Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2010

Είναι όλα «δεδομένα» ;

Eπισημάνσεις-απόψεις για τον πρώτο διάλογο των πέντε υποψηφίων δημάρχων με θέμα τα Οικονομικά της αυτοδιοίκησης και του νέου Μητροπολιτικού δήμου Χανίων την Τετάρτη22/9. Με την αναγκαία τεκμηρίωση. Επισημάνσεις, επειδή, κι εμείς οι πολίτες έχουμε λόγο για όσα ακούμε και -κυρίως- για όσα θέλουμε να ακούσουμε και ΔΕΝ ακούσαμε. Αλλά και επειδή τα γραπτά μένουν (όπως σχολίασε προχθες και ο Π στα «Χανιώτικα Νέα») ενώ τα λόγια …πετούν στον αέρα των τηλεμαχιών.




                               -----------------



Θέσεις για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης ακούσαμε και κατανοήσαμε από τους 4 μόνο εκ των 5 υποψηφίων δημάρχων. Κατ αλφαβητική σειρά, λοιπόν.







Ο κ. Γρ. Αρχοντάκης



• Δεν δήλωσε απλά αισιόδοξος αλλά τεκμηρίωσε με αριθμούς και ποσά, πώς και γιατί ο νέος Καλλικρατικός δήμος Χανίων μπορεί-εάν τα ποσά που ανακοινώθηκαν δοθούν- να τα βγάλει πέρα και μάλιστα να κάνει και επενδύσεις. Μίλησε με αριθμούς για οικονομία μικροκλίμακας στην οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση του νέου δήμου. Και εξήγησε με παραδείγματα τι εννοεί (π.χ. Καλή κατανομή του προσωπικού, προμήθειες για όλους του δήμους που μειώνουν το κόστος κλπ). Και όλα αυτά, από στήθους. Μέσα δε στα πλαίσια του χρόνου που του αναλογούσε είχε την ευχέρεια να δώσει ΣΑΦΕΙΣ και μη επιδεχόμενες διάψευση απαντήσεις (για κάθε καλοπροαίρετο), σε ΟΛΕΣ τις αιχμές που άφησε ο κ. Σκουλάκης. Αιχμές –για πολλοστή φορά ίδιες- σε θέματα όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου (αρμοδιότητα δήμου Χανίων αλλά παρ’ όλα αυτά παρενέβη ο νομάρχης και το νομαρχιακό συμβούλιο), η διαχείριση των υδάτων (θέμα της Περιφέρειας) το ΕΣΠΑ που δεν είχε ανοίξει ούτε τα δυο πρώτα χρόνια επί Ν.Δ. και άργησε απαράδεκτα και επί ΠΑΣΟΚ.



Ο κ. Τ. Βάμβουκας



• Ήταν πραγματικά μια ΘΕΤΙΚΗ έκπληξη. Έδωσε συγκεκριμένες και συγκροτημένες απαντήσεις. Οι θέσεις του, αν και με αποχρώσεις επιχειρηματολογίας ΣΥΝ, ήταν καθαρές, ο λόγος του λόγος προβληματισμένου πολίτη που όμως πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστεί τα του δήμου μέσα στα πλαίσια των νόμων και των δεδομένων οικονομικών. Μερικές φορές πολύ κοντά στις θέσεις του κ. Αρχοντάκη-το είπε άλλωστε- απλά με λίγο πιο… απαισιόδοξες πινελιές. Θα λέγαμε ότι φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Είναι πολύ λίγος ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του για να μελετήσει. Και ενώ αυτό απαιτεί κόπο αποδείχτηκε ότι το έκανε σεβόμενος τον τίτλο που διεκδικεί και την εντολή των πολιτών που θα τον ψηφίσουν. Δεν είμαστε μάντεις να γνωρίζουμε το ποσοστό που θα πάρει αλλά θεωρούμε ότι η παρουσία του-και της κίνησής του- στο δήμο προσφέρει. Και για την παρούσα και την επόμενη φορά. Όταν τα πράγματα –ελπίζουμε- θα έχουν προχωρήσει και στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκησή μας χρειάζεται τέτοιες ήρεμες και δυνάμενες να ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ δυνάμεις.



Ο κ. Κυρ. Βιρβιδάκης



• Ο δήμαρχος Χανίων ήταν ο…. δήμαρχος που γνωρίζουμε. Γνώστης των θεμάτων και των οικονομικών βεβαίως, χάνει όταν συνεχώς αναφέρεται στο παρελθόν και τους αγώνες του. Είχε πολύ καλές στιγμές αλλά δεν καταλάβαμε τι ακριβώς ήθελε να αποδείξει. Ότι η «κακή» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ένα «κακό» Καλλικράτη τον οποίο όμως ο ίδιος θέλει να υπηρετήσει; Και πώς θα τα κάνει αυτό; Με μαύρες σημαίες όταν –κατά την άποψή του- ο δήμος μας θα αδικείται; Και τι θα κερδίσουμε με αυτό; Μήπως, περισσότερη απομόνωση; Προφανώς η λύση είναι η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ αλλά με άλλους τρόπους. Και –δυστυχώς για την πόλη- η δημοτική του θητεία χαρακτηρίζεται ως θητεία μη αποτελεσματικής διεκδίκησης. Και μάλιστα επί κυβερνήσεως Ν.Δ. Που ήταν και …δικολογιά του. Γιατί θα πετύχει τώρα;



Ο κ. Νικ. Παπαντωνάκης



• Ήταν επίσης πολύ διαβασμένος. Ξέρει άλλωστε τα θέματα από μέσα. Και ήταν και ξεκάθαρος. Προφανώς «ξέφευγε» από τα ειδικότερα τοπικά θέματα βάζοντας θέματα κεντρικής πολιτικής. Όμως αυτό το έκανε μέσα στα πλαίσια της στάσης του ΚΚΕ που κατεβαίνει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές καταγγέλλοντας τις κεντρικές πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων. Παρ’ όλα αυτά μίλησε και για τοπικά οικονομικά και τοπικά θέματα (τα κατέχει πλέον καλά) από την σκοπιά πάντα του ΚΚΕ.



Ο κ. Μαν. Σκουλάκης

• Δυστυχώς-και το εννοώ- ήταν ο μόνος που δεν μίλησε για τα οικονομικά του δήμου Χανίων, αυτά καθ’ εαυτά. Μια δυο …γραμμές ήταν η αναφορά του. Δεν δεσμεύτηκε καν ότι θα τα βγάλει πέρα με αυτά τα οικονομικά. Δεσμεύτηκε (για όλα τα προβλήματα) ότι θα παίρνει «παραμάσκαλα» όλους τους βουλευτές να πηγαίνει στην Αθήνα να τα λύνει. Εντυπωσιακό; Μπορεί για την εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά μη ρεαλιστικό. Διότι, πρώτον ποιος του λέει ότι οι βουλευτές και ειδικά οι κυβερνητικοί θα πηγαίνουν να «καθαρίζουν» για λογαριασμό του δημάρχου; Γιατί να «φορτωθούν» στις επόμενες εθνικές εκλογές το πολιτικό κόστος της ΜΗ επίλυσης προβλημάτων; Ειδικά σε αυτή την συγκυρία όπου δεν υπάρχουν χρήματα; Αν όλοι οι δήμαρχοι της χώρας έπιαναν αυτό το…βιολί, ποιόν θα πρωτο- εξυπηρετήσει η κυβέρνηση; Νομίζει ότι δεν το επιδιώκουν και άλλοι δήμαρχοι; Δεν πρόκειται για ανακάλυψη της Αμερικής. Απλά δεν γίνεται.Δεν μας τα λέει καλά. Και δεν μας τα λέει γιατί φαίνεται ότι η προεκλογική του τακτική στοχεύει απλά στην συσπείρωση των ψήφων του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και περιορίζεται, αντί διαλόγου, στο τρίπτυχο συνθηματολογίας: α). Το μνημόνιο είναι δεδομένο, β) ο «Καλλικράτης» είναι δεδομένος, γ) ο δήμος Αλλάζει. Φτάνουν αυτά; Δηλαδή, είναι πλέον όλα «δεδομένα»; Κι επειδή το ΠΑΣΟΚ-πράγματι- ψηφίστηκε πέρυσι από μεγάλο ποσοστό στα Χανιά, θεωρείται δεδομένος και ο δήμος Χανίων;



Συντονισμός

• Πολύ καλές και στοχευμένες οι ερωτήσεις του οικονομολόγου συντονιστή κ. Παναγιώτη Αλεβιζάκη. Είχε διαβάσει-κάτι που δεν κάνουν άλλοι, ούτε και όλοι οι δημοσιογράφοι- και έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια να κρατήσει την συζήτηση σε ένα πολιτισμένο επίπεδο.Επί της διαδικασίας τώρα:

• Σωστή η «τοποθέτηση» κατ’ αλφαβητική σειρά στο πάνελ. Δεν μπορεί όμως να συνεπάγεται και την –καθ’ όλη την συζήτηση- ίδια σειρά στην έναρξη και το τέλος των ερωτήσεων. Φυσικά οι θεματικοί γύροι ήταν τρεις. Θα μπορούσε- με καλή θέληση και ….πολιτισμό, να συμφωνηθεί –ακόμα και με κλήρωση- η σειρά έναρξης και τέλους.Ο κ. Αλεβιζάκης επιχείρησε ν’ αλλάξει τη σειρά στον…αέρα. Κάτι που προσέκρουσε στην άρνηση του κ. Σκουλάκη. Και «αναγκάστηκε» να συνεχίσει όπως ξεκίνησε. Υπάρχουν ΒΕΤΟ για διάφορα διαδικασιακά θέματα στις συζητήσεις;

• Επίσης ο συντονιστής, δεν νομίζουμε ότι πρέπει απλά να κάνει τις ερωτήσεις και να τηρεί χρονόμετρο (υπάρχει το χρονόμετρο των καναλιών που σφυρίζει κιόλας).

• Οφείλει να έχει και άποψη και να σχολιάσει τις απαντήσεις ως προς την σαφήνειά τους ή τις αναλήθειες τους. (Αλίμονο εάν δεν έχουν άποψη οι δημοσιογράφοι-συντονιστές). Μετά από την κάθε ερώτηση πρέπει να επισημαίνει στον ερωτώμενο εάν απάντησε ή όχι και να επιμένει στην ερώτησή του. Γιατί αλλιώς, είδαμε, ότι ο καθένας μπορεί να λέει τα δικά του. Δεν το έκαναν όλοι. Αλλά θα μπορούσαν. Θα πείτε, ο κόσμος καταλαβαίνει, πλέον. Σωστά Αλλά να μην αυτοκαταργούνται και οι δημοσιογράφοι και συντονιστές. Γιατί και αυτοί κρίνονται και γι’ αυτό.

• Γενικότερα επίσης για την διαδικασία τύπου debates: Δεν πρόκειται για ΔΙΑΛΟΓΟ. Προκατ μονόλογοι είναι (το είχαμε γράψει στο nanosk.blogspot.com ΠΡΙΝ αρχίσουν. Στις 16/9/10). Και βέβαια, γιατί καταργούν τους δημοσιογράφους όπως σωστά έγραψε στα «Χ.Ν» στην στήλη του «Ιχνηλατώντας» ο Γ. Γεωργακάκης; Τότε γιατί τους καλούν σε συνεντεύξεις και στέλνουν δελτία τύπου; Μόνο για να τους προβάλλουν;

Η βιώσιμη κινητικότητα εξαρτάται από το… μυαλό μας


Πολιτική βούληση χρειάζεται που να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος ιδιαίτερα στην αρχική εφαρμογή απλών μέτρων που χρειάζονται για να ΑΝΑδημιουργηθούν  πόλεις με βιώσιμη κινητικότητα. Αυτό ήταν το εν κατακλείδι ΠΟΛΙΤΙΚΟ συμπέρασμα που «βγήκε» από την ομιλία του εξαιρετικού επιστήμονα και ομιλητή(αλλά όπως φάνηκε και παθιασμένου με την βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις) κ. Θάνου Βλαστού αλλά  και τις παρεμβάσεις και ερωτήσεις πολιτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, την οποία οργάνωσε ο συνδυασμός του νομάρχη και υποψηφίου δημάρχου Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκη με θέμα  «Βιώσιμοι πολεοδομικοί και συγκοινωνιακοί στόχοι για τα Χανιά του αύριο» και πραγματοποιήθηκε χθες στον δημοτικό κήπο Χανίων.
                                           -------------------
Ο κ. Βλαστός έκανε εκτενή αναφορά (με ταυτόχρονη παρουσίαση διαφανειών) σε παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν εφαρμόσει την δημιουργία ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ μέσα στο κέντρο των πόλεων. Όπως επίσης και ελληνικών πόλεων (μεταξύ των οποίων και το γειτονικό μας Ρέθυμνο).
 Η στήλη δεν θα κάνει εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ των όσων εξαιρετικά χρήσιμων για τα Χανιά του αύριο είπε ο κ. Βλαστός. Τα «Χανιώτικα Νέα» κάλυψαν το θέμα.
 Μικρές επιγραμματικές αναφορές θα κάνει με σχολιασμό καίριων- κατά την άποψή της- σημείων, σε ότι αφορά,  κυρίως, στα καθ’ ημάς. Στην πόλη σήμερα και τον Μητροπολιτικό δήμο του αύριο.

                                       Όλα είναι στο …μυαλό μας
                                 
  • Εάν ερωτηθούν οι πολίτες τι προτεραιότητα δίνουν στην δημιουργία ποδηλατοδρόμων, είναι πιθανό, ένα μεγάλο ποσοστό, να μην το αξιολογεί ιδιαίτερα ως άμεση προτεραιότητα.
  • Ωστόσο είναι επίσης βέβαιο ότι όλοι αξιολογούν το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους ως σημαντικές προτεραιότητες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Όλα αυτά όμως φαίνεται να είναι .. «αδελφάκια»
  • Σ’ αυτήν την αναβάθμιση θα συμβάλλει και η δημιουργία ποδηλατόδρομων.
  •  Η οποία πάει ΠΑΚΕΤΟ με την δημιουργία –ίδιων χώρων- για τους ΠΕΖΟΥΣ. Και για όλα αυτά, δεν χρειάζονται πολλά λεφτά, μελέτες επί μελετών και …συγκοινωνιολόγοι. Απλές είναι οι λύσεις και χρειάζονται αρχικά μόνο πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις-προβλέψεις.
  • Όλα είναι στο …μυαλό μας. Όταν τα δούμε στην πράξη θα τα …απολαύσουμε.

                                   Τι χρειάζονται οι πόλεις

  • Για υπάρξει βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη χρειάζονται: Δρόμοι –χώροι για πεζούς και ποδηλάτες  και δημόσια συγκοινωνία. Τα αυτοκίνητα δεν «χωρούν» μέσα στο κέντρο.
  •  Αρα, η πολιτική και οι πολιτικές των αυτοδιοικητικών πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση  δημιουργίας  υποδομών και-κυρίως  –συνείδησης  στους πολίτες (μέσω των πρώτων εφαρμογών) ότι αυτές οι πόλεις… έρχονται πλέον από το μέλλον.
  •  Αυτή η κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική ασφυξία που ειδικά την τελευταία δεκαετία γιγαντώθηκε στα Χανιά μας, πρέπει να περιοριστεί άμεσα έως ότου εξαλειφθεί.
  • Άλλωστε, όπως ενημέρωσε, ο παριστάμενος στην εκδήλωση νευροχειρουργός κ. Α. Κρασουδάκης, τα περισσότερα (σε αριθμό) ατυχήματα δεν γίνονται εκτός της πόλης μας, αλλά μέσα σ’ αυτήν. Η μόνη λύση για τον περιορισμό τους είναι η απομάκρυνση των αυτοκινήτων από το ΚΕΝΤΡΟ.
  • Και βέβαια, αυτό θα γίνει, όπως συμπεράναμε και πιο πάνω εφ’ όσον δημιουργηθούν πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι και λειτουργεί συνεχής και φτηνή δημοτική συγκοινωνία.

                           Όταν έβρεχε λεφτά…

·         Μια άλλη πολύ σημαντική «λεπτομέρεια» που  αποκαλύφθηκε μέσα από τις αναφορές του κ. Βλαστού ήταν ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων από το Υπουργείο Μεταφορών(την ευρωπαϊκή ένωση δηλαδή που διαθέτει πολλά χρήματα για να ξαναγίνουν «βιώσιμα» τα κέντρα των πόλεων) για την δημιουργία ποδηλατόδρομων. Πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα επωφελήθηκαν. Εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι ο δικός μας δήμος Χανίων δεν ήθελε τα λεφτά. Και δεν επωφελήθηκε ποτέ από το σχετικό πρόγραμμα. Κι ας ισχυρίζεται ότι έχει μελέτη ποδηλατόδρομων. (Κάτι που αμφισβητήθηκε στην εκδήλωση από παρεμβάσεις και τον ομιλητή που ήταν επιφυλακτικός για την ύπαρξή της).

                               Θα ΠΡΟνοήσουμε;

·         Μεταξύ των παραδειγμάτων που ανέφερε και έδειξε ο κ. Βλαστός , ώστε να αποδείξει ότι ακόμα και  κέντρα  πόλεων με ασφυκτικό κυκλοφοριακό αλλάζουν όψη και αναβαθμίζονται μαζί την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ήταν και η …Αθήνα μας.
·         Παράδειγμα η πεζοδρόμηση γύρω από την Ακρόπολη που εκτός από αναβάθμιση της ποιότητας ζωής έχει φέρει και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Και βέβαια και άλλοι ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ δρόμοι της Αθήνας (Ερμού που τώρα …περπατιέται) και άκουσον άκουσον η Πανεπιστημίου που ήδη μελετάται (από την ομάδα του) και αναμένεται η εφαρμογή των προτάσεων.
·         Και στα Χανιά, λοιπόν, μπορούμε. Αρκεί να ΠΡΟ-νοήσουμε πριν χαθεί οριστικά η δυνατότητά μας να αντιστρέψουμε την κυκλοφοριακή ασφυξία με ότι αυτή συνεπάγεται για την οικονομική μας ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής μας.
·         Όλα είναι στο μυαλό μας και βέβαια στην πολιτική βούληση, την όρεξη για δουλειά και την δυνατότητα του νέου δημάρχου που θα εκλέξουμε να μας οδηγήσει στο ΜΕΛΛΟΝ. Γενικά. Με ΔΥΝΑΜΗ , φαντασία και ΤΟΛΜΗ χωρίς …έξεις εξαρτήσεων.
·         Θα το πετύχουμε;

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2010

Μια ηττοπαθής ομιλία - Σε αναζήτηση πολιτικού ρόλου


«Ο Χανιώτικος Λαός  είναι αυτός που θα αποφασίσει από ποια θέση θα είμαι παρών Εγώ πάντως θα είμαι παρών απ όπου με τάξετε, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και οι ανάγκες των πολιτών μεγάλες…» είπε στην χθεσινή του ομιλία ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος κ. Κυρ. Βιρβιδάκης κατά την παρουσίαση 19 νέων προσώπων του ψηφοδελτίου του. (www.haniotika-nea.gr σελ. 6-7 ρεπορτάζ Γ. Γεωργακάκη).
                                               ---------------
Δικαιολόγησε την παλινωδία του για εκ νέου υποψηφιότητα, αφού κατά την προηγούμενη τετραετία ζητούσε ψήφο για να ολοκληρώσει το έργο του, λέγοντας «… Πριν από δυο χρόνια βλέποντας την ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση, όχι βέβαια με την μορφή του «Καλλικράτη» που ήρθε, αλλά τη διοικητική μεταρρύθμιση όπως τη ζήτησε σύσσωμη η αυτοδιοίκηση, δεσμεύτηκα δημόσια να διεκδικήσω μία ακόμα τετραετία, διότι ο Κ.Β. στις δύσκολες ώρες είναι παρών και θα μείνει παρών…» Πιο κάτω απευθυνόμενους στους παριστάμενους «Σας ζητώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με δύναμη, με κουράγιο, με πίστη, με αισιοδοξία. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά....»

  • Δεν νομίζω να υπάρχει αναγνώστης –δημότης Χανίων που, ακούγοντας ή διαβάζοντας τα παραπάνω, δεν κατανοεί ότι ο κ. Βιρβιδάκης -εκούσια ή ακούσια- έκανε μία, πρωτοφανώς, ΗΤΤΟΠΑΘΗ ομιλία.  
  • Τα «οι καιροί είναι δύσκολοι και, από όποια θέση με τάξετε» και « σας ζητώ να προχωρήσουμε με δύναμη, κουράγιο…»  δεν λέγονται από ένα νυν και υποψήφιο δήμαρχο που θέλει  να εμπνεύσει τους υποψηφίους του και τους …συγγενείς τους. Δεν κάνεις μνημόσυνο στην προεκλογική σου περιοδεία. Λόγους Νίκης εκφωνείς.

                                        Μπερδέματα

  • Αλλά με τι …κουράγιο; Όταν γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ποτέ για τον ίδιο;  Όταν οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν τρίτο παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, τον στηρίζει ; 
  • Ποια Ν.Δ. θα πείτε; Ένα 8% της δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα Χανιά. (Άλλωστε είναι γνωστό ότι η δύναμη της Ν.Δ. στα Χανιά είναι Μητσοτακική).
  • Είναι καλό για τον ίδιο για να πάρει –έστω- ένα 8%;
  •  Και πώς θα το πάρει αφού η Ν.Δ. έχει διαγράψει την ξαδέλφη του κυρία Μπακογιάννη; Πως μπερδεύουν έτσι, τους ψηφοφόρους τους ;
  • Είναι καλό για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να θεωρηθεί ότι αυτό το 10-12% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον κ. Βιρβιδάκη αποτελεί το άθροισμα της δύναμης της Ν.Δ. και της δικής της;
  •  Μήπως γι αυτό η κυρία Μπακογιάννη, με νεότερη δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα στο Ρέθυμνο, δήλωσε ότι ΔΕΝ στηρίζει κανένα δήμαρχο στην Κρήτη;  Και παραμένει να στηρίζει μόνο τον  περιφερειάρχη  κ. Γιαννουλάκη που φαίνεται να ευνοείται από τις δημοσκοπήσεις; Γιατί να διακινδυνεύσει με δημάρχους που δείχνουν να καταποντίζονται;

                                        Δημαρχία διαχείρισης

  • Έργο δεν έχει αφήσει. Οι αναφορές που και χθες έκαμε εύκολα …καταρρίπτονται ακόμα και από νέους δημοσιογράφους.
  •  Π.χ. Ο δήμαρχός μας φαίνεται να θεωρεί ότι τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του. Όλο γι αυτό μιλά. Όμως αυτό είναι έργο που ΟΛΗ η Ελλάδα προχώρησε μέσα από το πρόγραμμα κοινωνίας της Πληροφορίας. Και βέβαια στα Χανιά ευτυχήσαμε να προχωρήσει ΧΑΡΙΣ στην πρόταση του τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, με υπεύθυνο τον αντιπρύτανη κ. Μιχ. Πατεράκη και τεχνικό δ/ντή του προγράμματος τον κ. Σπ. Ψυχή. (Ο τελευταίος μάλιστα ήταν και είναι η ΨΥΧΗ του προγράμματος).
  •  ΔΕΔΙΣΑ-Απορρίμματα – ανακύκλωση: Μάλιστα.
  • Ποιος δημιούργησε την ΔΕΔΙΣΑ και της έδωσε σάρκα, οστά και μέλλον;
  •   Η δημοτική αρχή Τζανακάκη και ο κ. Χάρης Σοφιανός. Η ΔΕΔΙΣΑ συνέχισε μια προδιαγεγραμμένη ΠΡΩΤΟ-πορεία που είχε χαραχτεί από τότε. Για όλα. Η τωρινή δημοτική αρχή έκανε μονάχα αυτό που λέμε διαχείριση. Αλίμονο, εάν οι άρχοντες που εκλέγονται δεν κατορθώνουν να κάνουν ούτε το έλασσον, την διαχείριση.
  • Για ποιο ενιαίο Πολεοδομικό, μίλησε; Ξεχνάμε ότι τορπίλισε την προγραμματική σύμβαση για το Γενικό Πολεοδομικό που είχε υπογράψει ο Τζανακάκης  πριν το 2002 και για 8 χρόνια –όσα η δημαρχία του- δεν  έχει προχωρήσει ούτε η νέα –μετά από πολλών ετών- συμφωνία ; Επειδή έθετε συνεχώς όρους και τυπολατρικούς κανόνες; Έτσι που στο τέλος  «ανάγκασε» κάποιους να φύγουν μπας και προχωρήσουν συντομότερα;
  • Ξεχνάμε ότι η ανυπαρξία ΓΠΣ είναι μία από τις αιτίες που δεν προχώρησε η κυκλοφοριακή μελέτη; 
  • Όσο για κάποιες «αναπλάσεις» στην Σπλάντζια: Να θυμίσουμε ότι ήταν ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Τζανακάκη  και η ΠΡΟΤΑΣΗ και η ένταξη και η χρηματοδότησή της από τότε και νυν Περιφερειάρχη κ. Καρούντζο; Και ότι καθυστέρησε απαράδεκτα και παρ ολίγο να απενταχθεί κι αυτό το έργο;
  • Γιατί δεν λέει τίποτα για τη Δημοτική Αγορά, το Παλιό τελωνείο, το κυκλοφοριακό, τα Νεώρια, το παλιό Νοσοκομείο κλπ;
                              
                               Και που ήταν οι πολιτικές;
                                   
  • Όσον αφορά δε στις προτεραιότητες που ΘΑ έχει κάτω από το σύνθημα: «Ολοκληρωμένες πολιτικές» στην κοινωνική πρόνοια, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό το περιβάλλον:
  •  Για να υπάρξουν «ολοκληρωμένες» πολιτικές πρώτα θα έπρεπε να είχαμε απολαύσει κάποιες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. Και τέτοιες δεν είχαμε, δυστυχώς, για μία οκταετία. Και αυτό το καταγράφαμε δημοσιογραφικά στα «Χανιώτικα Νέα» όλα αυτά τα χρόνια. Τα γραπτά μένουν.
  • Όπως και το γεγονός ότι τα λόγια είναι –ξανά – εδώ, αλλά τα έργα …απουσιάζουν.
  • Όσο για το επιχείρημα ότι ήθελε μία ακόμα τετραετία ενώ τώρα θέλει κι άλλη, λόγω «Καλλικράτη»:
  • Δηλαδή, μας  λέει ο κ. δήμαρχος ότι επειδή ο «Καλλικράτης» είναι «κακός» ξανακατεβαίνει δήμαρχος, επειδή μόνο αυτός μπορεί να μας σώσει; Μόνο ένας;
                                  Ζητείται πολιτικός ρόλος

  • Οι πολίτες δεν είναι πλέον ανίδεοι. Γνωρίζουν τι παιζόταν  και τι γραφόταν στις εφημερίδες στα Χανιά. Και κυκλοφορεί  και σήμερα επικαιροποιημένο αναλόγως για τον Καλλικράτη:
  • Ο κ. Δήμαρχος, ήθελε να μεταπηδήσει στην Ευρωβουλή το 2009 για να έχει κάποιο πολιτικό ρόλο, μετά το δήμο Χανίων. Κατάλαβε ότι δεν τον επέλεγαν. Και «προανήγγειλε» νέα υποψηφιότητα στο δήμο Χανίων με  πρόσχημα την νέα μεταρρύθμιση.( Βλέπετε οι «δεσμεύσεις» των πολιτικών και αυτοδιοικητικών -εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα- γίνονται για να …ανατρέπονται με νέες δεσμεύσεις. Σοφιστείες επιχειρημάτων , άλλωστε, υπάρχουν ..άφθονες).
  • Θα πείτε, ναι, αλλά γιατί κατεβαίνει τώρα πια, αφού οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον φέρνουν τρίτο και άρα τον αποκλείουν από την αναμέτρηση της β Κυριακής; ( όπως λέγεται, δυσκολεύεται να κλείσει  ακόμα και το ψηφοδέλτιό του).
  • Σωστό ερώτημα. Διότι, έτσι «βάζει» στην εκλογική «βάσανο» τους υποψήφιους του συνδυασμού του, χωρίς προοπτική Νίκης(σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και την ..καρδούλα τους). Η μόνη –προφανής- λογική απάντηση είναι, ότι το κάνει επειδή  ο ίδιος-τουλάχιστον- και ίσως ένας δυο ακόμα ανάλογα με τα ποσοστά του, θα εκλεγούν.
  • Και πάλι, εδώ θα’ ναι να κάνει ..αντιπολίτευση. Και στην ΚΕΔΚΕ, ενδεχομένως.
  • Είναι κι αυτός ένας πολιτικός ρόλος. Θεσμικός και, ως φιλοδοξία, θεμιτός. Και φαίνεται ότι αναζητείται.


Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2010

Θα δείξει στην κάλπη

                       
 Στα ζωάκια της φάρμας της στήλης άρεσε η ιδιαίτερα ΠΟΛΙΤΙΚΗ ομιλία του υποψ. Δημάρχου Χανίων κ. Γρ Αρχοντάκη για τα πρακτέα και την αυτοδιοικητική του τακτική.  Οπως και οι σαφείς  απαντήσεις του  για  τα γνωστά και μη αμφισβητούμενα πεπραγμένα του καθώς στην μικρή μας Ιερουσαλήμ ήδη ήταν γνωστά Και πάντως είναι εύκολο να διασταυρωθούν.
                                            ----
Οποιος παρακολουθεί και συγκρίνει τις -μέχρι τώρα- προγραμματικές ομιλίες των συνυποψηφίων του κατανοεί πώς, καθένας, αποτυπώνει η όχι, πρακτικές και πολιτική που -συνολικά- έφεραν την χώρα στην σημερινή παρακμή. Παρακμή θεσμών, αξιών και οικονομική κρίση
- Κατανοεί, άραγε ; ρωτά ο "πανύβλαξ" ..Ραν ταν πλαν . 
 Μάγα δεν είμαι...Θα δείξει στην κάλπη

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

Κοινωνικές επιταγές Οψεως Για υποψηφίους δημάρχους Χανίων




Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας-σε σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν -λαμβάνουν φαγητό από τα συσσίτια Σπλάντζιας σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου τους κ. Μανώλη Καλιγέρη στην δημοσιογράφο Ελένη Φουντουλάκη στα σημερινά «Χανιώτικα Νέα» ( www.haniotika-nea.gr).                                 
  Ένα νέο «ποιοτικό» στοιχείο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι πρόσφατα έχουν προστεθεί οικογένειες με παιδιά καθώς η ανεργία καλπάζει και δεν χτυπάει πια μόνο τους πολύ νέους.
                                   -----------------
 Τα συσσίτια της Σπλάντζιας, από την ίδρυσή τους –χάρις  στην εθελοντική ανιδιοτελή ανθρωπιστική προσφορά  και εργασία των ιδρυτών, των διοικητικών συμβουλίων και των μελών τους και βέβαια χάρις στις επώνυμες και ανώνυμες  προσφορές  Χανιωτών,  προσδίδουν στα Χανιά  μία… ασπροπρόσωπη κοινωνική εικόνα.
Η  δραστηριοποίηση του αθλητή κ. Θανάση Βογιατζάκη σε ένα μοναδικό υπερμαραθώνιο αλληλεγγύης οφείλει να προκαλέσει και την ανάλογη ατομική και συλλογική αλληλεγγύη προς όσους υποφέρουν με την στήριξη των δοκιμασμένων δομών των συσσιτίων Σπλάντζιας. (Υπάρχει και κοινωνικό οδοντιατρείο, βιβλιοθήκη, αίθουσα Η/Υ).
                                          
                                 Στέγη Αστέγων.

  • Όμως εκτός από τις πιο πάνω  κοινωνικές δομές τα συσσίτια έχουν προχωρήσει σε επισκευές σε ένα σπίτι που τους έχει δωρηθεί κατά το ήμισυ για να δημιουργήσουν ένα ξενώνα αστέγων.
  • Όπως  προκύπτει από το ρεπορτάζ η δημιουργία του ξενώνα σκοντάφτει στην «κωλυσιεργία» του Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων που είναι συνιδιοκτήτης του σπιτιού.
  • Δεδομένου ότι το γηροκομείο μας είναι δημοτικό είναι φανερό ότι η περαιτέρω ευόδωση της προσπάθειας να λειτουργήσει αυτός ο κοινωνικός ξενώνας, περνά από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ βούληση του δήμου Χανίων. Που εδώ και καιρό δεν αποφασίζει εάν θα νοικιάσει ή θα παραχωρήσει το υπόλοιπο μισό του σπιτιού που έχουν ζητήσει τα συσσίτια για να δημιουργήσουν ΑΜΕΣΑ Στέγη-άστεγου.
                                  
                                     Είχε κόψει και την επιχορήγηση

  • Έχει γίνει όμως γνωστή η «κοινωνική»  πολιτική «συμπεριφορά» του δήμου Χανίων προς τα συσσίτια όταν τους έκοψε και την επιχορήγηση που από την δημαρχία Τζανακάκη έδινε ο δήμος, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες τους. Σχετικός σάλος είχε προκληθεί και στον τοπικό τύπο.
  •  Η δικαιολογία της δημοτικής αρχής ήταν ότι δεν εγκρίνεται η δαπάνη αυτή. Βέβαια, «σα δε θέλω να σε φιλήσω χίλιες αφορμές σου βρίσκω». Αφού ,όπως και τότε είχαμε γράψει (και η υπογράφουσα και άλλοι συνάδελφοι στα «Χανιώτικα Νέα» αλλά αναλύθηκε και στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα) η  ελάχιστη αυτή επιχορήγηση (σημαντική όμως για τα συσσίτια που δεν έχουν άλλους πόρους πλην των δωρεών) θα μπορούσε να δίδεται μέσω των δαπανών μιας από της επιχειρήσεις του δήμου.
  • Δυστυχώς και αυτό το θέμα φάνηκε να είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Δηλαδή η δημοτική αρχή  φαινόταν να θεωρεί ότι τα συσσίτια Σπλάντζιας δεν προσφέρονται για την προβολή «κοινωνικής πολιτικής» στα πεπραγμένα του δήμου. Και επομένως έβαζε …μπούτι το νομικό πλαίσιο. Λες και δεν χρησιμοποιούν  «παράθυρα» για να υλοποιούν δράσεις που κανονικά δεν επιτρέπονται.
                        
                                Κρατικές –αυτοδιοικητικές δομές

  • Η ίδρυση και λειτουργία τέτοιου είδους  κοινωνικών δομών ΠΡΟΝΟΙΑΣ (συσσίτια, κοινωνικοί ξενώνες, κοινωνικά ιατρεία) είναι φανερό ότι όφειλαν να αποτελούν μια βασική παροχή από το κράτος. Όμως, το κράτος μας νομοθέτησε μεν το 1998 και 2003 για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικού δικτύου Άμεσης κοινωνικής βοήθειας σε όλη την χώρα, δεν εφάρμοσε δε -ως συνήθως- τον νόμο του. Το δίκτυο αυτό ξεκίνησε μεν  στην αρχή στην Αθήνα και για λίγο στην Θεσσαλονίκη, αλλά έκλεισε λόγω έλλειψης πιστώσεων!!
  • Ευτυχώς, την σκυτάλη πήρε η Τοπική αυτοδιοίκηση και με πρώτη την Αθήνα επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ντόρας Μπακογιάννη (να τα λέμε και αυτά) δημιούργησε  σωστές ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ δομές και για συσσίτια  και ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΤΕΓΩΝ. Συσσίτια και ξενώνες που και αυτή τη στιγμή προσφέρουν τα μέγιστα και αυτό αναγνωρίζεται από όλους.
  • Ακολούθησαν πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα. Το 2005, που είχε πέσει στην αντίληψή μας ότι οι άστεγοι στα Χανιά είχαν αυξηθεί, η υπογράφουσα έκανε ένα ρεπορτάζ επιχειρώντας να προσεγγίσει τον αριθμό αστέγων στα Χανιά που –τότε- υπολογιζόταν στους 250-300 (αν και καμιά υπηρεσία δεν είχε ακριβή στοιχεία και μερικοί έλεγαν ότι ήταν περισσότεροι). Αυτοί οι άνθρωποι, που για διάφορους λόγους έμεναν άστεγοι (γέροι μόνοι, άποροι, άνεργοι, γυναίκες κακοποιημένες, έφηβοι που το σκάνε από τα σπίτια τους, πληγέντες από πυρκαγιά ή πλημμύρα και άλλοι) έμεναν (και μένουν) σε τρώγλες, εγκαταλελειμμένα σπίτια και πάρα πολλοί…στρωματσάδα σε χαρτόνια στο ύπαιθρο.

                      Κακέκτυπη δομή στο δήμο Χανίων

  • Κάναμε τότε (2005) ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στα «Χανιώτικα Νέα»  με τίτλο «Απροστάτευτοι και άστεγοι στα Χανιά. Αναλώσιμοι ή θεραπεύσιμοι;»
  •  Σ’ αυτό προτείναμε και χώρους στην δημοτική αρχή όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ΞΕΝΩΝΑΣ αστέγων. Εκτοτε  το θέμα επανέρχεται από όλους μας συχνά –πυκνά στα τοπικά ΜΜΕ.
  • Δυστυχώς η δημοτική αρχή Χανίων, αν και κάτω από την πίεση των τοπικών ΜΜΕ εξήγγειλε πολλές φορές την δημιουργία ΞΕΝΩΝΑ αστέγων, κατέληξε πριν δυο περίπου χρόνια στην δημιουργία  μίας  δομής- κακέκτυπου- που ήταν για φιλοξενία 10(!!!) ατόμων… ειδικών περιπτώσεων(!!) Μεταξύ των οποίων συνοδοί ασθενών ή γονείς φοιτητών που τους επισκέπτονται στα Χανιά.
  • Η δημοτική αρχή  Χανίων, λοιπόν, δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει καμιά τέτοια ΥΨΙΣΤΗΣ ανάγκης κοινωνική δομή. Όπως π.χ. και κοινωνικό παντοπωλείο (που έχουν δημιουργήσει πολλοί άλλοι δήμοι της χώρας) και είχε προτείνει κατά  την τετραετία που διανύουμε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μάρκος Βεκρής. 
  • Και όπως βλέπουμε δεν …βιάζεται και να απαντήσει και στα συσσίτια Σπλάντζιας εάν δέχεται ή όχι να τους  ενοικιάσει ή να παραχωρήσει το μισό χώρο για τη δημιουργία  ΣΤΕΓΗΣ ΑΣΤΕΓΟΥ.
                         
                                 Κοινωνικές επιταγές … όψεως

  • Είναι προφανές  όμως ότι οι ανάγκες τροφής και ύπνου δεν μπορούν να περιμένουν να μετρηθούν τα …κουκιά των ψήφων που θα προσδώσει η προβολή  ίδρυσης αυτών των δομών.  Επιταγές…όψεως είναι η πρόνοια, όπως έχουμε ξαναγράψει. Εάν εξοφληθούν άμα τη εμφανίσει, καλώς. Αλλιώς, αύριο  η κάθε τέτοια  ανθρώπινη «επιταγή», μπορεί να είναι πλέον χωρίς …αντίκρισμα. Είτε επειδή –το συνηθέστερο- υπέκυψε και ταξιδεύει ήδη προς το αιώνιο ΦΩΣ, είτε γιατί η μακροχρόνια αναμονή (ώσπου να αποφασίσει η αυτοδιοίκησή τους να τους περιθάλψει) τους έχει … εκτρέψει σε άλλους είδους μονοπάτια.

                                Τι λένε οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι;

  • Επειδή οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι επί θύραις, θεωρούμε σημαντικό να ακούσουμε  τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων Χανίων σχετικά  με το θέμα της παραχώρησης-ενοικίασης ή όχι του σπιτιού συνιδιοκτησίας Συσσιτίων Σπλάντζιας-Δημοτικού Γηροκομείου.
  • Ανεξάρτητα όμως από την πρόθεση τους να συμβάλλουν ή όχι στην λειτουργία  αυτού του μικρού –υποθέτουμε- ξενώνα, δεν οφείλουν να καταθέσουν και την δική τους προγραμματική πρόταση (με συγκεκριμένο τρόπο επίλυσης και χρονοδιάγραμμα) για δημιουργία στα Χανιά  αυτοδιοικητικών κοινωνικών δομών που είναι απολύτως αναγκαίες κάτω και από την παρούσα οικονομική κοινωνική κρίση;
  •  Όπως ένα Δημοτικό ΞΕΝΩΝΑ αστέγων (το πρώην Ψυχιατρείο καταρρέει κλειστό), κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια και κοινωνικό ιατρείο;









                            

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 17, 2010

Σίγουρα τον στηρίζουν;

Μόλις διάβασα στα "Χανιώτικα Νέα" την ΝΕΑ δήλωση της γραμματέως της Ν.Ε. Χανίων του Συν κυρίας Βαγιωνάκη.
Ο ΣΥΝ στηρίζει-λέει τώρα- τον συνδυασμό του κ. Τ. Βάμβουκα. Σίγουρα; Γιατί μπερδευτήκαμε.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του , η ίδια είχε δηλώσει ότι η απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης της Ν.Ε ήταν να μην στηρίξουν κανένα.
Αυτό με το ΣΥΝ,είναι το πρόβλημα. Σε πολλούς αρέσουν πολλά από όσα "ευαγγελίζονται"
Αλλά δεν του ψηφίζει ο κόσμος. Γιατί δεν είναι σταθεροί. Μόλις μαζευτούν 4 αισθάνονται...ανασφάλεια και δημιουργούν...τάσεις. Επομένως και ..ενστάσεις.
Οταν οι ίδιοι είναι ανασφαλείς πώς να αισθανθεί ασφάλεια ο πολίτης και να τους εμπιστευθεί την τύχη του;
Ανεξαρτήτως πάντως του πολιτικού σχολίου για τον ΣΥΝ η αυτοδιοικητική κίνηση Βάμβουκα περιλαμβάνει πολλούς αξιόλογους και καταξιωμένους κοινωνικά συμπολίτες μας. Καλή τους επιτυχία.

Αυτά μας καίνε

Αναφέραμε σε προηγούμενα σχόλια ορισμένα από τα θέματα που μας απασχολούν και για τα οποία –ευχαρίστως – θα βλέπαμε να ..διαγκωνίζονται να τα συζητήσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χανίων. Δεν το είδαμε . Τα έχουμε αναλύσει εδώ και χρόνια. Και από τις στήλες των «Χανιώτικων Νέων». Δεν είδαμε –προς το παρόν – να θίγονται . Ούτε καν...ακροθιγώς !!
Επαναφέρουμε μερικά.



Κυκλοφοριακό

• Γιατί βλέπουμε να απουσιάζει από τις προτάσεις τηλεοπτικών συζητήσεων το θέμα του ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ της πόλης και των δήμων που συνενώνονται;
• Δεν πρέπει να μάθουμε γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη που πληρώσαμε; Γιατί την άφησαν να λήξει χωρίς να προχωρήσουν στις υποδομές που απαιτούνταν για να υλοποιηθεί;
• Γιατί πρέπει (και πώς) να ξαναεπικαιροποιηθεί και να ξαναπληρώσουμε;
• Ποιά είναι η δέσμευση του κάθε υποψηφίου ως προς την ένταξή της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα; Και ποιό είναι το ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του;

Γενικό Πολεοδομικό

• Θα μιλήσουν για το Γενικό Πολεοδομικό-Ρυθμιστικό, απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης και του νέου δήμου και της εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης ; Που βρίσκεται; Γιατί κόλλησε, επί οκτώ χρόνια ; Τι χρονοδιάγραμμα θέτουν;


Πάρκινγκ στο χώρο της Δυτικής τάφρου, ναι ή όχι;



• Για το φλέγον ζήτημα της στάθμευσης στην Δυτική τάφρο και στο Ενετικό Λιμάνι που έχουν θέσει φορείς του και τουριστικοί σύλλογοι αλλά και διάφοροι ενεργοί πολίτες, τι θέση παίρνουν;
• Τι θα πει «προσβάλλεται» το μνημείο; Δεν προσβάλλεται με την στάθμευση μπροστά στη πλατεία Τάλω και στα Νεώρια ; Και προσβάλλεται με την στάθμευση στην τάφρο; Και πώς γίνεται αυτό στην Ρόδο και αλλού;
• Τα μνημεία μας μπορούν να προστατευτούν και μάλιστα καλύτερα όταν γίνεται σωστή η χρήση των ίδιων και των χώρων που τα περιβάλλουν.

Νεώρια

• Τι θα γίνει με τα Νεώρια; Θα διεκδικήσουμε την παραχώρηση και ΧΡΗΣΗ τους από το νέο μητροπολιτικό δήμο; Η θα τα αφήσουμε να τα διαχειρίζεται μόνο η αρχαιολογία χωρίς πιστώσεις (καμιά 20ετία ακόμα);
• Το ίδιο και τα άλλα μνημεία που επί δύο τουλάχιστον δεκαετίες τα αναστηλώνουμε και όταν –πολύ λίγα- τελειώσουν τα κλειδώνουμε για να ερειποιοποιηθούν πάλι από την αχρησία.



Και άλλα τινα

• ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ : Γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε 6 χρόνια ;Τι θα γίνει με την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις;
• ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: Τι απέγινε με εκείνες τις επιτροπές σωτηρίας της που είχε εξαγγείλει ο κ. Βιρβιδάκης ; Που βρίσκεται η υπόθεση; Τι θα κάνουν;
• Αλλά και για τους άλλους δήμους υπάρχουν ανάλογα εκκρεμή θέματα. Τι προτείνει ο καθένας και ποια είναι η δέσμευσή του με χρονοδιάγραμμα;

Αυτά μας καίνε

• Αυτά και πολλά άλλα μας καίνε. Τα έχουν γράψει και πει και πολλοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι. Το θέμα είναι να μας τα πουν και οι υποψήφιοι για τον Μητροπολιτκό δήμο Χανίων –εν προκειμένω. ΓΙ αυτά να «τσακώνονται» πότε θα μιλήσουν. Αυτά έχουν ουσία. Όχι ποιος ομνύει απόλυτη πίστη και αφοσίωση στον Καλλικράτη.
• Έτσι «σοφούς» που μας κάνανε οι πολιτικοί μας με τους ξύλινους λόγους τους , ξέρουμε πλέον που στοχεύουν, ανάλογα με το τι λέγουν.

Απανθίσματα

Μερικά «απανθίσματα» από τις ανακοινώσεις των υποψηφίων δημάρχων Χανίων και τον τοπικό τύπο.

«Σεμνά και ταπεινά» προς την κάλπη

Number ONE σήμερα στον τοπικό τύπο το εξαιρετικά δεικτικό- ειρωνικό σχόλιο στην δεύτερη σελίδα των «Χανιώτικων Νέων»(www.haniotika-nea.gr) με τον πιο πάνω τίτλο που υπογράφει ο Χ.
Στο οποίο, με διαφορετική βέβαια προσέγγιση, καταλήγει δικαιώνει και το συμπέρασμα του σχολίου μου «Εκλογές στα ..μουγκά;»
Επιλέγω : « …Στους «ανανεωτές» στους αντιρρησίες ταιριάζει και σήμερα οι σιωπή. Και ποιος ξέρει μπορεί να υπάρξει και κάποια ανταποδοτικότητα…. «Σεμνά και ταπεινά» θα οδηγηθώ στην κάλπη και θα ψηφίσω ότι οι κομματικές γραμμές μου επιβάλλουν…Κουράστηκα-και όχι μόνον- να μένω μακριά από την όποιας μορφής εξουσία. Κάτι πρέπει να ωφεληθώ κι εγώ ».


Η συζήτηση για τα οικονομικά

Συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου Χανίων είναι ένα από τα θέματα που συμφωνούν να συζητήσουν οι 5 υποψήφιοι δήμαρχοι με ορισμένους να διαφωνούν και να θέτουν όρους.
Η απλή λογική λέει ότι όντως χρειάζεται να μιλήσουν για τα οικονομικά του δήμου Χανίων και των επτά δήμων που συνενώνονται. Προφανώς καθένας εννοεί άλλα. Θα το δούμε ίσως σήμερα που «ακούμε» ότι τελικά κάποιοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση και άλλοι όχι.
Προφανώς για να γίνει η συζήτηση χρειάζονται –όλοι οι υποψήφιοι- να γνωρίζουν κάποια στοιχεία. Τα οποία ζητά και ο κ. Βάμβουκας για να συμμετέχει. Ποια στοιχεία ; Εξαρτάται –φαίνεται-από το τι θέλει να αποδείξει καθένας. Π.χ άλλος μπορεί να θέλει να (απο)δείξει την καλή ή κακή οικονομική κατάσταση των δήμων. Άλλος ότι ο δήμος Χανίων πήρε πολλές ή λίγες πιστώσεις, άλλος αν είναι υπερχρεωμένοι οι δήμοι κλπ.
Το βέβαιο είναι ότι όσοι δεν το έχουν μελετήσει εδώ και καιρό, τώρα δεν προλαβαίνουν. Πρόχειρα θα μας τα πουν. Επίσης βέβαιο είναι ότι στο θέμα αυτό δεν πρόκειται να βγει συμπέρασμα . Ο απολογισμός των δημάρχων έχει γίνει. Τα οικονομικά και όχι μόνο στοιχεία έχουν παρουσιαστεί δημόσια σύμφωνα με το νόμο. Το μόνο ενδιαφέρον που-πιθανά- υπάρχει είναι να μας έλεγαν τι θα έκαναν εκείνοι και τι θα κάνουν με αυτά τα λεφτά και με όσα φαίνεται να τους δίνει ο «Καλλικράτης» από εδώ και μπρος. Να μα ς τα πουν όχι με κατεβατά νόμων αλλά με απλά λίγα λόγια. Αν θέλουν να τους ακούσουμε.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι και ο κ. Βάμβουκας ζητά ΜΟΝΟ τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Χανίων και των επτά δήμων που συνενώνονται. Αφού, αυτόν, τον νέο μητροπολιτικό δήμο Χανίων θα κληθούν(είτε ως εξουσία είτε ως αντιπολίτευση) να διαχειριστούν.
Το αίτημα Σκουλάκη –που το θέτει και ως προϋπόθεση διαλόγου – να δοθούν και τα οικονομικά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τι δουλειά έχει; Αν θέλει ας τα ζητήσει και να τα συζητήσει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης (και οι άλλοι) που θα παραλάβει/ουν την νομαρχία. Και βέβαια να τα ζητήσει και από τους άλλους 3 νομάρχες του νησιού. Αλλιώς είναι φανερό ότι πρόκειται για δημιουργία εντυπώσεων με υπονοούμενα που δεν του ταιριάζουν.

Δεν θα δεσμευτούν;

• Διαβάζω από την ομιλία του κ. Σκουλάκη πολλά ενδιαφέροντα που ίσως –αν τα επαναλάβει και εάν δεν τα αναλύσει, χρειαστεί να το επιχειρήσουμε, εμείς οι πολίτες. Επίσης σε άλλο σχόλιο θα θέσω και κάποια ζητήματα που δεν βλέπω να προτείνονται για τηλεοπτικό διάλογο. Τα οποία όμως μας…καίνε. Μήπως …καίνε και οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν και αποφεύγουν και τις συζητήσεις και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις;
• Απορίες έχω σχετικά με αναφορές του κ. Σκουλάκη , όπως :«Να ξεραθεί το περιβόλι του αγρότη στη μια περιοχή για να έχει μια άλλη νερό».
• Σωστή ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ. Αλλά που είναι η πρόταση; Και κυρίως ποια είναι η συγκεκριμένη ΔΕΣΜΕΥΣΗ ; Και η δικιά του και ΟΛΩΝ ; (εκτός από την παραγγελία μελέτης που θα μας πουν-ΟΛΟΙ- για να υπεκφύγουν)


Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

• Άλλο: « Να παλινδρομούμε επί χρόνια για την απόδοση πολύτιμων χώρων- όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου-στην κοινωνία» είπε ο κ. Σκουλάκης.
• Σωστό αν το εξειδίκευε. Διότι δεν παλινδρομήσαμε όλοι. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία με πρώτο το νομάρχη κ. Γρ. Αρχοντάκη , ομόφωνα το νομαρχιακό συμβούλιο και οι τοπικοί φορείς ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ με την «πρωτοβουλία των πολιτών για το Στρατόπεδο» για ένα σχολείο και πράσινο.
• Παλινδρόμησε-κάτω από την πίεση των δημοτικών εκλογών και της αλλαγής κυβέρνησης- ο κ. Κ. Βιρβιδάκης. Αλλαξε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
• Γιατί δεν το προσδιορίζουμε ; Για να παίρνει όλους η μπάλα; Και ακόμα. Εδώ και ένα χρόνο γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνεται στο ΣΥΣΣΩΜΟ πλέον αίτημά των Χανίων για παραχώρηση του στρατοπέδου και ..ΣΙΩΠΑ; Η μήπως μας το φυλάνε για προεκλογικό δώρο στον κ. Σκουλάκη;
• ΔΕΚΤΟ. ΔΕΚΤΟ. Ας το δώσουν και …ξια μας, εμάς….

Τυχαίο; ΙΙ

Οφείλω κάποια σχόλια ακόμα για την ασυμφωνία των πέντε υποψηφίων δημάρχων(τίτλος Χανιώτικων Νέων) σχετικά με τις κοινές τηλεοπτικές και όχι μόνο παρουσίες τους. Επειδή, χθες αναφέρθηκα μόνο στις ανακοινώσεις που είχα διαβάσει στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο. Σήμερα διαβάζοντας στα «Χανιώτικα Νέα» το ρεπορτάζ του Γιώργου Γεωργακάκη, θεωρώ ότι έχω καλώς καλύψει τις ανακοινώσεις Αρχοντάκη , Σκουλάκη. Αλλά οφείλω να αναφερθώ και στις άλλες τρεις.

------------

Προσθέτω , στα γενικά, ότι είναι φανερό σε κάθε προσεκτικό και λογικό αναγνώστη ότι τελικά τα περισσότερα προσκόμματα φέρνει η πλευρά Σκουλάκη. Το αναφέρει και η ανακοίνωση Βάμβουκα. Εικάζεται ότι το κάνει επειδή βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη εκλογική αφετηρία λόγω των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στο νομό και - προφανώς - θέλει να μην γίνει καμιά πατάτα(δική του ή συνεργατών του) που θα του αφαιρέσει εκλογική δύναμη. Αλλά αυτό είναι διακύβευμα όλων που πρέπει να αναλαμβάνουν. Έτσι είναι οι εκλογές. Για να κερδίσει- λέμε τώρα- ο καλύτερος.
Επίσης είναι φανερό από τις ανακοινώσεις ΟΛΩΝ που δημοσιεύονται στα «Χ.Ν»ότι οι άλλοι 4 – ανάλογα με το πολιτικό προφίλ του καθένα- βάλουν κατά του κ. Σκουλάκη προκειμένου να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Θεμιτό και γι αυτούς όταν γίνεται –και γίνεται μέχρι τώρα- μέσα σε πολιτισμένα όρια. Είναι μέσα στις πολιτικές στρατηγικές. Εκείνος όμως γιατί δίνει τόσες …αφορμές;
Για τις άλλες τρεις ανακοινώσεις:

Κ. Βιρβιδάκη
• Θεωρώ σωστή και μέσα στην κοινή λογική την παράγραφο «Μετά από τρεις μετ εμποδίων συναντήσεις των υποψηφίων Δημάρχων για το Δήμο Χανίων, έγινε σαφές πώς εννοεί καθένας από εμάς τον διάλογο….» Δεν γράφει και πολλά άλλα. Μόνο ότι είναι στην διάθεση των ΜΜΕ - μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας – κάποιες αιχμές για Σκουλάκη και βέβαια καταλήγει με την καθιερωμένη ..τυπολατρεία του: «Σε κάθε περίπτωση, όποιος θέλει στοιχεία από το Δήμο Χανίων μπορεί να τα ζητήσει με τη νόμιμη διαδικασία»
• Δηλαδή, αίτηση , πρωτόκολλο κλπ Ζήσε Μάη μου…Όμως και οι συνυποψήφιοι , όφειλαν –σαν έτοιμοι από καιρό – να είχαν ζητήσει ,τους τελευταίους δυο μήνες τουλάχιστον- ότι στοιχεία χρειάζονται . Γιατί …υποψηφιότητα στο άρπα κόλλα χωρίς προετοιμασία δεν νοείται. Απ αυτή την πλευρά, έτοιμοι από καιρό πέραν του ίδιους του δημάρχου κ. Βιρβιδάκη βέβαια, εμφανίζονται μόνο οι κκ. Αρχοντάκης και Παπαντωνάκης. Τόσο ο κ. Σκουλάκης όσο και ο κ. Βάμβουκας τώρα τα ζητούν.

Ν. Παπαντωνάκης

• Έντιμος αγωνιστής του ΚΚΕ με αισθητή την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο. Δικαιώνει την εμπιστοσύνη των οπαδών τους. Και βέβαια μεταφέρει και στην ανακοίνωσή του για τις κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις τις θέσεις του κόμματός για γενική συζήτηση και των κεντρικών πολιτικών προβλημάτων. Γι αυτό άλλωστε πρότεινε και ανοικτή ατζέντα σε δυο συζητήσεις και δύο θεματικές. Το όλο 4. Είναι όμως γενικά θετικός σε κάθε συζήτηση και τελικά συμμετέχει ακόμα και με τους όρους των άλλων. Πάντα. Να το σημειώσουμε κι αυτό.


Τ. Βάμβουκας
• Και από την ανακοίνωση του κ. Βάμβουκα προκύπτει ότι οι διαφορές με τους άλλους 4 υποψηφίους-πλην Σκουλάκη- είναι ελάχιστες και ξεπερνιούνται. Προτείνει συζήτηση για τα οικονομικά στο δημαρχείο ( Τα οικονομικά του δήμου Χανίων και των επτά δήμων που συνενώνονται ξεκαθαρίζει) αφού δοθούν τα οικονομικά στοιχεία. Σωστά τα ζητούν αλλά, όπως λέμε και πιο πάνω, όφειλε-και αυτός- να τα έχει ζητήσει νωρίτερα.
• Πάντως και η κίνηση Βάμβουκα προτείνει 4 συζητήσεις

Καταληκτικά

• Μερικές ακόμα ανακεφαλαιωτικές επισημάνσεις:
• Κανείς από τους υπόλοιπους 4 δεν βλέπουμε να προτείνει Debates. Και καλά κάνουν. Συγκεκριμένο διάλογο προτείνουν.
• Διότι εκεί που θα σκυλοβαρεθούμε να τους βλέπουμε όπως δικαιολογεί ο κ. Σκουλάκης την άρνησή του για περισσότερες από τρεις κοινές εμφανίσεις , αυτό θα γίνει στους τηλεοπτικούς τους μονολόγους και στα Debates των προκάτ απαντήσεων .
• Να καταγράψουμε επίσης ότι σύμφωνα και με την ανακοίνωση της κίνησης «επικράτησε πνεύμα αντιπαράθεσης κυρίως μεταξύ των κυρίων Βιρβιδάκη και Σκουλάκη, το οποίο επιτρέπει σε όσους τυχόν το επιθυμούν να υπεκφύγουνε από τον διάλογο και κάποιους άλλους να δημιουργήσουν εντυπώσεις»
• Έτσι είναι. Και αν και δεν γράφουν ονόματα, όπως προκύπτει από την κοινή λογική ανάγνωση των προτάσεων εκάστου, σχολιάζει περαιτέρω το αίτιο. Δηλαδή ο μεν κ. Σκουλάκης να υπεκφεύγει ο δε κ. Βιρβιδάκης να δημιουργεί εντυπώσεις. Άρα, δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Αρχοντάκης και Βιρβιδάκης τα «βρίσκουν». Στην ίδια λογική κινούνται όλοι, πλην εκείνου. Τώρα, πόσο τα «βρίσκουν» -μεταξύ τους-Αρχοντάκης, Βιρβιδάκης, αφήστε να το δούμε και στις τηλεοπτικές συζητήσεις. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
• Από τις ανακοινώσεις πάντως και των υπολοίπων δικαιώνονται και τα δικά μας χθεσινά σχόλια.
Τυχαία, όλα τα πιο πάνω; Δεν νομίζω

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2010

Τυχαίο; Δεν νομίζω πια.

Αυτή την ώρα –μετα την ανάρτηση των «Περί τοπικών και άλλων δαιμονίων» με τίτλο «Εκλογές στα… μουγκά», διάβασα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο το δελτίου τύπου του βουλευτή ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου δημάρχου Χανίων κ. Μ. Σκουλάκη (τυχόν δηλώσεις άλλων δεν έλαβα).
Δυστυχώς – και το εννοώ – και με βάση το δελτίο αυτό ενισχύονται όλα όσα έγραψα. Παραθέτω τις προτάσεις Σκουλάκη και προσθέτω τις δικές μου δημοσιογραφικές παρατηρήσεις-επισημάνσεις σε κάθε μία, για να τεκμηριώσω την άποψή μου.
Γενική παρατήρηση: Τα debates που προτείνει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Μοιάζουν -δυστυχώς- με πρόφαση να τον αποφύγει, χρησιμοποιώντας γνωστές, πολιτικές πρακτικές.
-----------
Καθώς τα debates είναι μια διαδικασία που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των πολιτών -τηλεθεατών καθώς ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ την δυνατότητα για κάθε είδους ενημέρωσή τους από υποψηφίους.
Καθένας διαβάζει ή μαθαίνει κειμενάκια-σκονάκια συγκεκριμένης θεματικής ενότητας και τα απαγγέλει εντός του χρόνου του. Κι αν δεν τους …κάτσουν οι ερωτήσεις (σε πόσο δύσκολη θέση να τους φέρει ένας δημοσιογράφος με συμφωνημένες θεματικές ερωτήσεις 30 δευτερολέπτων που δικαιούται;) λένε …άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και πάνε στην επόμενη ερώτηση.
Και όλοι θυμόμαστε ότι και τα κεντρικά κανάλια, μετά το τέλος του τελευταίου περυσινού debate αρχηγών και τον σάλο που είχε ξεσηκωθεί, ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξουν ..ρότα (θα δούμε βέβαια γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία βολεύει όλους τους …αρχηγούς).

Ειδικότερα : Α
• Ο κ Σκουλάκης προτείνει: 2-3 τηλεοπτικές συζητήσεις DEBATE (με τα μειονεκτήματα που είπαμε) με όλους τους υποψηφίους .
• Απορία: Εάν οι τρεις εκ των υποψηφίων (πλειοψηφία) δεν συμφωνούν ,όπως ακούγεται, ο κ. Σκουλάκης θα θέσει εαυτόν εκτός τηλεοπτικών διαλόγων (;)
Τυχαίο; Δεν νομίζω πιά.
Β
• Προτείνει: Η διάρκεια των συζητήσεων να είναι 60-90 λεπτά και να δομηθεί σε συγκεκριμένες ενότητες, βάσει των προγραμματικών δεσμεύσεων των δημοτικών συνδυασμών.
• Επισήμανση: Η διάρκεια δεν είναι λίγη για ανοικτό διάλογο αλλά είναι ΠΟΛΛΗ για debate. Θα σκυλοβαρεθούμε τους μονολόγους τους. Οι οποίοι μάλιστα «βάσει των προγραμματικών δεσμεύσεων» μπορούν και να αναγνωσθούν από το φυλλαδιάκι που ετοιμάζεται. Ξεκούραστα.
• Τυχαίο; Δεν νομίζω πια.

Γ+Δ
• Οι ενότητες που προτείνει είναι 1. Αρμοδιότητες Καλλικράτη-Οικονομικά νέου δήμου και καθημερινότητα του δημότη 2.Προστασία Περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής 3.Κοινωνική πολιτική-Παιδεία-Πολιτισμός-Αθλητισμός-Νεολαία.
• Δ. Η συζήτηση να γίνει με την παρουσία και την συμμετοχή πολιτών που θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν μία ερώτηση σε κάθε υποψήφιο σε μία από τις θεματικές ενότητες.
• Επισημάνσεις: Ουδείς ψόγος για την επιλογή των ενοτήτων. Αλλά τι να πει κανείς για τις πολυσέλιδες αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» και τα Οικονομικά των ΕΠΤΑ δήμων που συνενώνονται μέσα στα 3-5 λεπτά που θα έχουν χρόνο να απαντήσουν; Και κυρίως για ποιους θα το τα πουν; Γιατί ..ζουμί εμείς δεν θα βγάλουμε με τα …ποιηματάκια των 5 λεπτών …διαβαστά και αυτά –συνήθως.
• Η … «πρωτότυπη» παρουσία πλήθους τι σημαίνει; Επιλεγμένοι χειροκροτητές από κάθε υποψήφιο ή το κανάλι/ κανάλια που πρόσκεινται; Θα επιλέγεται «τυχαία» ο πολίτης;
• Τυχαία, όλα; Δεν νομίζω πια

Ε
• Προτείνεται χρόνος απάντησης 3-5 λεπτά των υποψηφίων και 30 δευτερόλεπτα οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων!!
• Επισήμανση ! Απλοχεριές… Τυχαίες; Δεν νομίζω, πια.

ΣΤ
• Στο τέλος κάθε συζήτησης κάθε υποψήφιος θα έχει πέντε λεπτά για να παρουσιάσει το μήνυμά του.
• Επισήμανση: Σύνηθες. Αλλά ΜΟΝΟ από τον ΑΝΟΙΚΤΟ διάλογο θα κριθεί ….ο λέοντας.
Ζ
• Αφορά τις ημερομηνίες και δεν αφορά το παρόν σημείωμα.
Η
• Όλα τα παραπάνω τελούν όπως γράφεται στο Η του δελτίου τύπου του κ. Σκουλάκη «Υπό την προϋπόθεση να γίνει ο διάλογος σε ισότιμη βάση ….το γεγονός αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι (αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα πλήρη οικονομικά ή άλλα στοιχεία τόσο των ΕΠΤΑ συνενούμενων δήμων του νέου Δήμου Χανίων όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κατά την τετραετία 2006-2010»
• Επισημάνσεις. Τελικό… πάρθιον βέλος (απροσδόκητο χτύπημα) κατά του διαλόγου το Η. Διότι όλα τα παραπάνω –αν καταλαβαίνουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ και εάν δεν τα ερμηνεύσουν μετά ανάλογα με τις αντιδράσεις- σημαίνουν ότι ο διάλογος -ακόμα και ως Debates-τελεί υπό την αίρεση της εύρεσης δικαιολογίας να μην διεξαχθεί.
• Διότι μόνο εάν οι υποψήφιοι και οι δημοτικοί τους σύμβουλοι διαθέτουν μυαλό KYLE XY!!! θα μπορέσουν να διαβάσουν-όχι να καταλάβουν- τα οικονομικά και τα άλλα στοιχεία των ΕΠΤΑ δήμων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης μέσα σε 15-20 ημέρες όπως προτείνει ο ίδιος. Ούτε σε εξάμηνα δεν το βλέπω. (KYLE XY είναι επιστημονική σειρά φαντασίας όπου ο πρωταγωνιστής , δημιούργημα ενός επιστημονικού πειράματος σε …μπανιέρα, έχει εγκέφαλο και ευφυΐα να διαβάζει ολόκληρα βιβλία σε λίγες μέρες). Άρα, ο διάλογος μπορεί ανά πάσα στιγμή-και ανάλογα του τι συμφέρει (τρέχουσες δημοσκοπήσεις κλπ) -να τορπιλιστεί ακόμα και εάν γίνουν αποδεκτοί οι …δρακόντειοι όροι διεξαγωγής των Debates του κ. Σκουλάκη.
• Τυχαίο; Δεν νομίζω πιά.

Η γνώση είναι ΣΥΝ καταλληλότητας

• Επισήμανση τελευταία. Ο κ. Σκουλάκης εξομοιώνει τους κκ Βιρβιδάκη και Αρχοντάκη στην (θεμιτή) κομματική στρατηγική του να θεωρηθούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Το κάνει γιατί θέλει να συσπειρώσει την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ και βέβαια να μειώσει τον κ. Αρχοντάκη που τον «παλεύει» στα ίσια στις δημοσκοπήσεις και να ανεβάσει τον κ. Βιρβιδάκη που θεωρεί ότι εάν τον έχει αντίπαλο στην Β Κυριακή τον κερδίζει με περισσότερη ευκολία.
• Είναι γνωστό ότι οι δυο αυτοί αυτοδιοικητικοί δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Φρόντιζαν όμως –ειδικά ο κ. Αρχοντάκης- να μην μπαίνει στα πόδια των …αρμοδιοτήτων Βιρβιδάκη. Για το καλό του τόπου.
• Και όσοι είναι αντικειμενικοί το αναγνωρίζουν. Η «κόντρα» τους υπήρχε. Και είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Αλλά καταφέρνουν να την κρατούν σε προσωπικό ΠΟΛΙΤΙΚΟ επίπεδο. Και προφανώς εν όψει δεύτερης Κυριακής και η δική τους στρατηγική για τη ΝΙΚΗ είναι να μην πολώσουν τους ψηφοφόρους του ετέρου αλλά και όλων των υποψηφίων. ΘΕΜΙΤΟ πολιτικά και καλό κοινωνικά και αυτοδιοικητικά ώστε να διεξαχθεί πολιτισμένα η προεκλογική εκστρατεία.
• Έπειτα, αυτά συμβαίνουν και εις …Παρισίους της κυβέρνησης μεταξύ υπουργών και κομματικών στελεχών εσχάτως για τις αυτοδιοικητικές. (Και πάντα συνέβαιναν-δυστυχώς. Μαλώνουν για τις καρέκλες αντί για να ασχολούνται με τα προβλήματά μας).
• Δεν εξομοιώνονται, λοιπόν, ΠΟΛΙΤΙΚΑ οι δύο αυτοδιοικητικοί μας .Παρά μόνο σε ένα πράγμα-που -φαίνεται - να «εκνευρίζει» τον κ. Σκουλάκη. Γνωρίζουν και οι δύο ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τα αυτοδιοικητικά και την διοίκησή τους.
• Αλλά αυτό είναι ΣΥΝ για τον τόπο, από οποιαδήποτε θέση και εάν τους επιλέξει ο λαός να υπηρετήσουν τον μητροπολιτικό δήμο Χανίων.

Εκλογές στα... μουγκά;

Περίεργο. Πολύ περίεργο να μην θέλουν ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι την προβολή τους και την δυνατότητα-όσων περισσότερων εμφανίσεων τους επιτρέπεται- ώστε να πείσουν για την δική τους "καταλληλότητα" τους δημότες. Αυτό προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις. Και κατά την προηγούμενη συνάντηση των υποψηφίων δημάρχων Χανίων, και την σημερινή.
Από μόνη της, μάλιστα, η άρνηση του κ. Σκουλάκη-όσο καλοπροαίρετα κι αν προσπαθεί κάποιος να την δει- δείχνει ΠΡΟΒΛΗΜΑ : Στην αυτοδιοικητική αναμέτρησή του με τους συνυποψήφιους αλλά και στην υποστήριξη του όποιου προγράμματος ετοιμάζεται από τον ίδιο.

-----------------------


• Πως και πού θα το προβάλλει/ θα το προβάλλουν; Πώς και πού θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε θέσεις και προτάσεις σε μεταξύ τους διάλογο; Είναι πολλές οι πέντε φορές κοινών εμφανίσεων που προβλέπει ο ..δρακόντειος Καλλικρατικός νόμος (για πρώτη φορά νομίζω); Και ζητά ο κ. Σκουλάκης να μειωθούν λόγω φόρτου;

Πώς θα ενημερωθούμε για την «καταλληλότητα» ;

• Οι άλλοι δεν έχουν φόρτο; Και μάλιστα πολύ περισσότερο όσοι δεν στηρίζονται από κόμματα; Τα οποία κόμματα –στην ουσία – αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας; Πολύ περισσότερο που, εν προκειμένω, το κόμμα που χρίζει-στηρίζει τον κ. Σκουλάκη(και όλους τους βουλευτές και κομματικούς υποψηφίους) είναι και κυβέρνηση, ΟΛΑ τα αβαντάζ είναι υπέρ του συγκεκριμένου υποψηφίου.
• Αφού, έχει εξασφαλίσει βοήθεια από την …φασίνα της προεκλογικής εκστρατείας, μέχρι τα κάθε είδους τρεξίματα-… ταξίματα..
• Πού θα τα μάθουμε, λοιπόν για πρόγραμμα, προτάσεις αλλά και δική τους επάρκεια-καταλληλότητα; ( Και , α προ πο, πώς κρίνουν οι δημότες την «καταλληλότητα» στις δημοσκοπήσεις. Μόνο με κομματικά κριτήρια; Διότι αυτοδιοικητικά δείγματα καταλληλότητας έχουμε μόνο για Αρχοντάκη, Βιρβιδάκη, Παπαντωνάκη. Αν υποψιαστώ ότι είναι ….φούσκα και οι δημοσκοπήσεις , θα σκίσω την Κασσανδρική μου …επάρκεια)
• Πολλοί δημότες λόγω πραγματικού φόρτου εργασίας ,που είναι απαραίτητη για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ τους, ζήτημα να δουν μία από τις πέντε κοινές εμφανίσεις.
• Πώς αλλιώς θα ενημερωθούμε για την «καταλληλότητα» των υποψηφίων; Με τα φυλλάδια που γράφονται τα οποία σχεδόν μόνο οι δημοσιογράφοι διαβάζουμε; Πού αλλού; Στους μονόλογους των προεκλογικών επισκέψεων σε καφενεία-α λα βουλευτική πρακτική; Όπου, όλοι πάνε «κουβαλώντας» το ίδιο ακροατήριο; Δηλαδή τους υποψηφίους του συνδυασμού τους και άντε και να έχουν προσκληθεί και κάποιοι κομματικοί φίλοι από την κομματική κινητοποίηση ; Και την επομένη ο τύπος να γράφει τι το πνεύμα των συνεργατών τους μεταδίδει σε δελτίο τύπου ;

Είδαμε και …πάθαμε 1

• Γιατί να μην θέλει κάποιος να δώσει δείγματα ..αυτοδιοικητικής γραφής;
• Διαβάζω τώρα αναλυτικά την χθεσινή προγραμματική ομιλία του κ. Σκουλάκη και εάν με …εξιτάρει δημοσιογραφικά, θα αναφερθώ σε ορισμένα σημεία. Σε κάθε περίπτωση τα προσκόμματα που προβάλλει- για δεύτερη φορά - για μείωση κοινών εμφανίσεων ,λυπάμαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να πω, δεν τιμούν την ιστορία του άνδρα. Και-το χειρότερο- προοιωνίζονται ανάλογη σκληρότερη στάση- εάν εκλεγεί και δήμαρχος.
• Οι Χανιώτες και τα κινήματά τους, είδαμε και πάθαμε από την ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ αρχή της παρούσας δημοτικής αρχής. Τώρα θα ξαναπέσουμε στα ίδια ; Οϊ, οϊ, Δεν το περιμέναμε.

Αιχμές εκνευρισμού ή …τακτικής;

• Όπως δεν περιμέναμε –και δείχνουν εκνευρισμό- και τις πολλές αιχμές με πολλούς αποδέκτες που άφησε ο κ. Σκουλάκης στην ομιλία του. Κυρίως για γνωστά στην Ιερουσαλήμ μας (καταξιωμένα όμως κοινωνικά και αυτοδιοικητικά) κομματικά στελέχη που –προφανώς- δεν δέχτηκαν να μπουν στον συνδυασμό του. «Δεν είναι μαγκιά, η αποχή ή άρνηση συμμετοχής στα τοπικά δρώμενα» είπε μεταξύ άλλων. Προφανώς εννοεί τους κκκ Κουλιεράκη, Βεκρή, Περράκη Γιάννη δήμαρχο Σούδας και άλλους. Δεν έχουν το δικαίωμα; Άλλωστε μετά την ξεκάθαρη δήλωση του κ. Γιάννη Κουλιεράκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό Σκουλάκη αφού το κόμμα του έκαμε άλλες επιλογές (και πριν από μήνες και του κ. Γιάννη Περράκη για άλλους λόγους) κρατούν αξιοπρεπή στάση μέσα στα όρια της- εδώ και χρόνια- αποδεδειγμένης κομματικής τους νομιμοφροσύνης. Χρειαζόταν η αιχμή εκνευρισμού ή μήπως πρόκειται για γενική πολιτική τακτική κεκαλυμμένων απειλών;
• Και, εάν απειλούνται οι "δικοί" τί θα γίνει με τους αντίθετους; Επιχειρείται διασπορά κλίματος εκφοβισμού με πολιτισμένες …μουγκές εκλογές;


Τα ύστερα τιμούν τα πρώτα

• Ο συνεπής κοινοβουλευτικός και μέχρι σήμερα αγωνιστής κ. Σκουλάκης θεωρεί ότι η μόνη προεκλογική εκστρατεία είναι η ΜΗ εκστρατεία προβολής θέσεων αλλά η προσπάθεια να συγκρατηθεί-παντί τρόπω- το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο νομό ώστε να κερδηθεί ο δήμος;
• Δεν ξέρουμε όλοι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ΑΛΛΟ πράμα; Αλλιώς οι κυβερνήσεις θα τις έκαναν αμέσως μετά τις βουλευτικές για να κερδίζουν και όλους τους δήμους; Δεν ξέρουμε ότι τα ύστερα …τιμούν τα πρώτα;
• Και –για να σκεφτούμε : Είναι καλό να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και δημάρχους –βουλευτές, περιφερειάρχες –υπουργούς κλπ, ΠΑΣΟΚ;
• Δηλαδή να επιτύχουν βέβαιη «φίμωση» όλων των βαθμίδων εξουσίας;

• Διότι αυτά περί διεκδίκησης και «μηνυμάτων» στην εξουσία, από όλους τους κυβερνητικούς που το λένε και τον κ. Σκουλάκη που το είπε χθες, δεν πείθουν, δυστυχώς. Σιγά που όσοι έχουν ανατραφεί πολιτικά μέσα σε ένα κόμμα –οποιοδήποτε, όσοι το υπηρέτησαν και το υπηρετούν , ως εν ενεργεία βουλευτές του- θα στραφούν εναντίον του.

Είδαμε και …πάθαμε ΙΙ
• Ειδικά στα Χανιά, που έχουμε κακή «παράδοση» μη αντιδράσεων σε κυβερνητικές επιλογές που έχουν παραμερίσει το νομό και τον έχουν χαντακώσει αναπτυξιακά με ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις, το πρόβλημα θα είναι ΜΕΙΖΟΝ (και το έχουμε γράψει εδώ και ένα χρόνο στα «Χανιώτικα Νέα» όταν μάθαμε ότι εξ αιτίας του εκλογικού συστήματος πληθυσμιακών κριτηρίων ο Περιφερειάρχης θα είναι μόνιμα Ηρακλειώτης με ότι αυτό σημαίνει για τα Χανιά)
• Αν, λοιπόν, στα Χανιά, έχουμε Περιφερειάρχη ΠΑΣΟΚ (και μάλλον δεν θα το αποφύγουμε γιατί στην Κρήτη συνολικά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο. Βέβαια πάντα υπάρχουν εκπλήξεις. Όμως, μόνο μετά την κάλπη θα μάθουμε πόσο οργισμένοι είναι οι πολίτες με ΟΛΑ τα κόμματα και φυσικά και με το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο για το μνημόνιο που ίσως δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε αλλά -κυρίως- για το πάγωμα μισθών- συντάξεων, και την ύφεση που εξαπλώνεται καθώς δεν εφαρμόζεται καμιά αναπτυξιακή πολιτική).
• Αν, επίσης, εκτός από Περιφερειάρχη έχουμε στα Χανιά και δήμαρχο του Μητροπολιτικού δήμου, φαντάζεστε πόσο ΠΙΟ ριγμένα και αδύναμα να αντιδράσουν τα είναι τα Χανιά; Ειδικά τα Χανιά, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως σχολίασαν και τα «Χανιώτικα Νέα» και όπως παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργακάκης στην σελίδα του «Ιχνηλατώντας», είναι ο μόνος νομός που αγνοήθηκε πάλι από την κυβέρνηση . (Ο κ. Δαμιανάκης με 25000 ψήφους και γνωστή εντιμότητα στα κοινά δεν άξιζε ενός υπουργείου-υφυπουργείου ούτε στην αρχή ούτε τώρα;)
• Γιατί μας αγνοούν; Διότι , όπως πολύ σωστά έγραψαν στα παραπολιτικά σχόλια τα «Χανιώτικα Νέα» και όπως όλοι Χανιώτες καταλαβαίνουν, μας θεωρούν δεδομένους. Αντιδράσαμε για τον αποκλεισμό των εκπροσώπων μας; Οι άλλοι νομοί της Κρήτης και ειδικά το Ηράκλειο θα αντιδρούσαν.
• Άρα, ένας κυβερνητικός δήμαρχος –κατά την άποψή μου- όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τα Χανιά, αλλά αντιθέτως θα προσπαθήσει να επιρρίψει τον παραμερισμό μας σε κονδύλια της περιφέρειας και των υπουργείων στους προηγούμενους δημάρχους.
• Δεν θα βοηθήσει βέβαια ούτε ένας αντικυβερνητικός δήμαρχος που απλά θέλει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (φωτογραφίζω κάποιους; Ναι, ναι)
• Αυτό το έργο, του κυβερνητικού δημάρχου με τις νεοδημοκρατικές κυβερνητικές διασυνδέσεις το έχουμε ξαναζήσει και στην δημαρχία Βιρβιδάκη. Και είδαμε ότι ΑΠΕΔΩΣΕ ΜΗΔΕΝ πιστώσεις και εντάξεις έργων της πόλης σε τομεακά προγράμματα.
• Μάλλον πρέπει να προφυλάξουμε τους δήμους και τους εαυτούς μας. Και να μην «ευλογήσουμε» κυβερνητικούς υποψηφίους δημάρχους. (στον περιφερειάρχη το πράμα ίσως είναι διαφορετικό) Να μην τους προτιμήσουμε, όχι στη βάση μιας «τυφλής» αντιμνημονιακής λογικής που θέλει η νέα Δημοκρατία.
• Αλλά σε μια αυτοδιοικητική λογική που λέει ότι οι αυτοδιοικητικοί που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και χωρίς κομματικά δεκανίκια, όσοι στηρίζουν τον «Καλλικράτη» με όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζει -που είναι πολύ περισσότερες απ όσες αναδεικνύουν όλοι τους- και κυρίως όσοι δεν είναι φανατισμένοι ΟΥΤΕ υπέρ ΟΥΤΕ κατά της κυβέρνησης της χώρας είναι καταλληλότεροι για δήμαρχοι-κατά την άποψή μου και όχι μόνο.

Και μετά … «μουγκά» δημοτικά συμβούλια;

• Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ- μανούλα στο προβλέπειν στους εκλογικούς νόμους και στις …διατάξεις με ψιλά γράμματα, είχε προβλέψει την γενική αγανάκτηση για όσα θα ακολουθούσαν το μνημόνιο και ΠΡΙΝ πεινάσει .. «μαγείρεψε»και απαγορεύσεις στις εμφανίσεις υποψηφίων . Που ειδικά στην Περιφέρεια και τους δήμους με λίγα (αξιόλογα) ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ουσιαστικά περιορίζουν τον διάλογο ανάλογα με τα θέλω των υποψηφίων. (Π.χ εάν είναι δύο και δεν θέλει ο ένας…διάλογος δεν γίνεται. Γίνεται;)
• Στα Χανιά, η άρνηση του κ. Σκουλάκη μπορεί να υπερπηδηθεί εάν το θέλουν οι υπόλοιποι. Το θέλουν; Μέχρις στιγμής (μεσημέρι Πέμπτης 16/9) που γράφονται αυτές οι γραμμές μόνο την αντίδραση του κ. Αρχοντάκη που ΖΗΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟ, διαβάσαμε.
• Έτσι, λοιπόν, με εκλογές στα …μουγκά θέλουμε να επιλέξουμε δήμαρχο;
• Κακό προηγούμενο που ίσως προοινωνίζεται και ..μουγκά δημοτικά συμβούλια (ένας κανονισμός …χειρότερος από τον ισχύοντα αρκεί) και ...μουγκούς δημοτικούς συμβούλους παράταξης και και….
• Όχι, μουγκούς πολίτες δεν θα καταφέρει-ελπίζουμε – κανείς να μας κάνει.
• Άλλωστε στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ας το λέμε και ας το γράφουμε για να το …πιστεύουμε κιόλας.

Κυκλοφοριακό στα Χανιά

Σας ξαναβρίσκω στους …μπαξέδες του blog μου.
Παλιά μου τέχνη κόσκινο,λοιπόν, πάμε σχόλια.


Κυκλοφοριακές «παραβάσεις» παιδεύουσι….

• Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη των Χανίων αφέθηκε να γιγαντωθεί και να καταντήσει το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής στην πόλη. Η δημοτική αρχή Τζανακάκη-πριν οκτώ χρόνια- είχε εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την πρώτη φάση υλοποίησής της . Ολοκληρώθηκε επί Βιρβιδάκη αλλά η νυν δημοτική αρχή μας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της(παρά το ότι κάθε δυο τρεις μήνες ανακοίνωνε ότι …επίκειται η ένταξη και χρηματοδότησή της ( αρχικά από το Γ ΚΠΣ και μετά από το ΕΣΠΑ !! ).
• «Ταμπουρωμένη» πίσω από την ΣΥΝΟΛΙΚΗ εφαρμογή δεν προχώρησε –τουλάχιστον- ούτε στις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις –παρεμβάσεις από το ΤΕΕτδκ-συγκοινωνιολόγους –κινήματα πόλης και άλλους ενεργούς πολίτες. (Όπως μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι κλπ.)Και βέβαια ούτε γραφείο κυκλοφοριακών θεμάτων δημιούργησε. Τα γράφουμε εδώ και 4 χρόνια.
• Σήμερα η κυκλοφοριακή μελέτη έχει λήξει (2009) και προφανώς χρειάζεται ΝΕΑ επικαιροποίηση. Εν τω μεταξύ τι θα γίνει ; Οι κυκλοφοριακές παραβάσεις των ..αρχόντων μας, θα μας … «παιδεύουν» μέχρι να …ξαναπληρώσουμε επικαιροποίηση και να δούμε εάν θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα;

Υπάρχουν προτάσεις

• Υπάρχουν προτάσεις ως φαίνεται. Και είναι πολύ χρήσιμη η εκδήλωση που διοργανώνει την επόμενη Τετάρτη 22/9 στις 4.30 στο καφέ του δημοτικού κήπου ο συνδυασμός «ΧΑΝΙΑ-ανοικτή πολιτεία» του υποψηφίου δημάρχου κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, με προσκεκλημένο τον διακεκριμένο συγκοινωνιολόγο κ. Θ. Βλαστό . Ο οποίος συχνά πυκνά μας επισκέπτεται και ως προσκεκλημένος τοπικών επιστημονικών φορέων και έχει καταθέσει προτάσεις για ΑΜΕΣΗ εφαρμογή μέχρι ότου –επιτέλους- εφαρμόσουμε μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Η οποία βέβαια, αυτή τη φορά, πρέπει να περιλαμβάνει και τους νέους δήμους των Χανίων, κάτι που προϋποθέτει και την προώθηση του Γενικού Πολεοδομικού, ρυθμιστικού και αρκετά άλλα για τα οποία έχει μιλήσει και σε συνέντευξη που στην υπογράφουσα ο πρόεδρος του ΤΕΕτδκ. κ. Αντώνης Πιταριδάκης.
• Άρα, η εκδήλωση του συνδυασμού «ΧΑΝΙΑ-Ανοικτή Πολιτεία» δεν αφορά μόνο όσους θα στηρίξουν τον συνδυασμό, αλλά και όλους τους φορείς, κινήματα και ενεργούς πολίτες που θέλουμε.
• Ανάλογες εκδηλώσεις, με επιστήμονες που καταθέτουν προτάσεις διαχρονικά στα Χανιά, ΕΑΝ γίνουν και από άλλους συνδυασμούς προφανώς και πρέπει να τύχουν ανάλογης συμμετοχής από φορείς και κινήματα που τους αφορούν.
• Καφέ για το κυκλοφοριακό στο Καφέ- κήπος, λοιπόν. Την επόμενη Τετάρτη 22/9. Και μετά τα ξαναλέμε, εδώ στους μπαξέδες του blogspot, του facebook και δεν… συμμαζεύονται... οι δυνατότητες πολλαπλής, πλέον , διαδικτυακής επικοινωνίας. Κι όποιοι αντέχουν. Καιτα περί τοπικών" ..κατά δύναμιν.