδία των Jingle bells). -----
• Και για να πιάσουμε αμέσως «δουλειά», ας δούμε με μικρές «πινελιές» όσα συμβαίνουν στα Χανιά. Τα οποία μας απασχολούν ήδη και, βεβαίως, θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών από 1ης Ιανουαρίου 2011.

« Αλλάζει» ο δήμος Χανίων;

• Ο «Καλλικράτης», λοιπόν, δεν μπορεί να στηρίξει τις προσδοκίες μας για τοπική ανάπτυξη μόνο «οργανωτικά»(εκεί επικεντρώνονται όλοι). Αυτές οι προσδοκίες περιμένουν «δικαίωση» από τα νέα δημοτικά συμβούλια – συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις.
• Να σχεδιάσουν, να διεκδικήσουν, να υλοποιήσουν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες.
• Να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις ή με καταγγελίες, όταν χρειάζεται για το συμφέρον του τόπου, οι αντιπολιτεύσεις.
• Μια ματιά στο νέο Καλλικρατικό τοπίο που διαμορφώνεται στο νομό μας, δείχνει ότι τα ευχολόγια και οι εναγκαλισμοί μετά τις εκλογικές νίκες των μεν και ήττες των άλλων, δεν θα είναι εύκολο να «περπατήσουν».
• Οι ορκωμοσίες των νέων αυτοδιοικτικών αρχών έχουν αρχίσει. Ο νέος δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης ορκίζεται μεθαύριο 29Δεκεμβρίου. Κατ αρχήν να ευχηθούμε…σιδεροκέφαλος. Να μας αντέχει και να τον... αντέχουμε!
• Το είδαμε και την Κυριακή στην Βουλή. Στην φορτισμένη -δικαιολογημένα- τελευταία ομιλία του μετά από 30 χρόνια συνεχούς -και επιτυχούς θα λέγαμε- κοινοβουλευτικής παρουσίας. Επικοινωνιακά καλό (για τον ίδιο και τα Χανιά) που ζήτησε «αξιολόγηση» του «Καλλικράτη» σε ένα χρόνο στα Χανιά «αναγκάζοντας» και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο να το αποδεχτεί Τον …συμπλήρωσε βέβαια ο κ. Πετσάλνικος (έμπειρες κοινοβουλευτικές «γάτες» άλλωστε και οι δύο) λέγοντας ότι μαζί με την αξιολόγηση του «Καλικράτη» πανελλαδικά, θα κάνουμε και «αξιολόγηση» του έργου του Μανώλη Σκουλάκη στο δήμο Χανίων.
• Τι εννοούν όμως; Εργο στην οργάνωση του δήμου ή ΚΑΙ - δυσκολότερο και προσδοκώμενο από τους πολίτες- το έργο επίλυσης των προβλημάτων του Μητροπολιτικού πλέον δήμου Χανίων;
• Χώρια που η επιτροπή αξιολόγησης του «Καλλικράτη» δεν νομίζουμε ότι έχει και την θεσμική δυνατότητα «αξιολόγησης» του έργου στο δήμο Χανίων. Άρα επικοινωνιακή ήταν η «απάντηση» του κ. Πετσάλνικου.
• Τι έργο προσδοκούν οι Χανιώτες από τον νέο δήμο Χανίων; Το γράφουν και στην ιστοσελίδα των «Χανιώτικων Νέων». Και στις επιστολές τους στην εφημερίδα. Το εξηγούν οι διάφοροι τοπικοί φορείς με συνεχείς τους «αγωνιώδεις» παρεμβάσεις:
• Κυκλοφοριακό (8 χρόνια ΤΙΠΟΤΑ), Γενικό Πολεοδομικό (να μη μας τρελάνουν κιόλας ότι μετά από 8 χρόνια θεωρείται επιτυχία που ξεκινά «με ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ» η μελέτη του). Ελεύθεροι χώροι πεζοδρομίων κλπ. Παλιά πόλη. Κοινωνική πολιτική. Όλα -κυριολεκτικά- στην ημερήσια διάταξη. Αφημένα να γιγαντωθούν την 8ετία που πέρασε. Και απομένει να δούμε πώς θα λειτουργεί το νέο δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Συμπολίτευση και τέσσερεις αντιπολιτευτικές παρατάξεις. Με διαφορετικές στρατηγικές καθεμιά.
• Με τον Μανώλη Σκουλάκη και την ομάδα του να θέλει να δείξει ότι ο «ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» σε νοοτροπία και υλοποίηση έργων (αλλιώς γιατί τον ψήφισαν οι Χανιώτες;) και -ελπίζεται- χωρίς πολιτικές «αντιπαροχές» προεκλογικών γραμματίων.
• Με την παράταξη του Γρ. Αρχοντάκη να στοχεύει στην επόμενη τετραετία δικαίωσης συνεπικουρούμενος και από έμπειρους αυτοδιοικητικούς πρώην δημάρχους και την υπόλοιπη ομάδα του.
• Την ίδια όμως στρατηγική, που άλλωστε έχει ήδη αναγγελθεί, για νικηφόρα διεκδίκηση του δήμου Χανίων σε τέσσερα χρόνια, θα έχει και η ομάδα του κ. Τάσου Βάμβουκα.
• Με τον απελθόντα δήμαρχο κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη που προφανώς θα θέλει να υπερασπιστεί το «έργο» του («έργο» που δεν έκανε σε καίριους τομείς και γι αυτό τον άλλαξαν οι πολίτες) και να διεκδικεί αυτοδιοικητικό πολιτικό «ρόλο» (πολιτικά «συμφωνημένο» και με ποιους άραγε;)
• Και βέβαια την δυναμική και καταγγελτική παρουσία του κ. Νίκου Παπαντωνάκη.


Οι άλλοι δήμοι

• Αλλά και στους υπόλοιπους δήμους του νομού τα πράγματα δεν είναι ανέφελα. Πέραν των εγγενών προβλημάτων του «Καλλικράτη» και της οικονομικής συγκυρίας, υπάρχουν και εκεί πολιτικές «εκκρεμότητες».
Στο δήμο Πλατανιά η συμπολίτευση του Γ. Μαλανδράκη έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές και έμπειρες αυτοδιοικητικά και πολιτικά παρατάξεις. Του Στέλιο Νικηφοράκη, Γιώργου Τσαγκαράκη, Γιώργου Αγοραστάκη Ξεν. Αρναντωνάκη και Εμμ. Νταγουνάκη.
• Στο δήμο Κισάμου ο νέος δήμαρχος κ. Γεώργιος Μυλωνάκης ξεκινά με μία πολύ καλή και έμπειρη αυτοδιοικητικά τεχνοκρατική ομάδα και όχι μόνο. Αλλά προέρχεται από ένα δήμο, όπου οι εντάσεις δεν ήταν ισχυρές όπως προμηνύονται στο νέο δήμο Κισάμου από το γεγονός ότι και η πρωην δήμαρχος κυρία Φρόσω Σκουλάκη θα θέλει να υπερασπιστεί το όποιο έργο της και ο πρώην δήμαρχος Ινναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης θα επιμένει… γυψο-καμινι-κά και μ εδική του «γραμμή» ο κ. Τσουρουνάκης.
• Στο νέο δήμο Σφακίων τα πράγματα φαίνονται πιο ήρεμα. Αλλά κανείς ποτέ δεν ξέρει. Σφακιά είναι αυτά.
• Στο νέο δήμο Αποκορώνου δεν υπάρχει ακόμα… Κασανδρική προφητεία. Είναι βέβαιο ότι ο πρώην και νυν δήμαρχος κ. Γρ. Μαρκάκης έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά. Πολιτικά και αυτοιδιοικητικά. Η αντιπολίτευση του κ. Χαρ. Κουκιανάκη είναι έμπειρη. Και φυσικά υπάρχει και εκεί το ΚΚΕ με τον κ. Ζώη.
• Αλλά υπάρχει ακόμα και η αμφισβήτηση της εκλογής του κ. Μαρκάκη που θα κριθεί στο Εκλογοδικείο Χανίων. Μετά τις καταγγελίες του κ. Χαρ Κουκιανάκη για νοθεία ψηφοδελτίων κλπ η χθεσινή ποιητικό-ειρωνική ανακοίνωση- απάντηση της παράταξης του κ. Μαρκάκη, με σαφή πολιτικό υπαινιγμό (κάποιοι ήδη το σχολιάζουν ως κεκαλυμμένη απειλή) για «δικαστικό πραξικόπημα με διεθνές ενδιαφέρον σε περίπτωση δικαίωσής του από το εκλογοδικείο Χανίων» δείχνουν ότι το θερμόμετρο στα δημοτικά συμβούλια του δήμου Αποκορώνου θα είναι θερμό, ανεξαρτήτως του ποιος τελικά θα είναι ο δήμαρχος.
• Στο δήμο Καντάνου-Σελίνου ο ..Θεός να βάλει το χέρι του με 6 «ζωηρές» παρατάξεις.
• Η Γαύδος «παίζει» μόνη της.
• Τρίγωνα, λοιπόν, και…τετράγωνα ου μην και… πολύγωνα τα «κάλαντα» που θα «παίζονται» τα επόμενα τριάμισι χρόνια στους δήμους του νομού μας.
• Εμείς, παρ όλα αυτά να ευχηθούμε να είναι όσο γίνεται πιο… αρμονικά. Θεωρώντας ότι οι καιροί για… σκόπιμες παραφωνίες αλλά και επικοινωνιακές «χορωδίες» εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα, δεν είναι πρόσφοροι. Ειδ’ άλλως, όπως λέει και ο Αγιος Βασίλης... Χο, χο, χο!!!
Πολύγωνα κάλαντα στους δήμους στα Χανιά πολλά βιολιά μην παίζουνε, αλλιώς, τι... γκαντεμιά! Χό, χό, χόοοο!

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 15, 2010

Κουρέματά μας!

Μύλος. Είναι η λέξη που εκφράζει ακριβώς τα τεκταινόμενα στον χώρο της Περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Φαίνεται ότι όλα «παίζουν» παντού. Δυστυχώς, «παίζουν» στου κασίδι το κεφάλι. Δηλαδή, στο δικό μας, όπου θα… μάθουν «κούρεμα» τόσο οι νομοθέτες του «Καλλικράτη» όσο και οι νέοι αυτοδιοικητικοί μας …«μπαρμπέρηδες»!
---------
• Οι δεύτεροι, εκόντες-άκοντες. Είναι αλήθεια. Και πολλοί απ’ αυτούς, λίγο …παραπλανημένοι. Λίγο, όμως. Οι μόνοι, πάντως, που δεν ευθύνονται είμαστε όλοι εμείς. Ο λαός και η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης. Που εκ των πραγμάτων του… Ηρακλειοκεντρικού «καουμποϊκού» συστήματος (δεν μ’ αρέσει αυτό το σύστημα …το καουμποϊκόοοο) των από καθέδρας (λόγω και της συσσώρευσης εδρών των δομών) αποφάσεων θα κάνει …κοιλιά στο γεωγραφικό κέντρο της Κρήτης.
• Παραδείγματα, «τηλεγραφικά», λόγω χώρου.

Απογύμνωση νομού

• Όπως κατάγγειλε την περασμένη εβδομάδα και ο σύλλογος εργαζομένων στην νομαρχία Χανίων, ο νομός Χανίων ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΤΑΙ από βασικές υπηρεσίες οι οποίες μεταφέρονται στην έδρα της Περιφέρειας, στο Ηράκλειο. Βέβαια, αυτό είχε συζητηθεί τρεις μήνες πριν τις εκλογές στο νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων και ο νομάρχης κ. Γρηγ. Αρχοντάκης είχε στείλει το κείμενο διαβούλευσης για το νέο Οργανισμό της Περιφέρειας στους κοινοβουλευτικούς μας και τοπικούς φορείς μαζί με τις αντιπροτάσεις μας , ώστε να αποφευχθεί το… μοιραίον! Δυστυχώς, όλοι σιώπησαν …αιδημόνως. Τώρα …διεκδικούμε τα χαμένα!!

Έδρα αντιπεριφερειάρχη στο…Ηράκλειο

• Η έδρα του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σύλλογος, είναι στο… Ηράκλειο!!
• Με δεδομένο ότι και οι αρμοδιότητες των αντιπεριφερειαρχών που προβλέπονται είναι λίγες, «νεφελώδεις» και «εξαρτώνται» από την εξειδίκευση που θα κάνει ο κ. Αρναουτάκης και,επίσης, με δεδομένο ότι οι αντιπεριφερειάρχες δεν έχουν ψήφο στο Περιφερειακό συμβούλιο αφού δεν είναι αιρετοί (εκλέχθηκαν χωρίς ψήφο), με ποιες τοπικές συλλογικές διαδικασίες θα προωθούνται τα τοπικά προβλήματα και οι διεκδικήσεις του νομού; Και πότε θα «προωθούνται»; Αφού επιλυθούν τα προβλήματα της έδρας από… καθέδρας όσων έχουν την εξουσία και τις δυνατότητες μεγαλύτερης πολιτικής πίεσης;
• Ποιός θα «κατοικεί» στο νομαρχιακό μέγαρο Χανίων; Ο κύριος …κανείς;
• Θα πείτε; Και τι ήθελες; Αντί για τον αιρετό νομάρχη που είχαμε, να οπισθοδρομήσουμε; Και ο νέος αντιπεριφερειάρχης, μη αιρετός (διορισμένος ουσιαστικά) να ηγείται ενός άλλου μηχανισμού δοτής «νομαρχίας»-αντιπεριφέρειας;
• Προφανώς όχι. Αλλά, δεν υπάρχει ΕΛΛΕΙΜΜΑ τοπικής συλλογικότητας; Ποιό συλλογικό όργανο θα αποφασίζει για το νομό; Μονοπρόσωπα ο αντιπεριφερειάρχης; Αφού, άλλη θεσμική δομή δεν προβλέπεται σε επίπεδο νομού. Μας τα είπαν αυτά προεκλογικά; Τώρα; Γιατί δεν μιλά, δεν εξηγεί, κανείς; Όλα καλά;

Γενική Δ/νση Κρήτης

• Το νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων διεκδίκησε εγκαίρως και την έδρα της Γενικής Δ/νσης Κρήτης. Τα «Χ.Ν.» αλλά και η στήλη, επανειλημμένα, το πρόβαλλαν. Και, θα μπορούσε άνετα να λειτουργήσει στο νομαρχιακό μέγαρο και να συμβάλλει και στην ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης. Αλλά…ΔΕΝ. Έδρα θα είναι και πάλι…το Ηράκλειο.


ΤΕΔ Κρήτης
• Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Χανίων δεν θα υφίσταται με την δομή που είχε. Υπηρεσίες, μόνο, θα παρέχει στους αιρετούς του νομού. Ως συντονιστικό όργανο όμως, θα συσταθεί σε επίπεδο Κρήτης (κατά τον Φεβρουάριο) από όλους τους εκλεγμένους δημάρχους ΚΡΗΤΗΣ η Τοπική ένωση Δήμων Κρήτης με πρόεδρο που θα εκλέξουν. Με έδρα… το Ηράκλειο.

ΚΡΗΤΗ Α.Ε .

• Η εταιρεία «Υποδομές ΚΡΗΤΗ Α.Ε». που θα αναλάβει τον Β.Ο.Α.Κ. και άλλες υποδομές ανάπτυξης έχει συσταθεί συμβολαιογραφικά, αλλά δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί η ίδρυσή της. Είναι στα χαρτιά. Και βέβαια παραμένει (δήθεν;;) μετέωρος (λόγω εκλογών) ο ορισμός της έδρας της.
• Ο βουλευτής Χανίων κ. Ευτύχης Δαμιανάκης το καλοκαίρι που πέρασε μίλησε δημόσια για την διεκδίκηση της έδρας της στον κ. Ρέππα.
• Τα «Χ.Ν» και η στήλη συστηματικά έχουν «διεκδικήσει» την έδρα. Δυο μήνες -περίπου- πριν τις εκλογές ο Γ. Γεωργακάκης δημοσίευσε στα «Χ.Ν» δημοσιογραφικές πληροφορίες, που ήθελαν την έδρα της στα Χανιά.
• Από τότε μέχρι τώρα, «αιδήμων» (;) σιωπή. Και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες , αντιφατικές και ελλιπείς. Ψάχνουν, λένε, για γραφεία στα Χανιά. Αλλά, τι θα πει ψάχνουν για «γραφεία»; Άλλο έδρα και άλλο γραφεία (κάτι σαν εργοτάξια). Άλλο έδρα και άλλο δύο γενικές δ/νσεις (ανατολικής και Δυτικής Κρήτης) που προβλέπονται.
• Ποιοί από τα Χανιά, και με ποιες συλλογικές διαδικασίες, διεκδικούν (αν διεκδικούν) την έδρα της ΚΡΗΤΗ Α.Ε για το νομό μας; Ποιοί θα μας ενημερώσουν, τι «παίζεται»;
• Παρένθεση : Ήδη κυκλοφορούν και ονόματα (γνωστά στα Χανιά) που έχουν «διοριστεί» στο Δ.Σ. της ΚΡΗΤΗ Α.Ε. Αλλά πώς γίνεται αφού η εταιρεία δεν έχει ακόμα πάρει Φ.Ε.Κ;


Ο.Α.Κ

• Ναι, θα μπουν κι αυτά τα αρχικά στη ζωή μας. Και θα σημαίνουν Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Είναι μία… διεκδίκηση-«ελιγμός», σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη. Προκειμένου να συνενώσει τον ΟΑΔΥΚ και τον ΟΑΝΑΚ σε ένα οργανισμό, υπό τον έλεγχό του. (Διότι η ΚΡΗΤΗ ΑΕ δεν θα ελέγχεται από την αιρετή περιφέρεια !!) Έδρα ; Το Ηράκλειο.
• Το «κούρεμα», λοιπόν, της αναπτυξιακής «χλωρίδας» και «πανίδας» μας, μέσω των νέων… εδρών και δομών που προβλέπονται ή δεν προβλέπονται για τα Χανιά (και άρα οφείλουμε να τις διεκδικήσουμε), δεν θα επιτρέψει την προσδοκώμενη ανάπτυξη. Η οποία για την επόμενη τετραετία στα Χανιά θα …φυτοζωεί (αντί για έργα θα μιλάμε για οργάνωση και λειτουργία δομών).
Κουρέματά μας, δηλαδή. Γενικώς.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

Έχω μύθους να σας πώω…

Λίγες μέρες μείνανε, κι αυτές γιορτινές (ο Θεός να τις κάνει για όλους μας με τα προβλήματα που κουβαλάμε) έως ότου λήξει το…σωτήριον μνημονιακό έτος 2010 και χαράξει το …«καθαρτήριον» (οικονομικής κολάσεως, όπως όλοι ομολογούν σιγά σιγά) 2011.

-----------
• Μέσα σ αυτήν, λοιπόν, την ωραία «ατμόσφαιρα», μετρούν ημέρες για την ανάληψη των καθηκόντων τους και οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές της χώρας που θα υλοποιήσουν τον «Καλλικράτη».
• Μία αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση, όχι τόσο τολμηρή όσο θέλουν να την παρουσιάζουν, αλλά -να συμφωνήσουμε- προς την σωστή κατεύθυνση.

Επικοινωνιακή...μυθοποίηση ;

• Άρα καλούνται να υλοποιήσουν μια μεταρρύθμιση και όχι να την μυθοποιήσουν, εποικοινωνιακά.
• Επειδή, και προεκλογικά (αλλά ποιός να ασχοληθεί τότε με αυτά τα ψιλά(!!) γράμματα) και ήδη από τώρα, πριν αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, παρατηρούμε τις δηλώσεις και τις …εύγλωττες σιωπές για τοπικά θέματα που «τρέχουν» των νέων τοπικών μας αρχόντων. Και συνάγουμε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια να μετατοπίσουν το βάρος και των ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ευθυνών που έχουν αναλάβει μόνο στην …οργανωτική προσπάθεια λειτουργίας των νέων δήμων. Και, συνακόλουθα, στο προσωπικό τους. Δηλαδή, στους εργαζόμενους.
• Εδώ να κάνουμε κάποιες πρώτες πολύ ενδεικτικές επισημάνσεις και επανερχόμαστε μετά την 1η του Γενάρη ανάλογα με τους ποικιλώνυμους «μύθους» που ήδη διαφαίνεται ότι θα ακούμε με «άλλοθι» τον «Καλλικράτη» αλλά όχι μόνο.

Και οργάνωση και ανάπτυξη

• 1. Ο «Καλλικράτης» στους δήμους (στις περιφέρειες είναι αλλιώς) είναι βέβαια μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, αλλά μην ξεχνούμε ότι και ο «Καποδίστριας» ήταν. Και θα λέγαμε, ίσως πολύ πιο δύσκολη, επίσης. Καθώς οι τότε αιρετοί των δήμων είχαν πράγματι να στήσουν –εκ του μηδενός- νέους δήμους . Ο «Καλλικράτης» έχει μεν πολλές νέες αρμοδιότητες και εισάγει και αρκετούς νέους θεσμούς, αλλά -τουλάχιστον- οι δήμοι που συνενώνονται, σε μεγάλο βαθμό, έχουν και δομές και οργάνωση και προσωπικό που έχει βάλει νερό στο αυλάκι της αυτοδιοίκησης.
• Η οργάνωση και λειτουργία, λοιπόν, των νέων Καλλικρατικών δήμων έχει να κάνει πρωτίστως με την ετοιμότητα της Πολιτείας να ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο των αλλαγών (κάτι που φαίνεται να χωλαίνει).
• 2. Μετά την Πολιτεία, στην υλοποίηση των συνενώσεων θα παίξει ρόλο και η δυνατότητα των νέων δημοτικών αρχών να εφαρμόσουν τις αλλαγές. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα οι ίδιοι να μελετήσουν και να εμπεδώσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο και στην συνέχεια να εφαρμόσουν (εάν έχουν) ένα ξεκάθαρο ΣΧΕΔΙΟ: Οργανωτικό και αναπτυξιακό, μαζί.
• 3. Ανέκαθεν τα ζωάκια της στήλης υποστήριζαν ότι «Οι θεσμοί δεν λειτουργούν ανεξάρτητα από τους ανθρώπους με τους οποίους είναι επανδρωμένοι/στελεχωμένοι». Αυτό σημαίνει ότι πράγματι οι εργαζόμενοι θα επωμιστούν ευθύνες . Δεν σημαίνει όμως ότι οι νέοι δημοτικοί άρχοντες μπορούν, σιγά-σιγά, να αρχίσουν να… ξεσωμαρίζουν τις ευθύνες τους για ΕΡΓΑ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ που προεκλογικά υποσχέθηκαν, μόνο σε έργα οργάνωσης.
• Στην διάσταση της ανάπτυξης, λοιπόν, ακριβώς λόγω της συγκυρίας ελπίζουν και οι πολίτες του δήμου Χανίων και των υπολοίπων δήμων του νομού και όχι μόνο.
• Τα παραπάνω επισημαίνονται από τώρα, επειδή, ήδη, παρατηρούμε μια πολιτική «νευρικότητα» των νέων αρχόντων μας σχετικά με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές δομές της αυτοδιοίκησης και μια προσπάθεια να μιλάμε ΜΟΝΟ για τις διοικητικές δομές στο δήμο και στο νομό Χανίων.
• Πρέπει να συμβαδίσουν και τα δύο: Οργάνωση και Ανάπτυξη. Αλλιώς θα αποτύχουν και τα δύο.

Περιφέρεια και Χανιά

• Αλλιώτικα, αλλά εξ’ ίσου ή και περισσότερο, σοβαρά θέματα για την ανάπτυξη του νομού μας προκύπτουν ασφαλώς και με την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και του νομαρχιακού συμβουλίου.
• Το οποίο -πώς να το κάνουμε;- έστω και με κουτσουρουμένες αρμοδιότητες λειτουργούσε και ως συντονιστής προβολής και κυρίως διεκδίκησης των αιτημάτων και προώθησης λύσεων των προβλημάτων του νομού. Εδώ κοντά μας.
• Τώρα ο ρόλος αυτός -για τις καθαρά τοπικές μας διεκδικήσεις (και μην μου πείτε ότι ξαφνικά δεν υπάρχουν τέτοιες επειδή η Περιφέρεια, από μόνη της, χωρίς τοπική πολιτική και κοινωνική πίεση θα φροντίσει για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νομών) μεταφέρεται στο πρόσωπο ενός ανθρώπου. Του αντιπεριφερειάρχη κ. Αποστ. Βουλγαράκη και μόνο.
• Ο οποίος όμως σύμφωνα με το άρθρο 113 του Καλλικράτη δεν καταλαμβάνει καν θέση περιφερειακού συμβούλου. Άρα δεν έχει και ψήφο στο Περιφερειακό συμβούλιο. Βεβαίως έχουν ψήφο όλοι οι εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι από τα Χανιά. Όλων των παρατάξεων. Αλλά, είναι βέβαιο ότι δύσκολα θα… μειοψηφούν οι σύμβουλοι του κ. Αρναουτάκη (ανά την Κρήτη) για καθαρά τοπικά θέματα. Εάν και όταν αυτά έρχονται προς συζήτηση.
• Μια πρώτη προσέγγιση με πρώτες επισημάνσεις τα πιο πάνω. Θα επανέλθουμε στο επόμενο με κάποιες ακόμα επισημάνσεις-εκτιμήσεις-προβλέψεις! Έχουμε χρόνο. Και μέχρι το τέλος Δεκέμβρη αλλά κυρίως από πρώτης του Γενάρη…
Έχω…μύθους να σας πώωωω!

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2010

Θα σιωπήσουν πάλι … “αιδημόνως” ;

«Έχουμε τόσο πολύ τριφτεί πάνω στην κοινωνία και το κοινωνικό ψεύδος που και η πιο σημαντική αλήθεια, ευθέως διατυπωμένη, μοιάζει παραδοξολογία»
Οδυσσέας Ελύτης «Ο Κήπος με τις αυταπάτες».



«Πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι;» Με αυτό τον τίτλο η στήλη στις 27/10 είχε αναφερθεί σε γενικότερα και ειδικότερα προβλήματα και ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
---------------
• Μερικές από τις ελλείψεις στις οποίες είχαμε να αναφερθεί ήταν και αυτές που αφορούν σε υγειονομικό υλικό (σύριγγες, χαρτοβάμβακες, κλπ).
• «Φυσικά» κανείς αρμόδιος δεν ευαισθητοποιήθηκε να απαντήσει. Ωστόσο, καλή τη πίστη, υποθέσαμε ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά στο υγειονομικό υλικό οι ελλείψεις θα έχουν μειωθεί.

Γραφικές ελλείψεις


• Δυστυχώς όπως διαπιστώσαμε μετά από πρόσφατη επίσκεψη σε φίλο ασθενή και μαρτυρίες ασθενών που πηγαίνουν για εξετάσεις στο νοσοκομείο μας (πληθυντικός μεγαλοπρέπειας) οι ελλείψεις αυτές όχι μόνο παραμένουν (π.χ το χαρτί για να σκουπίζουν τα χέρια τους οι γιατροί μετά από υπερηχογραφήματα και λοιπές εξετάσεις) αλλά έχουν προστεθεί και άλλες που αφορούν ακόμα και σε γραφική ύλη (π.χ, φάκελοι για να βάζουν οι γιατροί τις εξετάσεις των ασθενών).
Και ...γραφικές, λοιπόν οι ελλείψεις. Οι οποίες, μεταφορικά, θα μπορούσε να «γελοιοποιηθούν» ως …γραφικές και χαρακτηριστικές της αναποτελεσματικότητας και της αποτυχίας του κράτους να οργανώσει τα νοσοκομεία μας.
• Και, θα μπορούσε να ήταν για γέλια. Δυστυχώς, αντί του γέλιου που προκαλεί κάθε τι γραφικό, αυτές εδώ είναι για κλάματα.

Μαγνητικός τομογράφος

• Παράλληλα με τις πιο πάνω ελλείψεις, είναι γνωστό τοις πάσι ότι το νοσοκομείο στερείται μαγνητικού τομογράφου. Την ώρα που στα Χανιά λειτουργούν τρεις μαγνητικοί τομογράφοι σε ισάριθμα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Και είναι προφανές ότι η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου οδηγεί τους ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα (γεγονός που προβληματίζει για την σκοπιμότητα της έλλειψής του).
• Το χειρότερο όμως είναι ότι η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου μπορεί, πολλές φορές, να αποβεί μοιραία για την ζωή ή την πορεία της υγείας ενός ασθενούς.
• Επίσης εμποδίζει την εξέλιξη ιατρικών επεμβάσεων που αφορούν σε νευροχειρουργικά και άλλα προβλήματα.
• Παραδείγματος χάριν: Ήδη στο νοσοκομείο Χανίων εφαρμόζεται από τον νευροχειρουργό κ. Αντώνη Κρασουδάκη μία σύγχρονη μέθοδος μείωσης του χρόνιου πόνου που λέγεται νευροτροποποίηση και παρουσιάστηκε από τον ίδιο σε πρόσφατο ιατρικό συνέδριο.

Παραδοξολογίες;


• Η μέθοδος βέβαια που εφαρμόζεται έχει κι άλλες πιο προχωρημένες δυνατότητες. Για τις οποίες μάλιστα και ο συγκεκριμένος επιστήμονας έχει εκπαιδευτεί αλλά δεν εφαρμόζονται στο νοσοκομείο μας.
• Γιατί; Επειδή, ακούστε… «παραδοξολογία»: Η μέθοδος έχει την …απαίτηση (θράσος κι αυτή!) να υπάρχει μαγνητικός τομογράφος.
• Μια και μιλούμε όμως για πόνο, παρενθετικά να σημειώσουμε, ότι ένα ιατρείο πόνου στο νοσοκομείο είναι προφανώς απαραίτητο στην σημερινή εποχή. Οι γιατροί το έχουν ζητήσει.
• Αλλά βεβαίως η δημιουργία ενός ιατρείου πόνου, την ώρα που η πολιτεία αφήνει το ΕΣΥ «μας» (άσπονδο κτητικό) χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό,υγειονομικό υλικό και γραφική ύλη μοιάζει, από αυτονόητη απαίτηση «ευθέως διατυπωμένη», σε «παραδοξολογία»!!
• Θα μπορούσαν, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν όλες οι παραπάνω βασικές αλλά και οι τραγικά «γραφικές» ελλείψεις του νοσοκομείου μας;
• Ναι, απαντούν εδώ και χρόνια οι νοσοκομειακοί γιατροί. Και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και ο νυν πρόεδρός τους κ. Αντ. Κρασουδάκης.


Ακριβοί στα πίτουρα


• Αφού, όπως έχουν εξηγήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντί να κόβουν πιστώσεις από βασικές δαπάνες, μπορούν να κόψουν από αλλού. Και τώρα πετιούνται λεφτά, στα νοσοκομεία. «Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ αλεύρι», δηλαδή.
• Οι παραπάνω όμως ελλείψεις παίρνουν τον τελευταίο χρόνο δραματικές διαστάσεις για το νοσοκομείο «μας». Μέρα με την μέρα επιδεινώνονται.
• Και ασφαλώς οφείλουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί να επικοινωνήσουν τα προβλήματα αυτά στην τοπική κοινωνία.
• Και να τα θέσουν και ενώπιον (σε κοινή σύσκεψη) όλων των τοπικών μας εκπροσώπων. Να μην μπορούν να επικαλεστούν άγνοια. Και μετάθεση ευθυνών. Και να ζητήσουν/να ζητήσουμε να μας ενημερώσουν για τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των ενεργειών τους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.
• Έτσι ώστε να δούμε εάν οι ΥΠΑΤΟΙ τοπικοί μας άρχοντες , ντόπιοι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων (λαλίστατοι για άλλα ζητήματα) κινητοποιηθούν για το νοσοκομείο μας, ρε …
• Ακούει κανείς; Ή για άλλη μια φορά, οι τραγικά αληθινές «παραδοξολογίες» που αφορούν στο νοσοκομείο μας, θα απαντηθούν με την γνωστή αιδήμονα σιωπή;

Σιγά την …αιδήμονα !


Υ.Γ. Είχε ήδη δοθεί το παραπάνω σχόλιο όταν , όπως διαβάσαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ της Ελένης Φουντουλάκη στα «Χ.Ν», ότι τόσο ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Χαρ. Δουλγεράκης όσο και ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Χανίων κ. Αντ Κρασουδάκης, με δηλώσεις τους –συμφωνούν-από διαφορετική αφετηρία ορμώμενος έκαστος, ότι η ΟΛΟΗΜΕΡΗ λειτουργία και του νοσοκομείου Χανίων ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση χωρίς καμιά προηγούμενη οργάνωση ή συνεννόηση με τους γιατρούς. Τι λένε, λοιπόν, τώρα, οι τοπικοί μας αρμόδιοι ; Θα τους πάρει .. «παραμάσκαλα» όλους ο νέος δήμαρχος Χανίων κ. Μαν Σκουλάκης(όπως έλεγε προεκλογικά) να πάνε Αθήνα να λύσουν το θέμα των ελλείψεων και μετά την ολοήμερη λειτουργία; Αμποτε….