Παρασκευή, Απριλίου 30, 2010

" Ζυμώνει" παραμύθια.... αγοράζουμε όνειρο

«Ο καθένας μπορεί να αγοράσει λίγο όνειρο από το «μαγαζάκι» της Ευδοκίας»
(Χρήστος Κωσταντουδάκης εκπαιδευτικός για τα παραμύθια της)








Τα παραμύθια μου δεν απευθύνονται στο μυαλό των παιδιών μας. Στην ψυχούλα τους απευθύνονται. Με τρυφερότητα και αγάπη…
«Θεού θέλοντος θα συνεχίσω να ζυμώνω στην σκάφη της καρδιάς μου τέτοια παραμύθια»
------------
Με αυτά τα λίγα από καρδιάς-όπως πάντα- λόγια και με μια υπόσχεση συνέχειας που κρατάμε, η Ευδοκία Σκορδαλά -Κακατσάκη ευχαρίστησε τους διοργανωτές και το πολυπληθές κοινό μεγάλων και μικρών που γέμισαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Χανίων της Ι.Μ.Κ.Α. την περασμένη Τετάρτη 28/4. Στην εκδήλωση αγάπης και τιμής που διοργάνωσαν για την εθνική μας παραμυθού η νομαρχία Χανίων, ο δήμος Χανίων, η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών.

Ελάχιστος φόρος


Η λογοτέχνης « παραμυθού» Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη, μπορεί να γεννήθηκε στην μυστηριακή Σαμοθράκη των θρύλων αλλά ρίζωσε στα Χανιά, λόγω του επίσης λογοτέχνη -δημοσιογράφου Βαγγέλη Κακατσάκη («ιππότη της δασκαλοσύνης» τον έχουν αποκαλέσει).
Και ήδη από τα χρόνια των σπουδών της στην ΑΣΟΟΧΑ Χανίων- εικοσάρηδες και οι δυό τότε- μεγάλωσαν, δημιούργησαν και δημιουργούν ΜΑΖΙ. Αξεχώριστα σαν άνθρωποι. Ξεχωριστά σαν δυο αυτόνομες, δημιουργικές, λογοτεχνικά καταξιωμένες, αγαπητικές παρουσίες στην πόλη και στο νομό.
Κι επειδή ο λόγος σήμερα για την Ευδοκία. Η γνωστή και αγαπημένη, ήδη, από παιδιά αλλά και μεγάλους (αφού σε δεύτερη ανάγνωση τα παραμύθια της απευθύνονται και στους μεγάλους, στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις τους για τον κόσμο που καλλιεργούν και «παραδειγματίζουν» τα παιδιά όπως –στο περίπου-είπε και ο καλλιτεχνικός δ/ντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ κ. Μιχάλη Αεράκης που διάβασε αποσπάσματα από τα παραμύθια της) τιμά τα Χανιά με την εργασιακή, κοινωνική και λογοτεχνική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει και συνεχίζει.
Και οι τοπικοί μας φορείς αλλά και οι Χανιώτες πολίτες, με την παρουσία τους και άλλες ποικίλες εκδηλώσεις αγάπης τους, της ανταπέδωσαν τιμή και αγάπη, ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Συνεχίστε
Γιατί αλήθεια, τα λόγια-χαιρετισμοί των εκπροσώπων των φορέων αλλά και των τριών πνευματικών ανθρώπων που ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα τρία τελευταία παραμύθια της, ήταν λόγια τιμής για το έργο της αλλά και λόγια αγάπης για το πρόσωπό της και τον μοναδικό τρόπο που προσεγγίζει τις παιδικές ψυχές: Με αγάπη, με αγάπη και με αγάπη.
Σ’ αυτό στάθηκε και ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης «Να συνεχίσετε να προσφέρετε με τα παραμύθια σας που πάντα αλλά και αυτή την εποχή ειδικά το έχουν ανάγκη τα παιδιά μας». Και ο δήμαρχος Χανίων κ. Κυρ. Βιρβιδάκης, προσυπογράφοντας και επαυξάνοντας, και ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος που αναφέρθηκε στον εκ-παιδευτικό χαρακτήρα των παραμυθιών της Ευδοκίας Κακατσάκη.
Ξεχωριστός ο χαιρετισμός και του κ. Δημήτρη Νικολακάκη, προέδρου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και προϊσταμένου του τομέα Πολιτισμού της νομαρχίας (που σήκωσε –όπως ειπώθηκε- το μεγαλύτερο κουπί της άρτιας διοργάνωσης μαζί εργαζόμενους της νομαρχίας και την εκπαιδευτικό κυρία Xριστίνα Τζομπανάκη που επιμελήθηκε την ψηφιοποίηση των εικόνων των παραμυθιών και την ηλεκτρονική τους παρουσίαση στην εκδήλωση). Ο κ. Δημ. Νικολακάκης, μεταξύ άλλων, είπε ότι η «δημιουργική φαντασία της Ευδοκίας αφομοίωσε τις δυο «ζωές» της σε Σαμοθράκη και Χανιά, και τις μετατρέπει σε μοτίβα των παραμυθιών της».

Αγοράζοντας…όνειρο


Ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Κωνσταντουδάκης , που ήλθε επί τούτου από το Ηράκλειο μαζί με άλλους «φαν» των παραμυθιών της Κακατσάκη, παρουσίασε γλαφυρά το παραμύθι «Να σ’ αγαπούν και ν’ αγαπάς» και είπε ότι η Ευδοκία είναι μία δόκιμος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας με αναγνωρίσιμο ύφος. Καταξιωμένη-καθιερωμένη. «Η καθιέρωση, είπε, σημαίνεται από την ιερή σιωπή των παιδιών όταν διαβάζονται τα παραμύθια της στην τάξη». Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι «Ο καθένας μπορεί να αγοράσει λίγο όνειρο από το «μαγαζάκι» της Ευδοκίας».

Λυρική


Η σύμβουλος σχολικής αγωγής θεατρολόγος κυρία Αγγέλα Μάλμου παρουσίασε με πληρότητα την λογοτεχνική, την κοινωνική αλλά και «σκηνοθετική» διάσταση του παραμυθιού «Το νησί που ταξίδευε». Μίλησε για ένα δύσκολο θέμα με δυνατό κείμενο που καταφέρνει να προειδοποιεί για προβλήματα ακόμα και σε οικογενειακές σχέσεις, χωρίς να πληγώνει το παιδί. Κι αυτό επισήμανε, θέλει μαεστρία. Ανέφερε επίσης, ότι η συγγραφέας «είναι μεγάλη τεχνίτισσα στην λυρική περιγραφή». Γράφει ποίηση, είπε, διηγούμενη παραμύθια και γράφοντας παραμύθια μιλά για ποίηση.

Για μικρούς και μεγάλους


Με την γνωστή λογοτεχνική της δεινότητα η λογοτέχνης, γιατρός και νομαρχιακή σύμβουλος κυρία Πηνελόπη Ντουντουλάκη, παρουσίασε το τελευταίο από τα τρία παρουσιαζόμενα βιβλία .
«Ο Λυκούργος και το Δίκτυ της Αγάπης» τεκμηρίωσε, μεταξύ άλλων «είναι ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους». Η συγγραφέας, τόνισε η κυρία Ντουντουλάκη, είναι τεχνίτρα του λόγου, χαρισματική και δεξιοτέχνης παραμυθού. Ζωντανεύει με απαράμιλλη χάρη τον τόπο, τον χρόνο και τους ήρωες των έργων της.

Να σ’ άγαπούν και ν’ αγαπάς


Το ν’ αγαπάς είναι κάτι, το να σ’ αγαπούν είναι πολύ, το ν’ αγαπάς και να σ’ αγαπούν είναι το ΠΑΝ. Αυτή η φράση-κλειδί, που περιλαμβάνεται ως συμπέρασμα στο παραμύθι της «Να σ’ άγαπούν και ν’ αγαπάς», μοιάζει να είναι το καρμικό «μότο» που περι-τριγυρίζει την ζωή και το συγγραφικό έργο της Ευδοκίας Σκορδαλά Κακατσάκη. Αλλά και το ποιητικό της έργο. Γιατί η Κακατσάκη γράφει και ποίηση.
Και αυτή η «ανταλλαγή» ενεργειακής αγάπης φάνηκε και φαίνεται στην πορεία ζωής της και την εν γένει εργασιακή, κοινωνική, συγγραφική και ποιητική της δράση.
Γι αυτό και κλείνοντας την εκδήλωση μαζί με τα ευχαριστώ της για τους διοργανωτές, τους παρουσιαστές και τον κόσμο, πάλι για αγάπη μίλησε.
«Νιώθω την αγάπη σας να με τριγυρίζει, να με κυκλώνει, να μου δίνει φτερά… Νιώθω περήφανη που είμαι από τα Χανιά. Γιατί είμαι και από τα Χανιά. Αφού μετά τα 18 μου χρόνια ζω εδώ… Τα παραμύθια μου δεν απευθύνονται στο μυαλό των παιδιών μας. Στην ψυχούλα τους απευθύνονται. Με τρυφερότητα και αγάπη…
«Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος θα ζυμώνω στην σκάφη της καρδιάς μου τέτοια παραμύθια».

« Ζυμωμένα και… αζύμωτα»


Η Ευδοκία Σκορδαλά- Κακατσάκη τηρεί τις υποσχέσεις της. Άλλωστε, εκτίμηση όλων είναι ότι βρίσκεται στην πιο δημιουργική –παραγωγική της περίοδο. Με τρεις ιστορίες «ζυμωμένες» και έτοιμες να (ξε) φουρνιστούν. Ήδη, την επόμενη εβδομάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βιβλιόφωνο» το πρώτο από τα ΤΡΙΑ καινούργια παραμύθια της, το «Ένα παράξενο γαϊτανάκι». Θα ακολουθήσουν, πολύ κοντά, «Η Χαρά του Θεού» και «Η γιασεμιά και τ’ αστεράκια» ένα παραμύθι για παιδιά που ξεκινάνε τώρα να διαβάζουν. Πέραν αυτών, υπάρχουν ακόμα πολλά… «αζύμωτα» παραμύθια στην σκάφη της καρδιάς της. Δεν θ’ αργήσουν κι αυτά. Θεού θέλοντος, θα τα περιμένουμε.


Δημοσίευτηκε στα "Χ.Ν" 30-4-10

Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010

Η …τούρλα του «Καλλικράτη» και οι άνθρωποι

Μετά την τούρλα του Δ.Ν.Τ., και στην τούρλα του «Καλλικράτη» από σήμερα. Δήμαρχοι ανά την χώρα, την Κρήτη και ενδεχομένως τα Χανιά προετοιμάζουν τους δημότες τους για κινητοποιήσεις!! Διότι η γραμμή στα γεωγραφικά όρια αποτελεί-λένε- αιτία πολέμου!! Έτσι… αλλάζουμε κι εμείς οι πολίτες; «Αποκλείοντας» την κάθε οικονομική ανάσα που προσδοκούμε από τον τουρισμό ;
--------
• Διότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι λόγοι που αντιδρούν οι δήμαρχοι είναι άλλοι. Όπως π.χ. ότι η συγκεκριμένη συνένωση δεν βοηθά την προσωπική τους αυτοδιοικητική-πολιτική «επιβίωση». Ή κάποια επιχειρηματικά «συμφέροντα» της περιοχής.
• Ένα επιχείρημα που ακούγεται, ότι με τις συνενώσεις ο πολίτης των χωριών δεν θα εξυπηρετείται και θα χάσει και την ταυτότητά του, μοιάζει να έρχεται από την εποχή των «Καποδιστριακών» συνενώσεων. Ωστόσο ο «Καποδίστριας» όχι μόνο δεν απομόνωσε κατοίκους και δεν έβλαψε την ανάπτυξη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η φιλοτιμία των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων βοήθησε για να προωθηθούν λύσεις (μέσα από πιο οργανωμένους δήμους αντί των αδύναμων κοινοτήτων) σε προβλήματα που χωρίς «Καποδίστρια» θα ήταν ακόμα άλυτα.
• Σε ότι αφορά τις Χανιώτικες αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης» στον πρώτο βαθμό, να πούμε ότι, λίγο-πολύ, ήταν αναμενόμενες. Βεβαίως δεν μπορεί ΟΛΟΙ να είναι ικανοποιημένοι. Αλλά θεωρούμε ότι οι χωροταξικές αλλαγές που, σύμφωνα με πληροφορίες (μέχρι χθες το μεσημέρι), προτείνει το υπ. Εσωτερικών, είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Η Περιφέρεια προβληματίζει


• Άλλωστε, το «πρόβλημα» του «Καλλικράτη» -σύμφωνα με πολλές αναλύσεις που συμμεριζόμαστε-δεν είναι το χωροταξικό. Και δεν είναι και ο α΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ο β΄ βαθμός. Η Περιφέρεια. Όπου τα βήματα δεν είναι τολμηρά ως προς τις αρμοδιότητες.
• Είναι το εκλογικό σύστημα πληθυσμιακής εκπροσώπησης στα Περιφερειακά συμβούλια. Όπως και στην Κρήτη. Όπου εκτός του γνωστού Ηρακλειώτικου φαταουλισμού, ο έλεγχος της πλειοψηφίας του αιρετού Περιφερειακού συμβουλίου από Ηρακλειώτες θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ισόρροπη ανάπτυξη των άλλων νομών.
• Το γεγονός ότι θα διορίζεται ΑΝΤΙ-περιφερειάρχης σε κάθε νομό, αφορά μόνο στην ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν έχει βαρύνουσα σημασία η ψήφος του. Άρα;
• Αν προσθέσουμε σ’ αυτό ότι ο Περιφερειάρχης θα είναι Ηρακλειώτης και ότι από τα Χανιά (γιατί από το Ρέθυμνο κάτι ακούγεται) δεν υπάρχει κανείς από τα δυο μεγάλα κόμματα και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ-μέχρι στιγμής- που να έχει την φιλοδοξία να ηγηθεί ενός περιφερειακού συνδυασμού, δείχνει-δυστυχώς- ότι τα Χανιά έχουν μεγάλο πρόβλημα. Ότι δεν έχουν στελέχη.
• Και δεν υπάρχει σθεναρή πολιτική-κομματική παρέμβαση (σε συνεννόηση ίσως και με το Ρέθυμνο) για αλλαγή –τουλάχιστον- των πληθυσμιακών κριτηρίων εκλογής περιφερειακού συμβουλίου.
• Καλά για διεκδίκηση της έδρας της Περιφέρειας, δεν το συζητούμε. Δεν το θέτουμε, καν. Τέτοια…«κότσια» .

Η έδρα της περιφερειακής διοίκησης

• Επίσης υπάρχει το θέμα της Γενικής Περιφερειακής δ/σης. Θα δημιουργηθούν στην θέση των 13 Περιφερειών, επτά διορισμένες γενικές Διοικήσεις. Η μία εξ’ αυτών, Κρήτης και νήσων Αιγαίου, με έδρα την Κρήτη.
• Αλήθεια, που θα είναι η έδρα της; Ακούτε καμιά συζήτηση γι αυτό; Κάποιοι, από το ΠΑΣΟΚ, λένε- χαμηλόφωνα όμως- ότι θα είναι τα Χανιά. Σε αντιστάθμισμα της ΟΛΙΚΗΣ άλωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου από το Ηράκλειο. Όμως καμιά δημόσια τοποθέτηση δεν γίνεται και καμία συζήτηση για τις έδρες των Γενικών διοικήσεων. Από κανένα κόμμα.
• Γιατί; Τα Χανιά, δεν διεκδικούν ούτε αυτήν την έδρα; Στο… ψιθυριστό θα την πάρουν ;
Τις αποχαιρετούμε;


• Με την ευκαιρία: Τι απέγινε με την διεκδίκηση της έδρας της ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε; Την πήρε η… μαύρη θάλασσα και αυτήν την συζήτηση; Και θα το (ξανασυ)-ζητήσουμε όταν βρεθούμε προ τετελεσμένων ανακοινώσεων;
• Εν τω μεταξύ, φεύγει και το Εφετείο;
• Και με τον ΟΑΔΥΚ τι θα απογίνει; Θα συνενωθεί κι αυτός με την ΚΡΗΤΗ Α.Ε και άρα δεν θα εδρεύει στα Χανιά;
• Τις αποχαιρετούμε, και αυτές τις …Αλεξάνδρειες;
• Παρεμπιπτόντως: Τι απέγινε με εκείνη την επιλογή νέου Γενικού Δ/ντή του ΟΑΔΥΚ που μετά από καθυστέρηση μηνών, θα γινόταν-οριστικά- μία Παρασκευή, πριν ένα μήνα; «Παράπεσε» η συγκεκριμένη… Παρασκευή μεταξύ Πέμπτης και Σαββάτου;

Θεσμοί ΚΑΙ άνθρωποι


• Τα πραγματικά προβλήματα και οι προβληματισμοί του «Καλλικράτη» ξαναλέμε, αφορούν στο β΄ βαθμό. Την Περιφέρεια και την ισόρροπη ανάπτυξη των νομών.
• Στον πρώτο βαθμό θα μπορούσαν τα βήματα να είναι πιο τολμηρά. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μεταρρύθμιση προς την σωστή κατεύθυνση. Γενικά πάντως εκείνο που θα μετρήσει στην επιτυχία και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι εάν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα εκλεγούν είναι αποφασισμένα να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες .
• Εκείνο που θα μετρήσει, εξ’ ίσου, για την επιτυχία ή όχι της νέας αρχιτεκτονικής δομής της αυτοδιοίκησης είναι ΚΑΙ οι άνθρωποι που θα εκλέξουμε για να στελεχώσουν τους νέους θεσμούς. Οι θεσμοί δεν λειτουργούν ανεξάρτητα από του ποιοι τους στελεχώνουν και τους υπηρετούν. Αυτή την «στελέχωση», σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης-διοίκησης, πληρώνουμε σήμερα.
• Στην τούρλα, λοιπόν, και των «Καλλικράτειων» αλλαγών από σήμερα και η Κρήτη και ο νομός μας.
• Γι αυτό, οφείλουμε να επιλέξουμε και να εκλέξουμε με αντικειμενικά κριτήρια ποιοι θα στελεχώσουν τους νέους απαιτητικούς, λόγω και της γενικότερης συγκυρίας, θεσμούς μας.
• Στην Περιφέρεια και στους δήμους.

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 28-4-10

Τρίτη, Απριλίου 27, 2010

Τρεις υποψηφιότητες για το δήμο Χανίων

Δυστυχώς, εκτός από την οικονομική κατάρρευση της χώρας το άλλο μεγάλο πρόβλημά μας είναι ότι έχει «καταρρεύσει» η αξιοπιστία όλου του πολιτικού μας συστήματος. Χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ- σε όλα τα κόμματα- εκ βάθρων.
Λίγοι, πολύ λίγοι, κι αυτοί νεότερης γενιάς, είναι αυτοί που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και να παραμείνουν στο σύστημα.
-------------

• Δύσκολο να γίνει. Αλλά είναι ανάγκη. Κι επειδή οι βουλευτικές εκλογές - εκτός χειρότερου απροόπτου- αργούν, είναι ευκαιρία ο λαός να αλλάξει τα κακώς κείμενα, ξεκινώντας από τις φετινές εκλογές για την αυτοδιοίκηση.
• Ο «Καλλικράτης» είναι μια ευκαιρία. Με πολλές δυσκολίες στην υλοποίησή του. Κυρίως διοικητικές, οργανωτικές. Θα τα καταφέρουμε; Ναι, εάν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα συγκροτηθούν είναι αποφασισμένα να προσφέρουν -και μόνο- στις τοπικές κοινωνίες.
• Οι τοπικές «ζυμώσεις» για το ποιοί θα ηγηθούν, κατ’ αρχήν, του δήμου Χανίων αλλά και των άλλων δήμων που δημιουργούνται και στα Χανιά, που μέχρι τώρα βρισκόντουσαν, εν… σπέρματι, άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά.
• Τρεις φαίνεται να είναι, μέχρι στιγμής, οι σχεδόν βέβαιες υποψηφιότητες Δηλαδή:


Υποψηφιότητα Γρ. Αρχοντάκη

Ήδη, μέσα από συνέντευξή του στην Ελένη Φουντουλάκη στα «Χ.Ν» το περασμένο Σάββατο 24/4, ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης, ατύπως πλην καθαρά, δηλώνει παρών για υποψήφιος δήμαρχος Χανίων. Και μάλιστα μιλά για ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.
• Ο κ.Γρ. Αρχοντάκης, είναι αλήθεια, ότι έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο στην νομαρχία τα τριάμισι χρόνια που υπηρετεί το θεσμό. Θεσμός όμως που είναι αποψιλωμένος αρμοδιοτήτων και επομένως είχε περιορισμένες δυνατότητες παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς. Όμως είναι προσιτός και ανοικτός σε κάθε είδους ιδέες και προτάσεις (υπαλλήλων και πολιτών), έκανε καθοριστικές προσωπικές και θεσμικές παρεμβάσεις για τοπικά θέματα (π.χ. στρατόπεδο Μαρκοπούλου) και η λειτουργία του νομαρχιακού συμβουλίου ήταν η ιδιαίτερα δημοκρατική και χωρίς άχρηστες λαϊκίστικες εντάσεις. Σ’ αυτό συνέβαλαν, φυσικά, και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Νέστορα της αυτοδιοίκησης Γ. Τζανακάκη και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης «Ανεξάρτητη νομαρχία».

Υποψηφιότητα Κυρ. Βιρβιδάκη

Όμως αυτό δεν συνέβαινε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Όπου οι εντάσεις ήταν (και είναι) συνεχείς. Και αυτό οφείλεται στην νοοτροπία της ηγεσίας της σημερινής δημοτικής αρχής. Η οποία πέραν της κριτικής που γίνεται λόγω της αναποτελεσματικότητας της οκτάχρονης θητείας της προκαλεί συνεχώς εντάσεις με την στάση της τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας που έχει θεσπίσει.
• Ο νυν δήμαρχος Χανίων, βέβαια, παρ’ ότι είχε δηλώσει-προ Καλλικράτη- ότι χρειαζόταν δύο τετραετίες για να ολοκληρώσει το «έργο» του, ξαναδηλώνει υποψήφιος.
• Θα δούμε, εάν με τις διαμορφούμενες νέες συνθήκες του «Καλλικράτη», τον διευρυμένο δηλαδή δήμο Χανίων (στον οποίο θα υπαχθούν και οι περιαστικοί δήμοι), επιμείνει σ’ αυτό.

Υποψηφιότητα Γιάννη Κουλιεράκη


• Τι γίνεται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ; Οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, λένε, ότι και στο ΠΑΣΟΚ, μετά από σοβαρές διεργασίες, φαίνεται να κατέληξαν στην πολιτική απόφαση, ότι χρειάζεται ΥΠΕΡΒΑΣΗ της γενιάς των παλαιών ηγετικών στελεχών. Ανεξαρτήτως της θετικής (ή όχι) προσφοράς τους.
• Δηλαδή, όσοι είχαν με κάποιο τρόπο πολύχρονες και στενές «σχέσεις» με «καρέκλες» της αυτοδιοίκησης και δημοσίων οργανισμών, όσοι έχουν «δοκιμαστεί» ακόμα και ως υποψήφιοι, δεν πρέπει να ηγηθούν -τουλάχιστον στον διευρυμένο δήμο Χανίων- του ψηφοδελτίου που θα εκφράζει την νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας. Μπορούν βεβαίως να συμμετέχουν σε ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο καθώς η πείρα τους, ειδικά με τα προβλήματα προσαρμογής που θα υπάρχουν με τον «Καλλικράτη», θα είναι αναγκαία.
• Αναζήτησαν, λοιπόν, ένα πρόσωπο νέας γενιάς. Τελικά το βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Γιάννη Κουλιεράκη ο οποίος -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- συσπειρώνει όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ τοπικά. Ο κ. Γιάννης Κουλιεράκης, λένε, είναι νέος άνθρωπος, έχει εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και δεν έχει καταλάβει κομματικές ή άλλες «δοτές» καρέκλες. Έχει ένα καθαρό ιδεολογικό αλλά όχι παλαιοκομματικό λόγο και μια αυτόνομη παρουσία στην τοπική κοινωνία.
• Θεωρείται ότι η προσωπική δημόσια παρουσία του στα Χανιά είναι διακριτική και συγχρόνως διακριτή. Έχει στο ενεργητικό του μια επιτυχημένη θητεία ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Χανίων επί Γ. Τζανακάκη, θέση από την οποία- αν θυμόμαστε καλά- παραιτήθηκε (λίγοι το κάνουν) για να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα. Ηγήθηκε ψηφοδελτίου στο χώρο του ΕΒΕΧ και συμμετέχει με χαμηλών τόνων αλλά μεστές παρεμβάσεις σε πολλά κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά θέματα. Εδώ και πολλά χρόνια διευθύνει το τοπικό γραφείο του ΚΕΚ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.
• Φαίνεται σχεδόν βέβαιο, ότι ο κ. Γιάννης Κουλιεράκης θα ανακοινώσει προσεχώς την υποψηφιότητά του για το διευρυμένο δήμο Χανίων.
• Τι θα κάνουν τα κόμματα της αριστεράς; Δεν έχουμε πληροφόρηση.
• Οι «ζυμώσεις» μόλις άρχισαν. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολούν όλο το επόμενο διάστημα.

Ας είναι, τόσο οι ζυμώσεις όσο και το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου, για το καλό του τόπου.


Δημοσιεύτηκε στα X.N 27-4-10

Σάββατο, Απριλίου 24, 2010

Μη χάνεις ούτε στιγμή τις χαρές της ζωής

Στο Μου σου του α λα Προυστ

ο ζωγράφος Γιώργος Τζεγιαννάκης




Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ζωγράφος της καθημερινότητας του παρελθόντος, του παρόντος και, φυσικά, του μέλλοντος. Επειδή με τον «μαγικό» χρωστήρα του αναπαριστά εικόνες της χθεσινής και σημερινής καθημερινότητας. Τόσο ζωντανές και αληθινές, τόσο φωτεινές και λιτές, τόσο μελετημένες και καλοδουλεμένες, ώστε είναι βέβαιο ότι θα είναι από εκείνες τις καλλιτεχνικές δημιουργίες που θα επιλέγουν οι μελλοντικοί ιστορικοί τέχνης για να «αποδείξουν» την ρεαλιστική δυναμική της τέχνης του. Μιας τέχνης που «αναλαμβάνει την ευθύνη» να διηγηθεί, στο παρόν και στο μέλλον, εικόνες της Κρητικής, και κυρίως χανιώτικης καθημερινότητας.
Εικόνες που δεν υπάρχουν πια ή χάνονται σιγά - σιγά. Εικόνες που έχει αποθησαυρίσει στην μνήμη του, έτσι όπως τις βίωσε. Αγροτικά σπίτια, σοκάκια, αυλές, πέτρινοι τοίχοι, αλλά και αιωνόβια δένδρα, αμπέλια. Και βέβαια λουλούδια. Πολλά λουλούδια… μοναχικά, που, ωστόσο, ευωδιάζουν ντόπιο άρωμα κρίνου, αμυγδαλιάς, ηλίανθου. Και μαζί, διακριτική, αέρινη, η ανθρώπινη παρουσία. Συνήθως μια γυναικεία φιγούρα. Η ίδια πάντα. Η μούσα του. Με σαφή σημειολογία έρωτος και μητριαρχίας.
Αλλά σε πρόσφατες εκθέσεις του κάνει «στροφή» και σε εικόνες από την Γαλλία, την ιδιαίτερη πατρίδα της γυναίκας του Σαντάλ (η μούσα του). Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ των δύο χωρών από τότε που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην γενέτειρά του, τα Χανιά, το 1995. Είχε φύγει για τη Γαλλία το 1982 και -όπως ο ίδιος λέει- χάρις στις υποδομές που υπάρχουν για τις τέχνες, μπόρεσε να μελετήσει και να ανακαλύψει τις εκφραστικές δυνατότητες της ζωγραφικής. Ο νόστος αλλά και το φως, το φως το ελληνικό, το φως της Κρητικής - Χανιώτικης φύσης φαίνεται ότι ήταν το «αίτιο» της απόφασης επιστροφής και εγκατάστασης στα Χανιά. Χωρίς ωστόσο να αποκοπεί από την Γαλλία, το Παρίσι, την πόλη του φωτός, της τέχνης και των γραμμάτων. Αίτιο το φως. Αιτιατό, έργα γεμάτα φωτεινότητα. Φωτεινότητα που χαρακτηρίζει όλες τις ενότητες έργων του.
Η μουσειολόγος - ιστορικός τέχνης Μυρτώ Κοντομιτάκη, με την ευκαιρία μιας παλιότερης έκθεσής του με θέματα Κρητικής φύσης και ζωής έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για «Έργα που ακτινοβολούν καθαρότητα, όχι μόνο σαν δομή αλλά και σαν αίσθηση. Το λευκό τους έχει τόση ενέργεια «κλειδωμένη» μέσα του που, με τη βοήθεια του απόλυτου μαύρου και την ευφυέστατη χρήση του κόκκινου χρώματος σε στρατηγικά σημεία, επιτυγχάνεται κάθε φορά μια σύνθεση, που συνδυάζει τη γοητεία της φαινομενικά παραδοσιακής ζωγραφικής τεχνικής με μια ακτινοβολία, ανάλογη με αυτήν της ψηφιακής εικόνας. Ένα εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο, αφού ο Γιώργος Τζεγιαννάκης καταπιάνεται με θέματα δύσκολα, τα οποία σε λάθος χέρια θα είχαν ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα: Η αγριάδα των τσίγκινων δοχείων, διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών, που ασβεστώνονται και φυτεύονται, συχνά για να τοποθετηθούν μπροστά σε εξίσου άγριους τοίχους. Φιγούρες που δε θέλεις να τις ενοχλήσεις, να τις ταράξεις…». Από την άλλη, οι επιρροές της καθημερινότητας της Γαλλίας τον ώθησαν και στην δημιουργία έργων που εμπνέονται από το παρόν της.
Ο Γιώργος Τζεγιαννάκης που σήμερα απαντά στο «Μου, σου, του α λα Προυστ» έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει πάρει αρκετές διακρίσεις και έργα του έχουν αγοραστεί για δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Τελευταία παρουσίαση έργων του με κεντρική αναφορά στην ελιά, έγινε τον περασμένο μήνα σε εκθεσιακό χώρο που δημιουργήθηκε στον Πετρόμυλο της «ΒΙΟΛΕΑ» που βρίσκεται στον Αστρικα Κολυμβαρίου. Επίσης, έργα του δημιουργού εκτίθενται τώρα και στην συνεχιζόμενη ομαδική έκθεση «Ο Τόπος και η Τέχνη» της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. ———

• ΠοιΟ είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Είμαι γενικά αυθόρμητος αλλά και επιφυλακτικός στις κρίσεις μου για τους άλλους.
• Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Το φως του ήλιου, οι μυρωδιές και τα χρώματα της φύσης. Οι καλές μου σχέσεις με τους ανθρώπους.
• Τι είναι για σας ευτυχία;
Την ευτυχία, τη βρίσκω, με κάποια προσπάθεια, σ’ αυτά που έχω.
• Τι είναι για σας δυστυχία;
Πρώτα όταν δεν εξασφαλίζονται οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου (τροφή, υγεία, μόρφωση) και ύστερα όταν ψάχνουμε την ευτυχία σε ό,τι δεν έχουμε.
• Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς γέλιο αλλά ούτε τη στιγμή
• Το βασικό σας ελάττωμα;
Αυτό έχει να κάνει με τα κριτήρια του καθενός που μπαίνει στον κόπο ν’ ασχοληθεί μαζί μου.
• Η βασική σας απασχόληση;
Η ζωγραφική.
• Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Την ειλικρίνεια.
• …σε μια γυναίκα;
Την ειλικρίνεια.
• Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Τα κοινά μας ενδιαφέροντα και τη φιλία τους.
• Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Ο τόπος όπου ο άνθρωπος θα ζούσε σε αρμονία με τη φύση και η φύση θα ήταν γενναιόδωρη μαζί του.
• Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Προς μέρη που θα ανακαλύψω πράγματα που αγαπώ.
• Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Αυτός που με το συγγραφικό του έργο με κάνει πιο ευτυχή, πιο σοφό αλλά και μου βάζει μια τάξη σ’ αυτά που έχω στο μυαλό
• Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Αυτός που καταφέρνει με την ευρηματική χρήση του λόγου να ξυπνήσει μέσα μου ό,τι όμορφο έχω συλλέξει στη ζωή μου αλλά και να προσθέσει ομορφιά.
• Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Ακούω συνθέτες απ’ όλες τις εποχές, τις ηπείρους και τα είδη, ανάλογα με τις μουσικές ανάγκες της στιγμής
• Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Αυτός που χρησιμοποιεί την ζωγραφική για να εκφραστεί με τέχνη και χωρίς συνταγές επιτυχίας.
• Η ταινία που σας σημάδεψε;
Με σημάδεψαν πάρα πολλές ταινίες, ειδικά όσες δεν είναι προϊόντα άμεσης κατανάλωσης ή μέσα αποβλάκωσης. Αυτή την περίοδο μου έρχεται στο μυαλό Ο Δικτάτορας του Τσάρλι Τσάπλιν, δεν ξέρω γιατί.
• Τι απεχθάνεστε περισσότερο;
Απεχθάνομαι την υποκρισία, τη μισαλλοδοξία, την απληστία.
• Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;
Σε περίπτωση που η αλήθεια βλάπτει χωρίς να ωφελεί.
• Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε αυτά που δεν επαναλαμβάνονται.
• Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Το ταλέντο του τραγουδιστή και του μουσικού.
• Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας;
Να παρατηρώ και να απολαμβάνω τα πράγματα που μου αρέσουν.
• Τι σας λείπει περισσότερο;
Φυσικές ομορφιές που καταστράφηκαν, αγαπημένοι άνθρωποι που πέθαναν.
• Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Να μην μπορώ να απολαμβάνω όσα αγαπώ.
• Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Σε προβληματισμό πως θα μπορώ να συνεχίσω να επικοινωνώ δια μέσου της τέχνης μου σε μια εποχή κρίσης αξιών.
• Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;
Γέρος, υγιής, πριν απ’ αυτούς που αγαπώ.
• Ποιο είναι το μότο σας;
Μη χάνεις ούτε στιγμή τις χαρές της ζωής.


Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 24.04.2010

Τετάρτη, Απριλίου 21, 2010

Συμπόσιο και πάρκο γλυπτικής Υποθήκες πολιτισμικής ανάπτυξης

21.04.2010

Γράφει η ΝΑΝΩ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ - ΚΟΥΤΣΑΚΗ
Nanosk.blogspot.com
nanok@otenet.gr

Πάρκο γλυπτικής στο περιβαλλοντικό πάρκο Αγιάς: Το ολοκληρωμένο όραμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων για τον χώρο γύρω από τη λίμνη της Αγιάς. Ένα όραμα που έχει μπει, εδώ και δυο χρόνια περίπου, σε πορεία υλοποίησης. Καθώς οι απαιτούμενες μελέτες προχωρούν και μάλιστα αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν.
Αρα, το Χανιώτικο στοίχημα πλέον είναι, το έργο αυτό -που αποτελεί μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική-πολιτισμική παρέμβαση- να ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης. Κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αθαν. Καρούντζος (ο αιρετός περιφερειάρχης που θα προκύψει, τι θα κάνει;).
• Ευτυχώς, τα «ατού» του έργου, πάντως, είναι «άπαικτα». Καθώς είναι το μοναδικό προετοιμαζόμενο έργο ολοκληρωμένης πράσινης ανάπτυξης στην Κρήτη.
• Περιλαμβάνει περιβαλλοντικό πάρκο, εκθεσιακό κέντρο στο παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ και ποδηλατική διαδρομή από την Αγιά έως τον Πλατανιά. Όλα τα παραπάνω θα ενισχύσουν τον τουρισμό, τον ποδηλατικό τουρισμό και άρα την τοπική οικονομία.

Πάρκο γλυπτικής…

Όμως, ο σχεδιασμός δεν σταματά εδώ. Όπως είχε από πέρυσι ανακοινωθεί, η μεγάλη αυτή πολιτισμική παρέμβαση αναμένεται να ενισχυθεί με την δημιουργία πάρκου γλυπτικής.
• Τι είναι ένα πάρκο γλυπτικής; Υπάρχουν αλλού;
• Ένα πάρκο γλυπτικής είναι αυτό που δηλώνεται. Δηλαδή ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος, ο οποίος πέρα από την φυσική περιβαλλοντική του προσφορά στους πολίτες και στους επισκέπτες δίνει ευκαιρίες για εικαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες με την σειρά τους «προκαλούν» πολιτιστικά γεγονότα. Μεγάλης και μικρότερης κλίμακας. Ανάλογα με τις ενέργειες εκείνων που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν αυτούς τους χώρους.

…Μέσω συμποσίων

• Πώς δημιουργείται όμως ένα πάρκο γλυπτικής; Ο πιο «εύκολος» τρόπος, που ήδη έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό, στην Κύπρο αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, είναι, μέσω συμποσίων γλυπτικής. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τα συμπόσια ποίησης, λογοτεχνίας κ.λπ. Συναντώνται καλλιτέχνες και δημιουργούν ΖΩΝΤΑΝΑ. Με την διαφορά ότι εδώ το εικαστικό αποτέλεσμα, κατόπιν συμφωνίας με τους δημιουργούς, παραμένει στον χώρο. Και όχι μόνο. Ο χώρος, σε συνδυασμό με το θέμα του συμποσίου μπορεί να προσδιορίζει και τις εικαστικές δημιουργίες. Και βέβαια τις διαστάσεις τους.
• Παρένθεση: Έχουμε επιλέξει θέμα; Η να μπουν σε δημόσια τοπική διαβούλευση, προτάσεις;
• Τα συμπόσια μπορεί να είναι ετήσια και διεθνή. Επομένως, το πάρκο γλυπτικής μπορεί να εμπλουτίζεται κάθε φορά από νέα έργα διαφόρων καλλιτεχνών, οι οποίοι δηλώνουν συμμετοχή. Και τελικά, ανάλογα με τις συμμετοχές και τα έργα που θα δημιουργούνται κάθε χρόνο, το κάθε πάρκο γλυπτικής να αποκτά την δική του εικαστική - πολιτιστική ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Με την οποία, ειδικά τώρα, με τις δυνατότητες του διαδικτύου, μπορεί να «ταξιδεύει» ανά τον κόσμο, να δημιουργεί εστία πολιτισμού και να προσελκύει τουρισμό.
• Παράλληλα, σε κάθε συμπόσιο μπορεί να αναπτύσσονται πολιτιστικά γεγονότα, που με τη σειρά τους προκαλούν το ενδιαφέρον περισσότερων πολιτών και επισκεπτών. Μουσικά γεγονότα π.χ. θα μπορούσαν -σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα- να προγραμματίζονται μαζί με τα ετήσια συμπόσια γλυπτικής.

Προετοιμασία

Την περασμένη εβδομάδα ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης, ο οποίος «παλεύει» όλη την ιδέα για το περιβαλλοντικό - πολιτισμικό πάρκο στον περιβάλλοντα χώρο της Λίμνης της Αγιάς, συναντήθηκε στη Νομαρχία Χανίων με οκτώ καταξιωμένους γλύπτες προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες πραγματοποίησης του ΠΡΩΤΟΥ συμποσίου γλυπτικής στα Χανιά, τον Σεπτέμβριο που έρχεται.
• Το πλάνο είναι να φιλοξενηθούν για ενάμισι μήνα περίπου και να δημιουργούν στον περιβάλλοντα χώρο της Λίμνης. Το διάστημα αυτό, πολίτες και τουρίστες και, φυσικά σχολεία, ντόπιοι και όχι μόνο εικαστικοί δημιουργοί μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο και να παρακολουθούν την εξέλιξη της δημιουργίας.
• Ο δήμος Θερίσου (οποίος επίσης έχει αγκαλιάσει το συνολικό εγχείρημα) αλλά και ο Νομός έχουν να ωφεληθούν τα μέγιστα από το συνολικό σχέδιο.
• Μεγαλεπήβολο το όλο σχέδιο για τον περιβαλλοντικό πάρκο Αγιάς. Από μόνο του άλλωστε, φαίνεται να εξασφαλίζει την υστεροφημία και αυτών που το οραματίστηκαν και χρηματοδότησαν τις μελέτες αλλά και αυτών που θα κληθούν, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να το υλοποιήσουν (που απ’ ό,τι φαίνεται από το χωροταξικό των δήμων θα πρόκειται για τον διευρυμένο δήμο Χανίων με τον οποίο συνενώνεται ο δήμος Θερίσου). Και αυτό είναι καλό. Και για τον δήμο Θερίσου και για τον διευρυμένο δήμο και τον Νομό. Γιατί ο δήμος Χανίων έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να προχωρήσει το όλο σχέδιο με τις υπάρχουσες τεχνικές και διοικητικές του υποδομές. Αρκεί φυσικά, οι αυτοδιοικητικοί που θα εκλεγούν, να το αγκαλιάσουν και προγραμματικά και ουσιαστικά μετά την εκλογή τους.

Από εφέτος

Εν τω μεταξύ, πρέπει να πιέσουμε όλοι να υλοποιηθεί από εφέτος το συμπόσιο γλυπτικής του καλοκαιριού. Η δαπάνη δεν είναι μεγάλη. Φιλοξενία, μάρμαρα μπορούν να είναι χορηγίες. Η όποια δαπάνη υπάρξει θα είναι ελάχιστη. Και αστεία σε σχέση με το όφελος των άμεσων …υποθηκών που θα εγγράψει το ΠΡΩΤΟ αυτό συμπόσιο γλυπτικής.
• Υποθήκη ΑΜΕΣΗΣ (ντε φάκτο) δημιουργίας πάρκου γλυπτικής με τα πρώτα έργα να παραμένουν στον χώρο.
• Υποθήκη «πίεσης» στην όποια νέα περιφερειακή εξουσία (και κεντρική βέβαια) να εντάξει ΑΜΕΣΑ στο ΕΣΠΑ την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου, αφού δεν θα μπορεί να αγνοήσει ότι, ήδη, κομμάτι του έργου υλοποιείται.
• Υποθήκη πολιτιστικού γεγονότος που εγγράφεται στα πολιτιστικά ΣΥΝ του δήμου και του νομού.
• Υποθήκη νέας δομής για την επόμενη τουριστική χρονιά .
• Υποθήκη άμεσης προσθετικής αξίας στην τοπική οικονομία.

Θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να εγγράψουμε πολιτισμικές υποθήκες προώθησης της τοπικής μας ανάπτυξης;

Κυριακή, Απριλίου 18, 2010

Δεν έπαθε κανείς ποτέ τίποτα από αγάπη

Απαντά η φιλόλογος Βαρβάρα Περράκη
17.04.2010



«Είμαι γυναίκα, σημαίνει: Χωρίς αυταπάτες, χωρίς μυθεύματα, χωρίς παράξενες δεσμεύσεις, χωρίς προκαταλήψεις, είμαι άνθρωπος…». Έτσι άρχιζε το «απέριττο» -όπως πάντα- χρονογράφημά της στην στήλη της … «Τα Περιττά» στο φύλλο του Μαρτίου- της μηνιαίας εφημερίδας «Πυξίδα της Πόλης». Γιορτή της Γυναίκας γαρ, στις 8 Μαρτίου. Οξύμωρη με την λιτότητα του λόγου της η «ετικέτα» της στήλης της, αλλά στα κείμενά της αναδεικνύονται πράγματι «Τα περιττά» της δημόσιας ζωής μας.
Ο χειμαρρώδης, λογοτεχνικός, εύστοχος, φιλοσοφημένος, παγκοσμιοποιημένος, ευαίσθητος και οξυδερκής λόγος της «σαϊτίζει» την καρδιά των προβλημάτων. Παρ’ ότι τα λόγια που χρησιμοποιεί είναι… γκαρδιακά.
Γιατί ο στόχος της δεν είναι να κατακεραυνώσει, αλλά να διαπιστώσει. Να αφυπνίσει. Να μαλώσει μητρικά. Να ξυπνήσει τις ωραίες… κοιμώμενες ψυχές μας, τις αρετές της φυλής μας, τις αρετές της προσωπικότητάς μας. Να μας βγάλει από τους καναπέδες μας. Και το κάνει όπως και όπου μπορεί. Με αγάπη. Για το σχολείο και τους μαθητές της. Για την πόλη. Για τους ανθρώπους και τους φορείς της, που συχνά - πυκνά την (προσ)καλούν να καταθέσει την δική της έγκυρη ματιά για την τοπική λογοτεχνική, πολιτιστική δημιουργία. Να συμβάλλει στην ανάδειξή της. Με τον δικό της μοναδικό ταλαντούχο και άρτιο λόγο. Την δική της μεγάλη φιλολογική παιδεία. Την δική της ουμανιστική προσέγγιση. Αφού, όπως ξέρετε η Βαρβάρα Περράκη, που σήμερα απαντά στο Μου σου του α λα Προυστ, είναι πάντα «ετοιμοπόλεμη» για προσφορά. Χαρίζει από τον χρόνο της και δεν φείδεται κόπου και έρευνας, προκειμένου να «ερμηνεύσει» και να παρουσιάσει πνευματικές δουλειές, βιβλία ή να τεκμηριώσει ιστορικά και πολιτισμικά γεγονότα της πόλης . Γιατί; Από ΑΓΑΠΗ. Στον (συν)άνθρωπο, στην πόλη, στον τόπο. Γι’ αυτό άλλωστε και το μότο ζωής που πρεσβεύει «Δεν έπαθε κανείς ποτέ τίποτα από αγάπη» αποτελεί, όντως, την καθημερινή της πρακτική. Είναι δάσκαλος που διδάσκει και λόγο κρατά.


Μπορεί, όπως μας είπε η ίδια σε μια μικρή κουβέντα που είχαμε για τις ανάγκες της προετοιμασίας της στήλης, να πνίγεται (ως καθηγήτρια που είναι) «μέσα σε ένα υποκριτικό εκπαιδευτικό σύστημα, τυφλό κι απρόσωπο έως αναποτελεσματικό». Όμως, στην έδρα είναι αλλιώς. Δίνει μάθηση και αγάπη. Αφού στην τάξη περνά καλά, γιατί συγχωρεί κι αποδέχεται την ορμή της εφηβείας και συγχρόνως πραγματοποιεί το χρέος της στη νέα γενιά.
Άλλωστε, μας λέει μεταξύ άλλων, «Είμαι φιλόλογος και προσπαθώ να ανταποκριθώ, χρόνια τώρα, γιατί είναι λέξη βάρια και δύσκολη… Αγαπώ αυτή την πόλη και προσπαθώ να της το δείχνω. Αγανακτώ με το νεοπλουτισμό της, με τη λήθη πολλών κατοίκων της, με την άγνοια και την αδιαφορία, με την καταστροφική επέμβαση πολλών στην παγιωμένη αισθητική της πόλης. Θυμώνω που ο σύγχρονος Κρητικός περιορίζει την ταυτότητά του στις επικίνδυνες μπαλωθιές,στις κούπες με ουίσκι και σε λαϊκίστικα νεοκρητικά κατασκευάσματα. Ανησυχώ για τον εφησυχασμό και την αδράνεια, τα σκυμμένα κεφάλια, την αποδοχή χωρίς αντίσταση και την υποχώρηση της συλλογικής συνείδησης… Θλίβομαι που και η νέα κυβέρνηση αδιαφορεί για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ειδικότερα απορώ γιατί οι χανιώτες δεν παλεύουν μαζικά κι επίμονα για το Νοσοκομείο Χανίων, δηλαδή για τη ζωή τους… Προσπαθώ να είμαι παρούσα και συνεπής».
Είναι γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Χανίων, γράφει κάθε μήνα στην μηνιαία εφημερίδα «Πυξίδα της Πόλης» και παλιότερα στην εφημερίδα «ΜΗΝΥΜΑ».
Η Βαρβάρα Περράκη είναι αυτό που φαίνεται. Και κάνει ότι λέει και γράφει. Είναι αισιόδοξη σε ατομικό επίπεδο επειδή, όπως λέει, έχει ένα παιδί. Είναι απαισιόδοξη για την πορεία της κοινωνίας. Προτιμά τη σκληρή γλώσσα της αλήθειας. Πατά στη γη, απογειώνεται εύκολα και καταφεύγει στη λυτρωτική αγκαλιά της ποίησης, όταν όλα μαυρίζουν γύρω της. Κλαίει και γελά εύκολα και προσπαθεί να διατηρήσει την παιδικότητά της.
Γεννήθηκε στην Αθήνα από Κρητικό πατέρα από τα Τοπόλια και μητέρα Πειραιώτισσα. Μεγάλωσε με πολλή χαρά, φωνές και γλέντια. Έχει μια 20χρονη κόρη που λατρεύει, η οποία σπουδάζει παιδαγωγικά στο Ρέθυμνο.

• Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Προεπιλεγμένη εξωστρέφεια
• Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Το ελληνικό δημόσιο
• Τι είναι για σας ευτυχία;
Η κόρη μου
• Τι είναι για σας δυστυχία;
Το μοιραίο της ανθρώπινης ύπαρξης
• Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Το Πάσχα
• Το βασικό σας ελάττωμα;
Νευριάζω εύκολα
•  Η βασική σας απασχόληση;
Μάθημα και διάβασμα
• Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Την εξυπνάδα
• …σε μια γυναίκα;
Τον αυτοσεβασμό
• Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Την ετοιμότητά τους
• Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Μια συγγραφέας που θα έκτιζε ελπίδες
• Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Τον ψάχνω ακόμα
• Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Το σχεδιάζω
• Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Γαλανάκη, Καρυστιάνη, Καραγάτσης
• Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Καβάφης, Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Δημουλά
• Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Χατζηδάκης Θεοδωράκης Μικρούτσικος
•  Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Μου αρέσουν πολλοί
• Ο αγαπημένος σας ήρωας-ηρωίδα από την λογοτεχνία;
Οι γυναίκες της ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ
• Η ταινία που σας σημάδεψε;
Τώρα τελευταία το ΚΥΜΑ
• Τι απεχθάνεστε περισσότερο ;
Τους φλύαρους, ανεύθυνους, εγωιστές, καναπεδάτους
•  Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα ;
Όταν έχω πονοκέφαλο
• Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα εφηβικά και τα παιδικά
•  Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένη;
Της ποίησης
• Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;
Ουδείς τέλειος
• Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας ;
Διαβάζω
• Τι σας λείπει περισσότερο;
Χρόνος, υλικό για όνειρα
•  Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Η αρρώστια και ο θάνατος
• Εάν συναντούσατε το Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
Γύρνα αμέσως στη γη
• Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Αναζητώ νέους μύθους
• Ποιο είναι το μότο σας ;
Δεν έπαθε κανείς ποτέ τίποτα από αγάπη

«…Μια πόλη είναι οι δρόμοι της, τα κτίσματά της, οι άνθρωποι της. Μια πόλη είναι τόσες ζωές, αγωνίες, ιδέες, μνήμες, που διασταυρώνονται τυχαία ή όχι και κτίζουν τις εποχές με τα υλικά στ’´ ανθρώπινα μέτρα. Μια πόλη είναι «μια μάνα που κάτω από τα φτερά της ονειρευόμαστε», κατά τον Γ. Μανουσάκη. Σήμερα ποια, κάποια χρόνια μετά την ποιητική «μαρτυρία», τα Χανιά προβληματίζονται για το παρόν τους σε σχέση με το βαρύ παρελθόν και με ένα αβέβαιο μέλλον; …Οι δρόμοι έχουν ονόματα. Τα διαβάζουμε; Ζωγράφοι και ποιητές, κεραμίστες, θεατράνθρωποι κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Τους αναζητούμε; Λαογράφοι και μαντιναδολόγοι, μουσικοί – υπερασπιστές μιας επίμονης ποιότητας, γράφουν, συνθέτουν και τραγουδούν. Τους ακούμε;… Τα Χανιά του 2010, έχουν χρέος απέναντι στην ιστορία, στην αρχοντιά, στην ομορφιά να αναλογιστούν το δρόμο τους… Η επίμοχθη αναζήτηση του ανθρώπινου μέτρου είναι ίσως μια αρχή…
Αποσπάσματα από την στήλη της «Τα περιττά» στην «Πυξίδα της Πόλης» με τίτλο «Ομορφη Πόλη…» και αφορμή το πνευματικό μνημόσυνο του Γιώργη Μανουσάκη

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010

Μαραμένα… Ανθεστήρια

Χανιώτικα Νέα 14.04.2010

Αναρωτιόμαστε πολλές φορές τι έχουν τα έρμα τα προβλήματα της πόλης
και δεν προχωρούν; Και μαραίνονται πριν… ανθίσουν;
Πριν… «ανθίσουν» γράψαμε και μας ήλθε… φλασάκι το θέμα των ΔΗΘΕΝ Ανθεστηρίων που ετοιμάζει φέτος για δεύτερη -λέει- χρονιά ο δήμος Χανίων.
Λέμε ΔΗΘΕΝ ανθεστήρια διότι η δημοτική μας αρχή, οκτώ χρόνια στην εξουσία και άλλα τόσα αντιπολίτευση, δεν συμπεριέλαβε ποτέ στο προεκλογικό της πρόγραμμα υλοποίηση αυτής της πολιτιστικής - πολιτισμικής δράσης.

Επίσης, εναντιώθηκε -επί δημαρχίας Τζανακάκη- στην ολοκληρωμένη πρόταση που είχε κατατεθεί το 2001 για Ευρωμεσογειακές ΓΙΟΡΤΕΣ πολιτισμού. Το είπε -άλλωστε- τις προάλλες στο δημοτικό συμβούλιο ο Δημήτρης Λειψάκης που είχε εισηγηθεί την πρόταση, τότε, ως αντιδήμαρχος και είχε εγκριθεί. Σ’ αυτήν περιλαμβάνονταν και τα Ανθεστήρια για την πόλη των Χανίων. Εκτός αυτού, ανάλογη πρόταση για τον νομό και την Κρήτη, με πυρήνα για την πόλη των Χανίων τα Ανθεστήρια, είχε κατατεθεί και στο ΕΛΚΕΠΑ από το 1994. Είχε υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση και είχε κατ’ αρχήν εγκριθεί. Δυστυχώς το ΕΛΚΕΠΑ καταργήθηκε. Επίσης, ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης, έχει ενδιαφερθεί να υλοποιήσει τον θεσμό των Κρητοευρωμεσογειακών γιορτών με κεντρική εκδήλωση στην πόλη των Χανίων τα Ανθεστήρια.

Τότε• 

Όταν λέμε ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ, εννοούμε την αναγέννηση του θεσμού που η πόλη αυτή γιορτάζει από τον 19ο αιώνα με μόνες διακοπές τις περιόδους πολέμου. Ανθεστήρια, που μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο διοργάνωναν σύλλογοι γονέων και αργότερα άνθισαν περισσότερο όταν τα ανέλαβε -μέχρι το 1960 περίπου- ο τουριστικός Σύνδεσμος με τις αείμνηστες Γκαζή - Ξενάκη. Ανθεστήρια που έχουν αφήσει εποχή, με ανθισμένα άρματα και παράλληλες εκδηλώσεις όπως αυτή της ανθοκομικής έκθεσης. Ανθεστήρια με παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις στο εθνικό Στάδιο των Χανίων. Παρά τα φτωχά μέσα της εποχής, ήταν πολύ καλύτερα, πλουσιότερα… και αρχοντικότερα της περυσινής… απομίμησης και της πανομοιότυπης φετινής πρότασης.

Σύγχρονη προσέγγιση• 

Γιατί, τώρα πια, στα 2010, τα ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ πρέπει να έχουν σύγχρονη προσέγγιση. Με περιβαλλοντικά μηνύματα. Και σύγχρονη διοργάνωση. Με φεστιβαλική διάσταση. Με παρέλαση λουλουδένιων αρμάτων, με περιβαλλοντικά, λαογραφικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα. Με πεζοπόρα τμήματα. Με μαζική συμμετοχή μαθητών, πολιτών, μαζορετών, λαογραφικών συλλόγων και πολλών άλλων. Στα πρότυπα διοργάνωσης ανθεστηρίων στην Ρόδο, στο Αίγιο, στην Μεσσηνία και σε πολλές άλλες Ελληνικές πόλεις, στην Κύπρο και σε άλλες ευρωμεσογειακές πόλεις. Όπως στην Ιταλία, στη Γαλλία και σε τρίτες Μεσογειακές χώρες. Με τις οποίες θα μπορούσαμε να κάνουμε ανταλλαγές.
• Αναφερόμαστε σε Ανθεστήρια που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες αφού διαφημίζονται και περιλαμβάνονται σε τουριστικούς οδηγούς και σε άλλα έντυπα, στο διαδίκτυο και σε ηλεκτρονικά μέσα προβολής. Αλλά αυτό απαιτεί σχεδιασμό, πρόγραμμα, προετοιμασία.
• Ανθεστήρια με προδιαγραφές πολυπολιτισμικών παράλληλων εκδηλώσεων (αθλητικές, λαογραφικές, μουσικές, χορευτικές κ.ά.) Και τέτοιες έχουν αναλυτικά καταγραφεί και υποβληθεί στην τότε ΔΗ.ΠΕ.Χ. Υπάρχουν και τις γνωρίζουν ΟΛΟΙ εκεί. Απλά τις είχαν στην κατάψυξη. Μόνο που… απόψυξη χρειάζεται ΑΓΑΠΗ. Αλλιώς τα ανθ(η)-εστήρια μαραίνονται.
•  Επί έξι χρόνια η δημοτική αρχή Χανίων, περί άλλων τύρβαζε. Και την περασμένη εβδομάδα έκανε μία ενημέρωση για τα Ανθεστήρια που θα γίνουν… τον επόμενο μήνα.


Ταραταζούμ

• Κατ’ ευφημισμό, ανθεστήρια δηλαδή. Φο, όπως λένε και οι Γάλλοι. Ψεύτικα. Συγκλαδίσανε δυο τρεις ιδέες από τις καταγεγραμμένες, τις… συρρίκνωσαν (όπως στο έργο «Αγάπη μου ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΑ τα παιδιά») και, ιδού… Βάφτισαν ανθεστήρια τις βόλτες αμαξών που πετάνε λουλούδια και τα χορευτικά των παιδιών στον δημοτικό κήπο.
• Ένα μικρό ταραραζούμ να γίνει, να βγούμε στις τηλεοράσεις να λέμε πως κάναμε Ανθεστήρια.

Χρειάζεται όραμα

• Τα ανθεστήρια για να έχουν αξιώσεις, αντάξιες του παρελθόντος αλλά κυρίως αντάξιες (και ανταγωνιστικές) των σημερινών ανάλογων ανθεστηρίων ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, χρειάζονται προετοιμασία και σχεδιασμό πάνω από εξάμηνο. Και βέβαια χρειάζονται την μαζική συμμετοχή του κόσμου. Ο οποίος, όπως στα καρναβάλια, θα έχει αποφασιστικό λόγο και θα δημιουργήσει ομάδες και άρματα. Και αυτά χρειάζονται ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΨΥΧΗ και ΑΓΑΠΗ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
• Θέλει ΟΡΑΜΑ για την πόλη και τον θεσμό. Ώστε αυτός να ταυτοποιηθεί και να μας προβάλλει πολιτισμικά και τουριστικά. Και έτσι η πόλη θα έχει κέρδος άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Κοινωνικοοικονομικό.
Κοντόφθαλμα πολιτικά κέρδη
• Εκείνο που τώρα θα γίνει -όπως και πέρυσι άλλωστε- είναι να δαπανηθούν χρήματα του δήμου για μια εκδήλωση από την οποία το μόνο κέρδος που -υποτίθεται- ότι θα υπάρξει είναι εκλογοπολιτικό. Η πόλη δεν κερδίζει ΤΙΠΟΤΑ. Δυστυχώς, τούτη η δημοτική αρχή έχει αποδείξει πόσο… κοντόφθαλμα αυτοδιοικητικά, βλέπει την υλοποίηση θεσμών.
• Κατάργησε τον εξαιρετικό θεσμό του Φεστιβάλ Εθνοτήτων που είχε πανελλαδική και όχι μόνο προβολή και βράβευση καθώς οι πρωταγωνιστές του (όπως ο Μανώλης Γκαζής) δεν ήταν… της παράταξης.
• Ανακοίνωσε βαρύγδουπα, πριν δυο χρόνια, ένα Φεστιβάλ των λαών… ΧΩΡΙΣ λαούς (επειδή προβλεπόταν ως soft δράση του προγράμματος της Σπλάνζιας). Τι απέγινε; Τίποτα.

Κρίμα

 Κρίμα. Για την πόλη και τον –πάλαι ποτέ- ανθηρό θεσμό των ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ. Γιατί η απομίμηση και μάλιστα η κακή και μίζερη απομίμηση, είναι χειρότερη από την μίμηση. Αυτά τα ανθεστήρια που υλοποιεί η δημοτική αρχή είναι... μαραμένα.
Η ελπίδα όμως… μαραίνεται τελευταία. Με τον «Καλλικράτη», μια νέα δημοτική αρχή ελπίζουμε ότι θα δώσει και νέα πολιτισμική ώθηση σε πολλές πολιτισμικές δράσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να στεριώσουν στα Χανιά αλλά έχουν… καταψυχθεί επί 8 χρόνια. Μεταξύ αυτών και τα Χανιώτικα περιβαλλοντικά - πολυπολιτισμικά ευρωμεσογειακά ανθεστήρια.

Αμην


Nanosk.blogspot.com
nanok@otenet.gr

Δευτέρα, Απριλίου 12, 2010

Η μαρίνα, η λαϊκή και το… δακτυλίδι

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 12.04.2010



Εδώ, λοιπόν, καράβια (της οικονομίας μας) χάνονται και βαρκούλες αρμενίζουν. Ή, για να το γράψουμε αλλιώς, ώστε να μπούμε στο θέμα μας: εδώ κρουαζιερόπλοια «χάνονται» για τα Χανιά, και ο δήμος Χανίων τυρβάζει για αρμοδιότητες που έχει στο θέμα της πρότασης μιας συντονιστικής επιτροπής οκτώ τοπικών φορέων του νομού για την χωροθέτηση ή όχι μαρίνας και θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή του Κουμ Καπί.
Την Μ. Τετάρτη συζητήθηκε στην αρμόδια Νομαρχιακή επιτροπή Τουριστικής Προβολής (Ν.Ε.Τ.Π) του νομού η παραπάνω πρόταση - αίτημα που υποβλήθηκε σ’ αυτήν.

Συντονιστική φορέων Νομού

Η πρόταση είναι τεκμηριωμένη, αναλυτική και δεν είναι ανταγωνιστική με την υπάρχουσα από χρόνια πρόταση για δημιουργία Μαρίνας στην Σούδα. Η οποία, δυστυχώς, δεν φαίνεται να περπατά. Φαίνεται όμως να περπατά η δημιουργία στην Σούδα αλιευτικού καταφυγίου. Μακάρι να προχωρήσει και η πρόταση για Μαρίνα. Άλλωστε επανέρχονται και σ’ αυτό το αίτημα οι ίδιοι φορείς με το ίδιο υπόμνημα. Αυτό δεν εμποδίζει την δημιουργία Μαρίνας στο Κουμ - Καπί.
• Τα «Χανιώτικα νέα» (1-4) δημοσίευσαν αναλυτικό ρεπορτάζ της Ελένης Φουντουλάκη, στο οποίο αναφέρεται και το Υπόμνημα που έχει καταθέσει η συντονιστική επιτροπή φορέων. Την οποία αποτελούν οι: 1) Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων (Ι.Ο.Χ), 2) Ναυτικός Όμιλος Χανίων, 3) Σύλλογος Ξενοδόχων Χανίων, 4) Ένωση Τουριστικών καταλυμάτων Νομού Χανίων, 5) Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, 6) Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων, 7) Σωματείο Ερασιτεχνών Αλιέων, 8) Ομοσπονδία ΑΠΤΕΡΑ.
• Τρέχουν οι άνθρωποι να προλάβουν. Επειδή οι καιροί ου μενετοί, το ΕΣΠΑ τρέχει, πρέπει κι εμείς να τρέξουμε να προλάβουμε να καταθέσουμε προτάσεις.
• Η πρωτοβουλία είναι του Ι.Ο.Χ. Ο οποίος εδώ και δυο χρόνια έχει καταθέσει την πρόταση στο δήμο Χανίων. Πλην, η δημοτική μας αρχή… την συρτάριασε κανονικά. Οχλήσεις, παραοχλήσεις. Πράμα. Ούτε ήλθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Αρμοδιότητες 1

• Είδε και αποείδε ο Ι.Ο.Χ., μίλησε με τους προαναφερόμενους φορείς (και από ότι ξέρουμε θα προστεθούν και άλλοι φορείς στην συντονιστική επιτροπή διεκδίκησης Μαρίνας στο Κουμ - Καπί), και κατέφυγαν κατ’ αρχήν στον Άγιο… Παντελεήμονα: Στη Νομαρχία, και ειδικότερα στην Ν.Ε.Π.Τ. για να δουν… φως. Και πράγματι είδαν. Η Νομαρχιακή επιτροπή Τουριστικής προβολής, δεν άφησε το θέμα στο συρτάρι. Το συζήτησε. Και αποφάσισε ότι θέλει να το προωθήσει. Αλλά χρειάζεται και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, μια και το Κουμ - Καπί βρίσκεται στην πόλη.
• Δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε, ότι η δημοτική αρχή Χανίων… άστραψε και βρόντηξε μόλις έμαθε ότι το θέμα συζητείται στην Ν.Ε.Π.Τ. Διότι, λέει, είναι παράνομο. Είναι δική του αρμοδιότητα. Καταλάβατε; Εμείς πάλι όχι.
Διότι κατ’ αρχήν ,ναι. Είναι. Αλλά, όταν εδώ και δυο χρόνια, έχει την πρόταση του Ι.Ο.Χ. στα συρτάρια της, γιατί δεν απεφάνθη; Γιατί δεν την συζήτησε; Έχουμε πολλές αναπτυξιακές υποδομές στην πόλη και στον νομό, τέτοιες; Δεν την χρειαζόμαστε; Δεν έπρεπε να έχει… σχιστεί η δημοτική αρχή Χανίων να την προωθήσει; Ή να δώσει -τουλάχιστον- μια απάντηση, θετική ή αρνητική;
• Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Την πρόταση - αίτημα δεν την υπογράφει μόνο ο Ι.Ο.Χ αλλά και οι υπόλοιποι φορείς που είναι νομαρχιακού επιπέδου.
• Πειράζει που κινήθηκαν προς την ΑΡΜΟΔΙΑ επιτροπή τουριστικής προβολής του ΝΟΜΟΥ να πάρουν και την δική τους θετική γνώμη; Εκείνο που μας… μάρανε είναι η χωροταξική αρμοδιότητα; Η Ν.Ε.Π.Τ. βεβαίως, διπλωματικά, είπε ότι θα περιμένει εισήγηση από την δημοτική αρχή Χανίων.
• Να ελπίσουμε ότι τώρα, θα έλθει το θέμα στο Δ.Σ.; Η δημοτική αρχή Χανίων, αντί να βλέπει το δάσος των αναγκών μας έβλεπε το δένδρο του… αλωνιού της.

Αρμοδιότητες 2

• «Στην Οδό Μίνωος η Λαϊκή του Σαββάτου» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ των «Χ.Ν.» του Σαββάτου 10/4. Ελπίζεται, τουλάχιστον. Εάν τελικά το εισηγηθεί η δημοτική αρχή Χανίων.
• Διότι, μέχρι σήμερα δεν δεχόταν την μεταφορά. Το αίτημά μας, λένε, «δεν γινόταν αποδεκτό τόσο καιρό λόγω της αδιαλλαξίας του δήμου Χανίων». Ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης, είπε ο πρόεδρος της Γεν. Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Ελλάδος κ. Κων/νος Πανάγαινας «φάνηκε να έχει τη διάθεση και την πολιτική βούληση να εξασφαλίσει την ημέρα λειτουργίας της λαϊκής του Σαββάτου στους πωλητές και παραγωγούς, οι οποίοι εκεί που βρίσκονται τώρα φυτοζωούν και δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο».
• Προχθές, λοιπόν, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Συνομοσπονδίας και των τοπικών εκπροσώπων στο δήμο Χανίων, μίλησαν λέει με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και «καταλήξαμε ότι ο δήμος έχει μόνο εισηγητικό ρόλο. Η απόφαση είναι ζήτημα του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα… δηλαδή της νομαρχίας».
• Μάλιστα. Με το τελικό γράμμα του νόμου είναι έτσι. Αλλά, λέει και άλλα ο νόμος. Ότι για να αποφανθεί το νομαρχιακό συμβούλιο πρέπει να στείλει εισήγηση το δημοτικό συμβούλιο. Στο δημοτικό συμβούλιο εισηγείται η δημοτική αρχή. Τόσο καιρό γιατί η δημοτική αρχή δεν το έφερνε στο δημοτικό συμβούλιο; Αλλωστε, μάλλον ομόφωνα θα το ψήφιζε και η αντιπολίτευση.
• Βλέπετε, αυτά είναι οι .., «μισές αλήθειες» που… «σιχαίνεται» ο δήμαρχος Χανίων, όπως είπε σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή. Γενικά, μιλώντας για άλλη αυτοδιοικητική διένεξη (στην ΤΕΔΚ).
• Άρα, στην προκειμένη περίπτωση και η δημοτική αρχή Χανίων λέει μισές αλήθειες. Και μάλιστα με τρόπο που την βολεύουν αυτοδιοικητικοπολιτικά.
Διότι, ο κόσμος το ’χει τούμπανο και άρα εμείς δεν θα το κρατάμε… κρυφό καμάρι. Το πραγματικό αντίπαλο… δέος στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου του διευρυμένου ή όχι δήμου Χανίων, δεν είναι ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ -ακόμα- υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο φερόμενος ως υποψήφιος νομάρχης Χανίων κ. Γρηγ. Αρχοντάκης.
• Αρα; Αρα, είναι ευκαιρία, όποια θέματα φορέων της πόλης εκκρεμούν λόγω αδιαλλαξίας ή αδιαφορίας, ή αβελτηρίας του δήμου Χανίων να τα φέρνουν στην νομαρχία. Και με το που θα συμπαρίσταται ο νομάρχης και το νομαρχιακό συμβούλιο, επί τόπου να επιλαμβάνεται -θετικά μάλιστα- και η δημοτική αρχή Χανίων. Καλό;

Θα πάρει δακτυλίδι;

• Πούν’ το πούν’ το το δακτυλίδιιιι… Να το, να το, δεν θα το βρεις….
• - Τι τραγουδάς βρε Ραν ταν πλαν;
• - Εμαθα ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχαλολιάκος, γνωστός για τα αντι-ΝΤΟΡΙΚΑ του αισθήματα, έπλεξε -λέει- το εγκώμιο του εξαδέλφου της Ντόρας Μπακογιάννη, κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη, ως δημάρχου Χανίων. Και ότι με τη σειρά του ο δήμαρχος πήγε στο Ηράκλειο να τον καλωσορίσει. Βλέπετε, θα βαρύνει η πρότασή του για τον ποίον θα χρίσει υποψήφιό της η Ν.Δ. στα Χανιά.
- Ε, αυτό το δακτυλίδι ψάχνω. Πούντο, πούντο το δακτυλίδιι… Λέτε να το πάρει ο νυν δήμαρχος Χανίων; Όταν με το καλό δοθούν τα χρίσματα;

Σάββατο, Απριλίου 10, 2010

Πιστεύω στα παιδιά, γι’ αυτό ελπίζω

Η σκηνογράφος - διακοσμήτρια - επιχειρηματίας Βάλια Μαργαρίτη
απαντά στο Μου σου του α λα Προυστ στη Νανώ Κουτσάκη-Σπανουδάκη

Δημοσιεύτηκε στα "Χανιώτικα Νέα" 10.04.2010

Δημιουργείν και επιχειρείν στα Χανιά. Τα «πάντρεψε» με ευαισθησία, σεμνότητα, συνέπεια και συνέχεια. Αξιοποιεί το ταλέντο της, για σχέδιο, με τις σπουδές και το μεράκι της για την σκηνογραφία και την διακόσμηση. Και την επιχειρηματικότητα, όμως. Μέσω του Studio Κosta Boda το οποίο επιτυχημένα και με σταθερότητα διευθύνει. Μια επιχειρηματικότητα η οποία εμπεριέχει και την δημιουργία καθημερινά. Στην διακόσμηση και όχι μόνο. Άλλωστε, έχει καταπιαστεί εργασιακά με όλα τα είδη των αντικειμένων που έχει σπουδάσει. Ωστόσο,
η σεμνότητα και οι πολύ χαμηλοί τόνοι της λειτουργούν έτσι ώστε να μην παίρνουν δημοσιότητα οι πολλές και διακεκριμένες σκηνογραφικές αλλά και διακοσμητικές δουλειές της. Δουλειές στην Αθήνα, στην Πάτρα και, βεβαίως, στα Χανιά, που την καταξιώνουν επαγγελματικά στο θέατρο καθώς όλες κερδίζουν αναγνώριση
και χειροκρότημα ανά την Ελλάδα. Οι δουλειές αυτές, σε συνεργασία με πολύ σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, συγκροτούν μια πολύ αξιόλογη, σταθερά ανοδική πορεία στον χώρο. Παρ’ όλα αυτά το… κασέ της αμοιβής της για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ (με το οποίο συνεργάζεται από το 1989) παραμένει… μηδενικό. Τόσο για να στηρίξει οικονομικά το θέατρο Κρήτης, όσο βέβαια και για λόγους προσωπικούς. Πόσοι γνωρίζουν, άραγε,
ότι η παρουσία της στο θέατρο ξεκινά το 1984 με την σκηνογραφία του παιδικού έργου «Το κλειδί του Σολ;»Ότι συνεχίστηκε με μια σειρά παιδικών με την Φιλαρμονική Πατρών όπως: «Το γαλάζιο πουλί», «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι», «Οι τέσσερις εποχές» Η βασίλισσα του Χιονιού» «Το όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας», «Κοπέλια»;
Να θυμηθούμε έργα που έχουμε δει στα Χανιά, στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ περιοδεύει; Από το 1989 και μετά, πρόκειται για τα έργα «Τα δένδρα πεθαίνουν όρθια», «Ο Φονιάς», «Το λουρί του Σωκράτη», «Σαλής ο μαύρος βαρκάρης», «Ιστορία ζωολογικού Κήπου», «Τα μωρά τα φέρνει ο Πελαργός», «Καπετάν Μιχάλης», «Η ποντικοπαγίδα», «Ο επιθεωρητής έρχεται».


Γέννημα θρέμμα Χανιώτισσα. Του Σπύρου και της Τσίτσας. Στα δυο της χρόνια τους ζωγράφιζε πλαστικές… μακέτες! Λίγο αργότερα μάθαινε γεωγραφία φτιάχνοντας ανάγλυφα ενώ η χαρτοκοπτική στο σχολείο ήταν η ευκαιρία της για να «σκηνογραφεί» πόλεις. Η επιλογή της σχολής Δοξιάδη (τμήμα σχεδιαστών-εργοδηγών) για σπουδές μετά το γυμνάσιο ήταν, επομένως, μια απόφαση… ειλημμένη από καιρό. Τελειώνοντάς την σχολή συνέχισε στο νεοσύστατο, τότε, τμήμα Διακόσμησης – Γραφικών τεχνών-σκηνογραφίας. Διδάχτηκε ελεύθερο σχέδιο από την Έλλη Κομνηνού και σκηνογραφία από τον Πέτρο Ζουμπουλάκη. Και αμέσως μετά, από το 1979, επί το έργον. Παρέμεινε στην Αθήνα και καταπιάστηκε εργασιακά με όλα όσα είχε σπουδάσει εργαζόμενη σε διαφημιστικά γραφεία, σε εκδοτικούς οίκους αλλά και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Την ενδιέφεραν όλα. Και συνδυάζοντας την «φυσική» της σχέση με το σχέδιο με την τελειομανία που την διακρίνει, επιδόθηκε με επιτυχία σε όλα. Είχε βέβαια την ευκαιρία να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία μαθητεύοντας στο συνεργείο του αείμνηστου Μικέ Καραπιπέρη ο οποίος είχε αναλάβει τα σκηνικά της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «Το Μπορντέλο» Από εκεί και μετά, έχοντας την τύχη να βρεθεί και να σχετιστεί με τον μεγάλο μας σκηνοθέτη, έμαθε και μαθαίνει πολλά κοντά του, όπως συνηθίζει να λέει. Όπως επίσης, στην πορεία, δέχτηκε πολύτιμες συμβουλές από τον φίλο της Αντώνη Χαλκιά και τον αείμνηστο Γιάννη Κύρου.
Στην Αθήνα γνώρισε και τον σύντροφό της. Τον Μιχάλη Αεράκη. Ο ερχομός του γιού τους Σπύρου, φοιτητή τώρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ήταν η αιτία που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κρήτη και να εγκατασταθούν στα Χανιά ώστε να έχει την ευκαιρία μιας «ανθρωπινότερης» ζωής.
Πάντως, πριν και πάνω από όλα τα παραπάνω, εκείνο που χαρακτηρίζει την Βάλια Μαργαρίτη, είναι μια οικουμενική πίστη στην ανάγκη να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Και αυτό πλέον το εναποθέτει στα παιδιά μας, όπως λέει απαντώντας στο σημερινό «Μου σου του α λα Προυστ».

• Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Νομίζω η τελειομανία
• Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Το ότι υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μου που τους αγαπώ και μ’ αγαπούν κι αυτοί
• Τι είναι για σας ευτυχία;
Όταν νοιώθω ότι υπάρχει στον κόσμο αγάπη, αλληλεγγύη, ειρήνη, υγεία, ειλικρίνεια, αλήθεια
• Τι είναι για σας δυστυχία;
Όταν νοιώθω ότι στον κόσμο κυριαρχεί το κακό και όχι το καλό, όταν νοιώθω ότι κυριαρχούν οι υλικές αξίες και όχι οι άϋλες
• Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Πάντα με κάνουν να χαμογελώ τα παιδιά
• Το βασικό σας ελάττωμα;
Πολλά! Τι να σας λέω τώρα…
• Η βασική σας απασχόληση;
Η εργασία
• Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Ειλικρίνεια, καθαρότητα στις σχέσεις, αλήθεια.
• …σε μια γυναίκα;
Τα ίδια
• Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Το ότι είναι δίπλα μου πάντα. Στα καλά αλλά κυρίως στα δύσκολα
• Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Ο τόπος που ζω. Τον αγαπώ, τον τιμώ και τον υπερασπίζομαι παρ όλο που γνωρίζω ότι έχει πολλά μειονεκτήματα…
• Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Ταξίδια που κάνει κανείς με το νου και την ψυχή
• Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Με σημάδεψε στην εφηβεία ο Καζαντζάκης και τον κουβαλώ πάντα μέσα μου
• Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Ο Όμηρος
• Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Ο επικός, ο λυρικός, ο κλασσικός Θεοδωράκης
• Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Ο Εγγονόπουλος
• Η ταινία που σας σημάδεψε;
«AVANTI» των αδελφών ΤΑΒΙΑΝΙ- «1922» του Ν. Κούνδουρου
• Τι απεχθάνεστε περισσότερο ;
Το ψέμα
• Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα ;
Σχεδόν ποτέ
• Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Σ’ αυτά που γίναν χωρίς πρόθεση
• Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;
Σέβομαι και τιμώ πολλές ιστορικές προσωπικότητες και απ’ αυτούς τολμώ να επεξεργάζομαι τα στοιχεία τους
• Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία στις ελεύθερες ώρες σας;
Ο χρόνος είναι κάτι σχετικό…με το άπειρο. Στο δικό μου «ρολόι»…Έτσι, όλα εντάσσονται…στις καθημερινές μου ασχολίες…Το να ποτίσεις τα λουλούδια σου τι είναι άραγε; Ελεύθερος χρόνος ή υποχρέωση;…
• Τι σας λείπει περισσότερο;
Μου λείπει το «όραμα». Θεέ μου τι να γινήκαν του κόσμου τούτου οι αντρειωμένοι; (κατάσταση πολιορκίας-Μ.Θεοδωράκης). Υπάρχουν πολλοί, μα χρειαζόμαστε κι άλλους!!!
• Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Όχι φόβος, λύπη. Μήπως και δεν προφτάσω να δω ν’ αλλάζει ο κόσμος απ’ τα νέα παιδιά, απ’ αυτά που τους τον παραδίνουμε χωρίς όνειρα και ελπίδες. Θα ήθελα να προφτάσω να δω να τον αλλάζουν αυτόν τον «ψεύτη» κόσμο τα παιδιά μας.
• Ποιο είναι το μότο σας ;
Πιστεύω στα παιδιά. Γι’ αυτό δεν έχω χάσει την ελπίδα και το κουράγιο μου

Πέμπτη, Απριλίου 08, 2010

Γιατί είναι κλειστό το αποκαταστημένο Νεώριο Μόρο;

Περί τοπικών και άλλων «δαιμονίων»
Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 8-4-10


Είναι βέβαιο ότι το Ενετικό Λιμάνι Χανίων δεν έχει και την καλύτερη εικόνα από πολλές απόψεις. Τα κτήριά του δεν είναι συντηρημένα και το καλύτερο και μεγαλύτερο από τα μνημεία του, τα εναπομείναντα συνεχόμενα Νεώρια, στέκουν (πόσο ακόμα;) ερειπωμένα, σαν βιβλικές πληγές.
Τα τρία πρώτα, που είχαν δοθεί σε χρήση στο δήμο Χανίων
επί δημαρχίας Τζανακάκη, έκλεισαν το 2006 μετά την ζημιά από τον σεισμό.
---------
• Η νυν δημοτική αρχή Χανίων, αντί να αποκαταστήσει τις ζημιές με ιδίους πόρους, όπως πρότειναν η αντιπολίτευση και πολλοί φορείς και η στήλη επανειλημμένα είχε γράψει, ζητούσε χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ ή αλλού.

Εγκαίνια…αποκατάστασης ;

• Το ΥΠΠΟ, όλα τα τελευταία πέντε χρόνια (παρ’ ότι η δημοτική αρχή είναι προσκείμενη στην Ν.Δ.), αγνόησε και τις επιστολές και τα όποια διαβήματά της. Και όχι μόνο για την αποκατάσταση της ζημιάς από τον σεισμό των Νεωρίων. Αλλά και μια σειρά αιτημάτων μας. Τα οποία η δημοτική αρχή αποδείχτηκε ότι δεν κατάφερε να τα διαχειριστεί διεκδικητικά και αποτελεσματικά.
• Τώρα, εν όψει δημοτικών εκλογών, έχει ανακοινώσει ότι θα αποκαταστήσει την ζημιά μέσω προγραμματικής σύμβασης με την ΕΒΑ. Δηλαδή, τώρα βρέθηκαν λεφτά από το ταμείο του δήμου. Και τον… Αύγουστο, θα κάνουμε…εγκαίνια αποκατάστασης. Τέσσερα χρόνια μετά.
• Να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση (καθ’ ότι σήμερα το κεντρικό μας θέμα είναι το πρώην ασκεπές Νεώριο του Μόρο) και να πούμε ότι θεωρούμε απαράδεκτη την προγραμματική σύμβαση που δεσμεύει ουσιαστικά τις επιλογές χρήσεων των Νεωρίων και τις αποδίδει στο ΥΠΠΟ και την ΕΒΑ μαζί με την αποκατάστασή τους. ΕΑΝ και ΕΦ’ ΟΣΟΝ αποκατασταθούν, πράγμα… απίθανο. Γιατί άλλο ήταν το πάνδημο τοπικό αίτημα. Ελπίζουμε ότι τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα ζητήσουν την ψήφο μας τον Νοέμβριο θα έχουν μελετήσει το θέμα και θα ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ για διεκδίκηση ΑΛΛΩΝ λύσεων και ακύρωση αυτής. Κλείνει η παρένθεση.

Οκτώ χρόνια επιδείνωσης

Λέγαμε, λοιπόν, ότι η εικόνα του Ενετικού λιμανιού πόρω απέχει από το να ικανοποιεί ντόπιους και ξένους. Και όχι μόνο να ικανοποιεί οπτικά. Αλλά και να είναι λειτουργική. Εξ’ αιτίας και του άλλου μεγάλου προβλήματος. Του κυκλοφοριακού. Επί ΟΚΤΩ χρόνια η δημοτική αρχή δεν έχει ούτε καν μελέτη για το κυκλοφοριακό της παλιάς πόλης. Όπως άλλωστε δεν εφάρμοσε και την… «ληγμένη» πλέον κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης. (Το ξέρετε ότι δημοσκοπικές μετρήσεις που γίνονται εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών αναδεικνύουν το κυκλοφοριακό ως την μεγάλη μάστιγα της πόλης με ανάλογες «συνέπειες» και για την (μη) δημοτικοτικότητα της νυν δημοτικής αρχής; Η οποία, όπως πληροφορούμαστε, πάσχει βαρέως δημοσκοπικά και σε μία σειρά άλλων προβλημάτων;)
• Το Παλιό τελωνείο είναι μια άλλη «πληγή» που δεν κατάφερε να «επουλώσει» η δημοτική αρχή. Της παραχωρήθηκε από το 2003. Συνέταξε, από τότε, μελέτη χρήσεων και αποκατάστασης (ΘΕΑΤΡΟ για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ και πολύκεντρο) όπως απαιτούσε και η προγραμματική σύμβαση παραχώρησης από τη ΚΕΔ επί π. υπουργού κ. Νίκου Χριστοδουλάκη. Από τότε άκρα… απραξία. Αιτήματα και επιστολές χρηματοδότησης στο ΥΠΠΟ, «προώθηση» αποκατάστασης στο προεκλογικό της πρόγραμμα του 2006. Υποσχέσεις, εξαγγελίες. Αποτέλεσμα: ΜΗΔΕΝ.
• Επίσης υπάρχουν και μια σειρά άλλων προβλημάτων, στην παλιά πόλη. Όπως η μη θεσμοθέτηση της μελέτης Ρωμανού Καλλιγά (πανάκεια την θεωρούσε η νυν δημοτική αρχή τότε που ήταν αντιπολίτευση), η μελέτη των σκιαδίων που – θυμάστε – εφαρμόζεται κάθε χρόνο τον επόμενο χρόνο. Και άλλα. Όλα αποτελούν ανεπούλωτες πληγές της παλιάς πόλης που επί της νυν δημοτικής αρχής όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά και, πολλά, επιδεινώθηκαν ή ακόμα δημιουργήθηκαν επί των ημερών της.

Τα κλειστά …

• Και πάμε στα κλειστά αποκαταστημένα κτίρια. Αυτά που αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό πλαίσιο Στήριξης, με το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης της Σπλάντζιας που είχε κληροδοτήσει (μελέτη και εγκεκριμένη χρηματοδότηση) η δημοτική αρχή Τζανακάκη στην νυν δημοτική αρχή. Το είχε εγκρίνει αρχικά το 2002 ο νυν και τότε περιφερειάρχης κ. Αθαν. Καρούντζος. Κτίρια όπως, η Πύλη της Άμμου και ο ναός του Αγίου Ρόκκου. Τα οποία οι τοπικοί φορείς και ο δραστήριος σύλλογος της Παλιάς Πόλης ζητούν να ΑΝΟΙΞΟΥΝ και γι αυτό προσφέρονται να τα λειτουργούν εθελοντικά οι ίδιοι.
• Αν και αποκαταστημένα, λοιπόν, παραμένουν ΚΛΕΙΣΤΑ. Τότε γιατί ξοδευτήκαμε γι αυτά και όχι για κάτι άλλο; Συμβάλλουν έτσι -νεκρά από ζωή- στο ζωντανό τοπικό πολιτισμικό γίγνεσθαι;

…Και το κλειστό του Μόρο

• Από τα τέλη Δεκεμβρίου, όμως είναι έτοιμο και το, εν πολλαίς αναβολές και πολλές παρά τρίχα… απεντάξεις, πρώην ασκεπές Νεώριο του Μόρο που έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων (Ι.Ο.Χ).
• Η ιστορία γνωστή. Με δυο λόγια: Ο Ι.Ο.Χ. είχε καταφέρει( επί τελευταίας κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) να παραχωρηθεί το ασκεπές Νεώριο στο δήμο Χανίων. Αλλά για τις ανάγκες του Ι.Ο.Χ. Και επίσης, είχε καταφέρει να εντάξει την χρηματοδότηση αποκατάστασης στο τομεακό πρόγραμμα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Πάλι επί ΠΑΣΟΚ.
• Όπως από τότε επανειλημμένα είχαμε επισημάνει, το έργο πέρασε σαράντα κύματα… παρ’ ολίγο απένταξης. Πρώτα λόγω της «διάλυσης» του Γραφείου παλιάς πόλης και της προφανούς-από τότε- αβελτηρίας της δημοτικής αρχής, να το προωθήσει. (Μήπως επειδή δεν θα είχε την χρήση-διαχείρισή του;)
• Πέρυσι, είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο κλπ. Τελικά το έργο ολοκληρώθηκε φέτος τον Δεκέμβριο. Πάλι στο παραπέντε της απένταξης. Επειδή είμαστε τυχεροί και δόθηκαν παρατάσεις των παρατάσεων για το Γ΄ ΚΠΣ. Κι όμως παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟΝ. Και δεν παραδίδεται στον Ι.Ο.Χ.
• Αναζητήσαμε τους λόγους καθώς, περνώντας και ξαναπερνώντας, αναρωτιόμαστε γιατί να μην έχει δοθεί στον ΧΡΗΣΤΗ ώστε να αποτελεί πλέον ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ πολιτισμικής δραστηριότητας. Πληροφορηθήκαμε ότι …φταίει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πάλι, λέγεται, ότι τα ρίχνει στο δήμο που δεν έχει υποβάλλει κάποια σχετικά… χαρτιά.
• Είναι δυνατόν να είναι ΚΛΕΙΣΤΟ ένα τελειωμένο κτίριο που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ, και υποτίθεται, ότι έχει παραδοθεί στον ΧΡΗΣΤΗ; Ο δήμος Χανίων δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να επισπεύσει- τουλάχιστον- τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες υπάρχουν, εάν πράγματι υπάρχουν ;
• Η μήπως, το πρώην ασκεπές ΝΕΩΡΙΟ, παραμένει σκόπιμα κλειστό, για ιδιοτελείς εκλογικές τακτικές (προκειμένου τα εγκαίνια να γίνουν όσο πιο κοντά γίνεται στις δημοτικές εκλογές) άσχετα εάν βλάπτεται, και στη φετινή δύσκολη περίοδο, η εικόνα της παλιάς πόλης;
Αν το...υποψιαστώ θα …γαβγίσω περισσότερα «εγκώμια»…«κλειστών» μεθοδεύσεων. Πολλών και ποικιλώνυμων.

Τετάρτη, Απριλίου 07, 2010

Θα βγει …. καπνός ;

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 7-4-1ο

Χριστός Ανέστη. Και μια και είναι η πρώτη μας επικοινωνία μετά το Πάσχα ας ξεκινήσουμε με χαρούμενη-τουλάχιστον- διάθεση. Που θα την βρούμε; Ε, φρόντισε γι’ αυτό ο καθημερινός σχολιαστής των ΠΕΤΑΧΤΩΝ της 3ης σελίδας των «Χ.Ν», ποιητής δάσκαλος -δημοσιογράφος, Βαγγέλης Κακατσάκης.
Ο οποίος-ειρήσθω εν παρόδω- γράφει ιστορία με το μοναδικό τρόπο –και σε εθνικό επίπεδο νομίζω- που χρονογραφεί την επικαιρότητα. Δηλαδή, περιεκτικά (και περιπαικτικά όταν χρειάζεται), λογοτεχνικά-λαογραφικά και παρ’ όλ’ αυτά ….τηλεγραφικά. Ο Βαγγέλης έστειλε, λοιπόν, ηλεκτρονικές αναστάσιμες μαντινάδες που έλαβε ή συνέλεξε.
----------
• Λόγω οικονομίας χώρου διαλέγω και αντιγράφω μία: Ως αναστήθηκ' ο Χριστός/και άνθισε η φύση/ν' αναστηθεί κι η τσέπη μας/που άδειασ' απ' την κρίση.
• « Ν’αναστηθεί και η τσέπη μας», όπως λέει και η σατιρική- αναστάσιμης προσδοκίας- μαντινάδα , δύσκολο. Για φέτος, τουλάχιστον. Για του χρόνου;
• Μάντεις δεν είναι τα ζωάκια της στήλης. Όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει ότι οι πολλοί (όχι όλοι είναι αλήθεια) πολιτικοί μας, αλλά και πολλοί (όχι όλοι επίσης) αυτοδιοικητικοί μας, που είναι οι κεφαλές, η ηγεσία μας, δείχνουν να μην έχουν αλλάξει τις πρακτικές και τακτικές τους παρά μόνο στα λόγια. Με τα οποία εξακολουθούν να κτίζουν ανώγεια και κατώγεια.

Καπνός…παρασκηνίου

• Έτσι, πώς (και ποιοί καλούνται) να αλλάξουν για να μην βουλιάξουμε ; Και, για να μην αναλωθούμε σε κεντρικά παραδείγματα, πάμε παρευθύς, σε δικά μας.
• Από τον Οκτώβριο, με την αλλαγή κυβέρνησης ήταν γνωστό ότι και στα Χανιά θα αλλάξουν οι διοικήσεις διαφόρων δομών, οι Γενικοί δ/ντές, πρόεδροι λιμενικών ταμείων και άλλοι. Να μπουν άξιοι, όπου κι αν ανήκουν κομματικά, ήταν και είναι η μοναδική καθολική απαίτηση.
• Όχι, είπε η κυβέρνηση. Θα το κάνω με την διαδικασία της ανοικτής διακυβέρνησης με υποβολή αιτήσεων μέσω διαδικτύου και αξιολόγηση των βιογραφικών.
• Γιατί, λοιπόν, βράδυναν τόσο πολύ οι επιλογές στην επαρχία; Στα Χανιά; Δεν είναι δα και χιλιάδες οι υποψήφιοι. Γιατί καθυστερούν ακόμα ορισμένες «αξιολογήσεις» όπως η επιλογή του Γενικού δ/ντή του ΟΑΔΥΚ; Ενός νευραλγικού οργανισμού για την ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης;
• Από τον Γενάρη έλεγαν ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο νέος Γενικός . Ωστόσο …άσπρος καπνός δεν βγήκε ακόμα. (Και ας… ξε-φυσά τον ... «γκρίζο» καπνό ο Γ.Γ. Περιφέρειας κ. Καρούντζος, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος).
• Αντίθετα από τον …άσπρο καπνό που δεν βγαίνει, υπάρχει πολύς …πράσινος καπνός παρασκηνίου. Από τον Γενάρη «κυκλοφορεί» το όνομα του κ. Γ.Μ. Προς το οποίο συνέκλιναν (λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και τα διάφορα πράσινα πηγαδάκια) όλοι. Εν τούτοις (λέει, επίσης, ο… πράσινος καπνός), μπορεί στο προσκήνιο όλοι να συμφωνούν σε έναν, στο παρασκήνιο όμως κάποιοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί (συμμετέχει και το Ρέθυμνο), προτείνουν τον (πιο) «δικό» τους. Έτσι, η «αξιολόγηση» της ..ανοικτής διακυβέρνησης, καθυστερεί.
• Τι στο καλό την θέλουμε, λοιπόν, την ανοικτή αξιολόγηση; Για να βραδυπορούν οι διαδικασίες διορισμού και να δυσχεραίνεται η προώθηση λύσεων σε έργα και αναπτυξιακές προτάσεις;
• Είναι δε τέτοιος, ο «καπνός» από τα διάφορα «καπετανάτα» που και στα Χανιά φτάνουν να καταγγέλλουν και δημόσια την διαδικασία «αξιολόγησης».

Ιστορική ευθύνη

• Και, φυσικά, τα εσωτερικά του κινήματος, δεν μας αφορούν. Μας αφορούν όμως οι καθυστερήσεις που προκαλούν. Όπως με τον μη διορισμό διοικήσεων και μη αποφασιστικών επιλογών για προώθηση έργων του νομού.Π.χ., βλέπουμε ότι μετά την διημερίδα του ΤΕΕ/ΤΔΚ(30-31/1-10) για προώθηση έργων υποδομών, ενώ –υποτίθεται- ότι θα είχε συσταθεί κάποια νομαρχιακή επιτροπή που θα ιεραρχούσε τα έργα του νομού, καμιά κίνηση δεν γίνεται. Ούτε και το Παρατηρητήριο έργων και μελετών προχωρά. Διότι, προφανώς, ΔΕΝ συμφέρει τους πολιτικοαυτοδιοικητικούς μας να γνωρίζουμε ποια έργα προχωρούν και ποια όχι. Ώστε κατά περίπτωση να γίνεται πολιτική σπέκουλα. (Μήπως όμως ο λαός δεν…μασά πλέον;)
• Αφού, λοιπόν, η διαδικασία «αξιολόγησης» δεν «περπατά», αφού οι επιλογές γίνονται κομματικο-πολιτικά …α λα κάρτ, τι τα θέλουν τα λόγια περί ανοικτής αξιολόγησης; ( Σάμπως δόθηκαν-σε περιπτώσεις αμφισβητήσεων-βιογραφικά και βαθμολογίες;)
• Ειδικά για τον ΟΑΔΥΚ υπάρχει και άλλο θέμα. Που έχει να κάνει με την αυτόνομη υπόστασή του. Λίγους μήνες μετά την διακομματική παγκρήτια στήριξη και ψήφιση του νόμου μετατροπής του από την Βουλή, όπως φαίνεται από τις προσεκτικές διατυπώσεις και των κοινοβουλευτικών του ΠΑΣΟΚ Χανίων, ο ΟΑΔΥΚ (όπως και ο ΟΑΝΑΚ) θα ενταχθεί στις «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε»…μελλοντικά. Πόσο μελλοντικά; Και τι θα σημαίνει αυτό για τα Χανιά, όταν η έδρα του νέου πανίσχυρου οργανισμού θα βρίσκεται στο Ηράκλειο;Και άρα το πρόβλημα θα είναι μόνο για τον ΟΑΔΥΚ;
• Το «νέο» Δ.Σ. του Ο.Α.Δ.Υ.Κ (με τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν τώρα), θα έχει μεγάλη ΙΣΤΟΡΙΚΗ ευθύνη. Όχι μόνο για το πώς θα διαχειριστεί τις μελέτες και τα έργα που έχουν-σε μεγάλο βαθμό- δρομολογηθεί για τους δύο νομούς, αλλά και για τους όρους τυχόν διάλυσης-απορρόφησής του.
• Εν τάξει, υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα. Να γίνουν οικονομίες κλίμακας με την συγχώνευση πολλών δημόσιων οργανισμών, αναπτυξιακών εταιρειών και δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων. Αλλά όχι επειδή βρήκαμε …παπά να «θάψουμε» και όσους – κάτω από ομαλές συνθήκες -δεν θα μπορούσαμε λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλούσε ένα τέτοιο …θάψιμο.
• Να ελπίσουμε, ότι αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε, θα βγει, επιτέλους … καπνός από το Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ; Ώστε να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να πάρει μπροστά η μηχανή του ΟΑΔΥΚ χωρίς δικαιολογίες και αναβολές;
• Και να καταλάβουμε, σιγά -σιγά κι εμείς (και οι εργαζόμενοι βέβαια) που το παν και που και πώς μας πάνε;

Τρίτη, Απριλίου 06, 2010

Ολος ο χρόνος μου είναι τέχνη…

Στο Μου σου του α λα Προυστ απαντά Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Κουνάλης


Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 03.04.2010



Με την ευκαιρία της πρώτης αναδρομικής του έκθεσης στα Χανιά που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή 26 Μαρτίου, θα διαρκέσει μέχρι 26 Απριλίου και θα λειτουργεί καθημερινά 10 - 14 και 19 - 22 πλην Κυριακών και αργιών, οι Χανιώτες φιλότεχνοι και συλλέκτες έχουν την ευκαιρία να «ανακαλύψουν» τις πολλαπλές εκφράσεις της καλλιτεχνικής του δημιουργίας μέσα από διάφορες ενότητες έργων του. Έργα με κύριο χαρακτηριστικό την παραστατική ζωγραφική, χωρίς αυτό να τον περιορίζει αφού σε πολλά έργα του υπάρχει έντονα και το στοιχείο της αφαίρεσης. Κυρίαρχη στα έργα του είναι και η «επιμονή» του δημιουργού να καταγράφει την αγωνία και τα μπερδεμένα συναισθήματα των σύγχρονων ανθρώπων. Η αφαιρετική αυτή αναπαράσταση των «μπερδεμένων» συναισθημάτων και καταστάσεων, αποτυπώνεται σε μία ενότητα έργων του που άρχισαν να δημιουργούνται το 2007, συνεχίζουν να απασχολούν τον δημιουργό και έχουν τίτλο «Μπερδέματα».
«Είναι έργα στα οποία κυριαρχεί η λιτή γραμμή, το έντονο χρώμα και η αφαιρετική συμβολική γραφή» γράφει στο κριτικό της σημείωμα για τα έργα της συγκεκριμένης ενότητας η κριτικός τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη, καθώς ο ζωγράφος συμμετέχει και στην συνεχιζόμενη ομαδική έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.Τα συγκεκριμένα έργα, γράφει η Κουνενάκη, «καταγράφουν αισθήματα και ψυχολογικές συγκρούσεις …Με την πρώτη ματιά μοιάζουν με ένα Λαβύρινθο με την σύγχρονη πραγματικότητα που κυριαρχεί στον κόσμο… Ο προσεκτικός θεατής ακολουθώντας τις περίπλοκες διαδρομές των γραμμών μπορεί να διακρίνει ίσως τον σχεδιασμό κάποιων μορφών, τις ιδιαίτερες εκφράσεις τους, τα έντονα συναισθήματά τους. Γιατί ο καλλιτέχνης αυτό ακριβώς κάνει. Το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου. Καταγράφει συναισθήματα και σκέψεις, στιγμές συσσωρευμένης ενέργειας, εντάσεις, κινήσεις, πιθανούς θορύβους, ότι δηλαδή χαρακτηρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο».



Η αναδρομική του έκθεση πραγματοποιείται στην γνώριμη στους Χανιώτες αίθουσα τέχνης «ΚΟΥΝΑΛΗΣ» στην οδό Ψαρομηλίγκων 8 στην Παλιά πόλη των Χανίων όπου και το εργαστήριό του. Αίθουσα τέχνης και εργαστήριο που έστησε ο γνωστός, καταξιωμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζωγράφος Γιώργος Κουνάλης. Ναι, το «μήλο» έπεσε κάτω από τη μηλιά. Οχι μόνο του πατέρα αλλά και του θείου και του παππού. Και, όπως ο δημιουργικός νέος καλλιτέχνης λέει απαντώντας πιο κάτω σε σχετική ερώτηση, η κληρονομικότητα είναι μεν θέμα γονιδίων, αλλά η επιλογή του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται κάποιος, είναι -κυρίως- θέμα περιβάλλοντος και βέβαια, δουλειάς και αγάπης γι’ αυτό στο οποίο αποφασίζεις να αφιερωθείς. Και ο Κωνσταντίνος Κουνάλης, που σήμερα δηλώνει στο Μου, σου, του α λα Προύστ ότι «Όλος ο χρόνος μου είναι τέχνη… και ότι έχει σχέση με τις αισθήσεις και προπαντός την όραση και την ενόραση», αφιερώνεται στην τέχνη. Παρ’ ότι νέος αναδυόμενος ζωγράφος έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και στο Παρίσι. Παράλληλα έχει πάρει μέρος στην αγιογράφηση Ιερών Ναών στα Χανιά, στην Κύπρο και στην Κορέα.
Αφιερώνεται στην τέχνη δημιουργώντας και ταυτόχρονα αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες εικαστικής δημιουργίας, όπως φωτογραφία και πολυμέσα αλλά και Κινέζικη καλλιγραφία για την οποία πήρε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Paris 8, εικονικούς καταλόγους και πλαστικές τέχνες.
Προηγήθηκαν οι σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δασκάλους τον Χρόνη Μπότσογλου και τον Γ. Λαζόγκα.
Επίσης, έχει πάρει Πτυχίο διδακτικής της Τέχνης (Διδακτική της Τέχνης, Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Εκπαίδευσης, καθώς και πρακτική άσκηση σε Δημόσιο Σχολείο και Δημοτικό Εργαστήριο). Έχει παρακολουθήσει επίσης τα μαθήματα Χαρακτικής(ξυλογραφίας). Έχοντας επιλέξει τώρα πλέον να μείνει μόνιμα στα Χανιά, φιλοδοξεί η αίθουσα «Κουνάλης» στην παλιά Πόλη να αποτελέσει ένα εργαστήριο, ένα ζωντανό χώρο Καλών Τεχνών.
Και, ήδη, αξιοποιώντας και τις σπουδές του στην Διδακτική Τέχνης, έχει ξεκινήσει μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται, σε παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις για ένταξη σε ορισμένα τμήματα ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως η αρχιτεκτονική, η συντήρηση αρχαιοτήτων, η διακοσμητική και βεβαίως η Καλών Τεχνών.
Τα έργα που εκθέτει στην αναδρομική του έκθεση αναδεικνύουν τον «πλουραλισμό» της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και την συνθετική του δυνατότητα αποτύπωσης της πραγματικότητας αλλά και ανάδειξης των πνευματικών συμβολισμών της.
Πρόκειται για έργα «ομιλούντα» για όλους και όλα. Που αξίζει να δούμε όλοι.


• Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Ίσως, δημιουργικός και ανήσυχος.
• Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Η ίδια η ζωή. Εξάλλου λατρεύω τον ήλιο και το φυσικό φως.
• Τι είναι για σας ευτυχία;
Να μπορώ να κάνω αυτά που θέλω.
• Τι είναι για σας δυστυχία;
Να μην μπορώ να κάνω αυτά που θέλω.
• Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ μία τέτοια στιγμή ξεσπάσματος πρόσφατη.
• Η βασική σας απασχόληση;
Η Τέχνη.
• Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Την ειλικρίνεια του.
• …σε μια γυναίκα;
Την εξυπνάδα της.
• Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Τη φιλία τους.
• Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Γενικά δεν θα ήθελα να ήμουν κάποιος άλλος. Θα ήθελα μόνο να εξελίξω αυτό που είμαι. Μικρός πάντως ήθελα να γίνω Ζακ Υβ Κουστώ, αλλά δεν τα κατάφερα.
• Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Ο πλανήτης γη.
• Το αγαπημένο σας ταξίδι;
20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.
• Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Δεν θα μπορούσα σε καμιά περίπτωση να ξεχωρίσω κάποιον συγγραφέα. Ο πλουραλισμός είναι βασική αρχή για μένα. Ενδεικτικά θα αναφέρω τους G. Orwell, E.Gombrich, A.S.Neill, Γ. Μανουσάκης, Ν.Καζαντζάκης…
• Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Όμηρος, Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Καβάφης…
• Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Ε.Ρεμπούτσικα, Σ.Κορκολής, Στ.Κραουνάκης, Rene Aubry, D.Shostakovich, A.L.Webber…
• Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Picasso, Duchamp, Μονέτ, Μόραλης, Μπότσογλου, Δημητρέας, Μανουσάκης…
• Η ταινία που σας σημάδεψε;
Το ‘Απέραντο γαλάζιο’ είναι μια ταινία που την έχω δει 7 φορές, το ‘the wall’ από τους Pink Floyd 5 φορές αλλά το ‘Christian F’ μου έχει αφήσει πραγματικά ανεξίτηλα σημάδια.
• Τι απεχθάνεστε περισσότερο ;
Την αδικία.
• Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα ;
Δεν μου αρέσουν τα ψέματα. Είμαι φανατικός οπαδός της αλήθειας.
• Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα λάθη γενικά είμαι επιεικής, μαθαίνουμε από αυτά και γινόμαστε καλλίτεροι. Αυτά που δεν διορθώνονται με προβληματίζουν και προσέχω περισσότερο.
• Με ποιο άλλο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Ποτέ μου δεν κατάλαβα την έννοια που δίνουμε στη λέξη ‘ταλέντο’.
Το μόνο που νομίζω ότι υπάρχει είναι το ενδιαφέρον, η εξάσκηση και τα γονίδια. Το ταλέντο με πάει στο ‘τάλαντο’ και στους έχοντες και κατέχοντες.
• Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας;
Γενικά δεν νοιώθω δέσμιος των ασχολιών μου, έτσι δεν τίθεται θέμα ελεύθερου χρόνου. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ο χαμένος χρόνος. Όλος ο χρόνος μου πάντως είναι τέχνη, όπου μέσα σ’ αυτό εντάσσεται ότι έχει σχέση με τις αισθήσεις και προπαντός με την
όραση και την ενόραση.
• Τι σας λείπει περισσότερο;
Μία σύντροφος.
• Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Ο Πόλεμος.
• Εάν συναντούσατε το Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
Πως κατάφερε να γίνει αυτό που έγινε.
• Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Νομίζω διαυγέστατη.
• Ποιο είναι το μότο σας;
Η φιλοδοξία μου.